Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Un administrator de bloc ridică o problemă existentă în Sibiu: depozitarea bicicletelor, cărucioarelor sau a mobilierului pe casa scării. Legea o interzice

Un administrator de bloc ridică o problemă existentă în Sibiu: depozitarea bicicletelor, cărucioarelor sau a mobilierului pe casa scării. Legea o interzice

O înștiințare făcută de o asociație de locatari din Sibiu ridică o problemă existentă în multe dintre scările de bloc din oraș. Este vorba despre depozitarea lucrurilor care blochează sau îngreunează trecerea prin principalele căi de acces: biciclete, cărucioare, obiecte de mobilier, flori etc. Problema se creează, în mod special, în momentul în care există o urgență, iar aceste căi trebuie să fie, conform legii, libere pentru intervenția salvatorilor.

Potrivit legii este interzisă „blocarea căilor de acces, de evacuare și de intervenție cu materiale care reduc lățimea sau înălțimea liberă de circulație stabilită ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie, precum și efectuarea unor modificări la acestea, prin care se înrăutățește situația inițială.
În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzic amenajarea de boxe ori locuri de lucru, depozitarea de materiale, mobilier sau obiecte, amplasarea de mașini de fotocopiat, dozatoare pentru sucuri/cafea etc., care ar putea împiedica evacuarea persoanelor și bunurilor, precum și accesul personalului de intervenție.” (Legii 196/2018, Art 110, aliniatul 1 și 2).

În acest context și în urma unor incidente deja apărute în scara unui bloc, administratorul unei asociații de proprietari din Sibiu a luat atitudine și a afișat o înștiințare pentru propietarii din asociație. 

„Asociația de Proprietari aduce la cunoștință locatarilor din condominii că este interzisă depozitarea de obiecte (ghivece cu flori, cărucioare, biciclete, mobilă etc) pe părțile comune ale scării (casa scării, subsol, uscătorie) conform Legii 196/2018 Art.66 alin.(p).

Cei care nu respectă sunt pasibili de amendă.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu au început să facă controale în scările de bloc”, sună înștiințarea. 

Administratorul acestei asociații spune pentru Turnul Sfatului că a fost nevoit să pună înștiințarea după mai multe reclamații și incidente.  

„Este o înștiințare conform legii. Au fost foarte multe discuții pe această temă și oamenii vin și se ceartă cu mine. În aceste condiții am fost nevoită să pun acest anunț. Mai ales că a fost de curând un incident în subsolul unui bloc unde din cauza depozitării unor materiale pe părțile comune pompierii nu au avut acces. Din păcate oamenii depozitează tot felul de lucruri la noi. Cărucioare, dulăpioare, biciclete, cauciucuri. Am avut chiar și un incident cu cei de la ambulanță care nu au putut să treacă cu targa și au trebuit să ducă bolnavul pe brațe din cauza unei măsuțe cu flori pusă între etaje. Incidente sunt și în acest context încercăm să luăm măsuri pentru a ușura accesul salvatorilor. De ei poate depinde viața noastră”, spune administratorul Asociației de Proprietari de pe strada Aleea Streiu.

Legea interzice, dar primăria controlează și administratorii se asigură de respectare 

Turnul Sfatului a făcut o solicitare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu pentru a afla dacă pompierii fac controale cu privire la accesibilitatea căilor de acces în scările de bloc și dacă aplică amenzi în acest sens.

Aceștia au subliniat faptul că depozitarea obiectelor pe casa scării este interzisă prin lege, dar spun că nu toate informațiile din înștiințarea prezentată mai sus sunt corecte. 

Potrivit răspunsului dat, ISU doar previne și informează. Nu controlează. De controale se ocupă un serviciu special din cadrul Primăriei Sibiu, iar de respectarea normelor legii trebuie să se ocupe administratorul asociației de proprietari. 

„ISU Sibiu planifică și desfășoară activități de prevenire, conform OMAI 89/2013 privind aprobarea Regulamentului de planificare, organizare, pregătire și desfășurare a activității de prevenire a situațiilor de urgență executate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, preponderent la unități administrativ-teritoriale, instituții publice, operatori economici cu risc mare și foarte mare de incendiu sau care prezintă pericol de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, obiective în care se desfășoară activități socioeconomice și culturale la care participă un număr mare de persoane.

Conform art .10 din Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, controlul activității asociațiilor de proprietari este exercitat de un compartiment specializat din cadrul primăriei.

De asemenea, conform art. 14 lit. h) din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, primarul „organizează și execută, prin serviciul de urgență voluntar, controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetățenești; informează populația cu privire la modul de comportare și de intervenție în caz de incendiu”, spune Slt. Andreea Ștefan, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

Totodată, aceasta precizează că, pompierii pot face controale și aplica măsurile care se impun, doar în cazul unor reclamații.

„Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Sibiu au executat doar verificări punctuale privind modul depozitare a materialelor pe circulațiile comune din blocuri, ca urmare a unor petiții formulate de cetățeni, finalizate cu adrese către persoanele reclamate și asociațiile de proprietari, privind respectarea prevederilor OMAI 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor”, mai transmit pompierii.  

Cu privire la blocarea căilor de acces, evacuare și intervenție, pompierii spun că administratorii condominiilor trebuie să asigure respectarea legii, dar în aceeași măsură și locatarii trebuie să respecte reglementările legislative.   

„Respectarea acestor reglementari va facilita evacuarea rapidă a locatarilor în eventualitatea producerii unui incendiu, precum și asigurarea unui răspuns rapid din partea personalului de intervenție”, încheie pompierii răspunsul lor.

Greu și pentru cei de pe Ambulanță

Depozitarea diverselor lucruri în scările de bloc îngreunează, de multe ori și accesul celor de la ambulanță. Îngreunează atât în momentul în care un pacient trebuie transportat cu targa, dar mai ales în cazul unui plan roșu de intervenție.

„Avem într-adevăr situații în care accesul colegilor noștri este îngreunat de bicicletele, mobilierul sau cărucioarele lăsate în scările de bloc. Dacă avem de transportat un pacient, să spunem că ne descurcăm, dar în condițiile în care ar fi, să spune, problemă de Plan Roșu de intervenție, victime multiple, incendiu și așa mai departe, situația ar îngreuna mult atât deplasarea echipajelor de intervenție, cât și evacuarea proprietarilor”, spune Costin Popescu directorul Ambulanței Sibiu.

În acest context și cei de la ambulanță recomandă locatarilor de bloc să păstreze căile de acces libere și să limiteze pe cât posibil depozitarea obiectelor.  

Sursa foto: depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

13 comentarii

Leonard

Acum 1 lună

În țările civilizate membre ale UE bicicletele , cărucioarele s.a.m.d nu au ce căuta pe scara blocurilor ! Este simplu ! Trebuie să se voteze o lege pentru ca acestea să fie mutate , relocate în rasteluri speciale , afară !
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

"Inspectoratul... AU început"??? Zici că a formulat huja textul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 1 lună

Trebuie sa le multumim arhitectilor si primariei care s-au gandit ce sa mai faca in folosul cetatenilor contribuabili.In loc de a prevedea spatii de depozitare, fac regulamente de sanctionare.
Raspunde

Oldman

Acum 1 lună

Și unde ai vrea să iți facă primăria loc de depozitare, la tine în casă? Că dacă iți face prea departe ai să spui că doar n-o să mergi în fiecare zi sute de metri să iți iei sa să iți duci bicicleta. Și vei mai spune și că e prea scumpă taxa de depozitare. Nu ar fi mai simplu să iți ți bicicleta pe balcon? Pentru cei care nu vor nici asta, există bicicletele primăriei pentru închiriat, dar nu știu ce mă face să cred că nici soluția asta nu o vezi ca fiind bună.
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Asa ceva nu am mai auzit in viata mea. Auzi ca primaria sa faca locuri de depozitare. Te rog eu, dezvolta, cum ar trebui sa arate o asemenea enormitate? Doamne fereste
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rusine adininstratori bloc

Acum 1 lună

***

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului care incită la ură)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Amn114

Acum 1 lună

dacă ajunge Madam ceva mai sus decât administratoare de bloc, va fi vai și amar de cine o va avea ca șefă! E o semidoctă cu porniri dictatoriale: confundă locatar (chiriaș) cu proprietar, iar o astfel de hotărâre poate fi obligatorie pentru coproprietari doar în urma unei Adunări generale, după un vot în acest sens

Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Asa e cand cobori din sat la oras. Iti lasi acareturile pe casa scarii: de la biciclete, la bucati de mobila, papuci lasati in fata usii etc. Sunt total de acord cu articolul. Pe langa situatiile urgente, nu ar trebui nimeni sa fie obligat sa jongleze printre biciclete si carucioare
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

E simplu. Nu se autorizează blocuri fara spatii tehnice. În funcție de numărul de apartamente se dimensionează și acesta, că la parcări. Când totul e doar spatiu de locuit e normal sa fie disfuncționalități. Nu trebuie sa inventam legi și soluții, trebuie doar sa implementam. Mințile luminate doar constata, la RECLAMATIE,că e o problema și dau amendă, că vezi tu, ca cetățean că autoritățile muncesc...... Vizuone 0 , profesionalism 0, ...luna trece banii vin!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Baiat bun administratorul de bloc ca nu ridica probleba proiectelor false, expertizelor MLPAT false si avizelor/autorizatiilor ISC/ISU false eliberate de mafiotii imobiliari condusi de Racovita si Iamandi la cererea presedintului Iohannis.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Ai uitat 5G-ul, puti
Raspunde

Mikimaus

Acum 1 lună

Pana sa ajunga masina ambulantei in fata blocului, uneori trebuie sa " mute" unele masini, parcate airea. Atat cat fiecare parcheaza pe unde crede, nelasand loc unei eventuale ambulante, sau mai rau - masina de pompieri, o bicicleta puna in scara blocului ar o problema mai mica. In plus , incercati sa mergeti cu caruciorul cu copilul intr-unele din cartierele din Sibiu- nu o sa aveti loc. Pana sa puna aceasta problema cu bicicletele din scara blocului, as invita lucrarorii de la Primarie, consilieri locali ( fosti sau viitori) sa umble pe strazile urbei la pas cu cariciurul.
Raspunde

Oleg Burlac

Acum 1 lună

Din cate vad și articolul și comentariile îs părtinitoare. După ei merita să trăiască doar pensionarii iar de circulat pe străzi doar cu mașina(după unii nici trotuare nu ar trebui sa existe, făcute parcări).În țările civilizate, în subsolul blocului sunt ținute bicicletele și cărucioarele, nu murăturile și gunoiul adunat în 50 de ani. Iar accesul spre subsol se face pe o rampa specială de afara, astfel încât și o mama cu un copil și cărucior să-l poată depozita fara dificultăți (sau tătic cu copii și biciclete). Deci, mai întâi faceți un acces prin rampe spre subsol(nu cred că e așa mare filozofie sa faci așa ceva), eliberați subsolul de murături stricate și gunoaie și după asta puteți să fugăriți criminalii care depozitează bicicletele și cărucioarele pe scara blocului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus