Marţi,
17.06.2025
Partial Noros
Acum
24°C

Un olandez ”românizat”, despre potecile măgărușilor din Mărginimea Sibiului: ”Cumva ne dăm cu stângul în dreptul”

Un olandez ”românizat”, despre potecile măgărușilor din Mărginimea Sibiului: ”Cumva ne dăm cu stângul în dreptul”

Daniel van Soest, un olandez stabilit în Suceava și care a achiziționat două case vechi în județul Sibiu, face apel la Romsilva și la Ministerul Transporturilor pentru a scoate din regimul silvic potecile folosite în trecut de ciobanii aflați în transhumanță sau care făceau legătura între stâne.

Turnul Sfatului a prezentat situația acestor poteci ale ”măgărușilor”, precizând că multe din aceste trasee sunt de fapt interzise, conform Codului Silvic, nefiind omologate, pierzându-se astfel o oportunitate de turism în zona noastră.

Silvicultorii arată că, de fapt, nici ciobanii n-ar mai avea dreptul să utilizeze aceste poteci fără acordul administratorului pădurilor pe care le traversează.

Sursa foto: arhiva personală Daniel van Soest

Daniel van Soest apreciază că exact aceste mici probleme de legislație fac ca Sibiul în particular și România, în general, să piardă foarte mult la capitolul turism.

Recent am scris despre cea mai frumoasă drumeție în zona noastră – urcarea lângă pârâul Lala până la Lacul Lala și Ineu din Munții Rodnei, și faptul că traseul prin Parcul Național este blocat și interzis din cauza exploatărilor forestiere. Linia mea de argumentare era că Romsilva are multă putere și ignoră alte interese în afara celor lor ale silvicultorilor. În opinia mea, România nu trebuie tratată ca o plantație de brad, ci ca o țară cu un peisaj istoric și cultural.

Exact pe aceasta temă am citit atunci în ziarul Turnul Sfatului din Sibiu povestea fantastică despre potecile măgărușilor – o poveste de aur curat dacă vrem să promovăm România turistică – o combinație de istorie, cultură și natură, și legată strâns de identitatea națională, o poveste despre transhumanță și ciobanii care coborau la orașele de sub munți pentru comerț. Dar și aici cineva pune bețe în roată, ghiciți cine, tot Romsilva – au declarat că drumețiile pe potecile care trec prin pădure sunt ilegale, nici ciobanii nu mai au voie să parcurgă pădurea fără aprobarea Romsilvei”, spune Daniel van Soest.

El militează de mult timp pentru extinderea turismului ”curat”, în natură sau în satele vechi, săsești sau românești.

”Codul Silvic, care reglementează accesul la Fondul Forestier Național, interzice orice activitate în afara traseelor omologate – și potecile măgărușilor nu sunt omologate, nici traseul spre Lacul Lala în parcul Munții Rodnei din partea Cârlibabei nu este omologat. Am fost la primăria Cârlibaba ca să găsesc o soluție, dar dl. primar mi-a explicat că nu e ușor să marcăm sau să omologăm trasee care trec peste granița satului, mai ales dacă trec prin pădure și aprobarea de la Romsilva nu se obține ușor – cumva ne dăm cu stângul în dreptul.

Ajung la convingerea că instituțiile de stat nu dau nici o urgență turismului, și unde legislația despre cărări, poteci sau drumuri locale nu este bine pusă la punct, Romsilva a pus monopol cu plăcuțe și semne destul de agresive lângă drumuri, fără să facă diferența dintre trafic motorizat sau pietoni (sau dintre oameni cu sau fără drujbă sau TAF).

Argumentația mea este că și turismul și calitatea vieții localnicilor din zonele rurale suferă sub regimul silvic. În Valea Stânii, în fața cabanei mele, un semn oficial al drumului DN-18 arată ieșirea spre Botuș (18 km), dar când vrei să faci stânga scrie pe un alt semn – traficul public interzis, drum forestier. Drumul respectiv trece peste Obcina Mestecănișului spre satul Botuș lângă cătunul Valea Stânii Veche, unde mai locuiesc oameni… o zonă idilică, numai bună pentru turism, dacă nu era închisă de Ocolul Silvic.

România are un potențial uriaș să atragă turiști iubitori de natură, turiști care respectă regulile, strâng gunoiul după ei și care nu fac niciun rău pădurilor”, mai spune Daniel van Soest.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Joe

Acum 11 luni

Trebuie sa vina într-adevăr străinii sa ne deschidă ochii ? Suntem așa de înguști ......
Raspunde

Kokos

Acum 11 luni

Da , după cum vezi , o grămadă de înguști ti-au dat minus.
Raspunde

Un oier

Acum 11 luni

Și olandezul asta își dă seama că potecile sunt făcute de românii care populau munții, nu de măgari. Numai tu, Aline, o arzi mai departe cu măgarii. Errare humanum est, perseverare diabolicum.
Raspunde

Venator

Acum 11 luni

Romsilva și silvicultura este unul dintre bastioanele cele mai mari ale stalinismului antiromânesc de după'89 la noi. Ei au fost lăsați de vestici să-și înfigă bine ghearele în pădurile României pentru că au "livrat" cantități colosale, nesustenabile, de lemn la prețuri derizorii. Livrările s-au făcut în dauna interesului localnicilor, dar vestul a putut să-și crească pădurile până la vârste mai mari și să le "seteze" să producă lemn mai gros și mai de bună calitate, deci mai valoros.
Raspunde

Q

Acum 11 luni

Vă dați seama că mulți dintre străinii ăștia stabiliți aici sunt ai serviciilor secrete din țările alea? Ăștia documentează efectele experimentelor sociale de o cruzime extremă pe care vesticii, mână în mână cu rușii, le-au făcut pe poporul român în ultimii 30 de ani. Mai era una, tot olandeză parcă, cu fermă de legume la Sărata, mai erau niște norvegieni la Copșa mică... Nu or fi chiar toți, dar... Vin aici și-i vezi că trăiesc regește din ... fotografie. :-)
Raspunde

@Q

Acum 11 luni

Suferi de mania persecuției și de scenarita … Ești și tu un demn urmaș al lui Burebista , nu-i așa? Va înmulțiți repede …
Raspunde

Q

Acum 11 luni

Io spun că printre străinii stabiliți aici sunt și spioni, că așa merge lumea și că împușcând numai pe Ceaușeștii în '89, dar nefăcându-se lustrație, adică lăsând tot securitatea în control, "tranziția" a fost și este un experiment social înfiorător (să faci din foștii opresori aleși de ruși ai poporului român conducătorii lui legitimi și democratici, cică) și tu îmi dai cu Burebista și cu persecuția. Probabil că ești și tu un nomenclaturist sau un pui de securici și nu vrei să fie oamenii conștienți de realitățile astea indiscutabile.

Raspunde

Escu

Acum 7 luni

Doar ca idee, ceea ce era odata Olanda, acum se numeste TĂRILE DE JOS.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus