Cele mai importante modificări la legea circulației adoptate de Guvern în ședința de vineri se referă la posibilitatea ca un șofer testat cu o alcoolemie mică să ceară, după 15 minute, o a doua testare, precum și instituirea unui mecanism prin care poliția rutieră să ia in considerare sesizările foto-video alte participanților la trafic.
„Pentru eliminarea unor eventuale erori în procedura de testare”
Șoferii, cu până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, pot cere o retestare, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea, se arată în nota de fundamentare a modificăriilor adoptate de Guvern.
Persoana testată are posibilitatea de a solicita poliţistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. Valoarea juridică prezintă rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.
„Pentru eliminarea unor eventuale erori în procedura de testare, se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea. În cazul în care persoana testată dorește și recoltarea de mostre biologice
în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge, aceasta este liberă să se adreseze oricărei unități de asistență medicală, fără a mai fi necesară prezența polițistului rutier care a realizat testarea aerului expirat,” se arată în nota de fundamendare citată.
Poliția va lua în considerare și fotografiile și imaginile participanților la trafic
Pentru creșterea capacității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice, polițiștii vor avea abilitatea de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes judeţean şi local cu ajutorul mijloacelor tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează, precum şi extinderea capacităţii de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanţii la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situaţii de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video.
În esență, prin soluția propusă se dorește implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier, pentru a consolida gradul de disciplină în trafic.
În concret, se propune extinderea modalității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice prin introducerea după articolul 1092 a unui nou articol, respectiv articolul 1093 , în sensul instituirii unui mecanism prin care participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație surprinse în înregistrări video sau audio-video, după caz.
Astfel de soluții au fost deja implementate în alte state, arată oficialitățile, spre exemplu, în Marea Britanie, unde cetățenii care iau act de săvârșirea unor fapte de încălcare a regulilor de circulație, pot încărca înregistrarea camerei de bord prin care a fost surprins respectivul eveniment rutier pe un site web; după completarea unui formular electronic, în cuprinsul căruia sunt o serie de secțiuni ce trebuie completate, precum și atenționarea reclamantului asupra faptului că declararea necorespunzătoare a adevărului se sancționează potrivit legii, acestea ajung direct la unitatea de poliție din zona unde a fost surprinsă săvârșirea faptei care procedează la analizarea acestora și la dispunerea măsurilor ce se impun.
„Apreciem această soluție ca fiind de natură a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră, și implicit la reducerea numărului de accidente rutiere. Cu toate acestea, pentru ca poliția rutieră să fie în măsură să dispună măsuri de sancționare pentru faptele surprinse cu ajutorul mijloacelor video folosite de participanții la trafic se impune ca înregistrările audio-video transmise către structurile poliției rutiere competente să îndeplinească anumite cerințe impuse de atât de rigorile cadrului general privind regimul juridic al contravențiilor, cât și de cadrul special din domeniul circulației pe drumurile publice” - nota de fundamentare a OUG.
Reguli pentru sesizările foto-video
Mecanismul propus instituie reguli cu privire la modalitatea de comunicare a sesizării, faptele pentru care se poate formula sesizarea, competența de verificare a sesizării, conținutul acesteia, situațiile de clasare, precum și cu privire la responsabilizarea participanților la trafic prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere prin care aceștia își asumă atât veridicitatea aspectelor percepute, cât și a înregistrării audiovideo sau video, după caz, puse la dispoziția poliției rutiere competente.
Sesizarea cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație implică un proces de verificare în conformitate cu normele în materie contravențională în vigoare, astfel că încheierea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, nu se poate face exclusiv în baza înregistrărilor video furnizate, ci doar în urma administrării, pe lângă înregistrarea video transmisă, a tuturor mijloacelor de probă disponibile (audierea participanților la trafic care au cunoștință de abaterea ce face obiectul sesizării sau a altor martori oculari, audierea persoanei ce pune la dispoziția poliției rutiere înregistrarea video, persoană ce are calitatea de martor ocular, realizarea unei verificări la fața locului, vizualizarea altor înregistrări video relevante, după caz etc).
De asemenea, în ceea ce privește faptele cu privire la care participanții la trafic pot face sesizări sunt prevăzute în mod expres în considerarea gradului ridicat de pericol social pe care acestea îl reprezintă cu privire la siguranța circulației pe drumurile publice, și limitativ - pentru eliminarea posibilității de alimentare a predispoziției unor persoane de a formula sesizări în mod abuziv, în scop de șicană.
Situațiile în care un polițist este obligat să testeze șoferii
Dacă în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, polițiștii sunt obligați să testeze conducătorii auto.
De asemea, în cazurile în care un șofer a săvârşit în mod repetat, în ultimii trei ani, contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Alte modificări sunt reglementarea posibilităţii de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană şi posibilitatea ca determinarea prezenţei în organismul unei persoane a substanţelor psihoactive să poată fi realizată şi în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unităţile sanitare publice acreditate şi autorizate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: soferii alcoolemie mica cere a , a doua testare alcoolemie , modificari legea circulației , condus agresiv , alcoolemie ,
Vizualizari: 1447
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Emila Elzoroaba
Acum 8 ore
Aci Duțu
Acum 8 ore
@Sibian vâlcean
Acum 8 ore
Moș Teacă
Acum 8 ore
Aci Duțu