Luni,
18.08.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Concluzia anchetei DSP în cazul copiilor bolnavi de la Păltiniș: stafilococ auriu în paste și friptura de porc. Trei angajați de la bucătărie, infectați

Concluzia anchetei DSP în cazul copiilor bolnavi de la Păltiniș:  stafilococ auriu în paste și friptura de porc. Trei angajați de la bucătărie, infectați

Reprezentanții DSP Sibiu au transmis luni concluziile anchetei în cazul celor 17 copii cărora li s-au făcut rău la Păltiniș. În paste cu unt la cuptor și pulpa de porc la tava, mancăruri consumate de minorii aflați în tabără s-a găsit Staphylococcus aureus. Același stafilococ a fost găsit și în secrețiile nazale a trei lucrători din bucătăria hotelului la care au fost cazați copiii.  

„Manifestarile clinice, incubatia scurtă a majoritătii cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum și remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecție alimentară stafilococică. Această ipoteza este susținută de prezența Staphylococului în secrețiile nazale a 3 angajați din blocul alimentar și de prezența aceluiași germen în proba de paste sau pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024), precum și în lichidele de vărsătură recoltate de la doi copii simptomatici,” se arată într-un comunicat al DSP Sibiu. 

În plus, încarcatura mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08 august si 9 august, sugereaza deficiențe în respectarea măsurilor de igienă individuală și la locul de muncă a personalului din blocul alimentar, precizează sursa citată. 

„În conformitate cu definiția de caz din Metodologia de supraveghere a toxiinfecțiilor alimentare, întrucât s-a izolat același germene (Staphylococcus aureus), atât în lichidele de vărsătura ale bolnavilor cât și în alimentele consumate de aceștia (paste cu unt la cuptor și pulpă de porc la tava), confirmam focarul, cu germene identificat - Staphylococcus aureus,” este concluzia specialiștilor. 

DSP a dispus cu termen imediat scoaterea celor trei lucratori din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medic de familie și reintegrarea lor doar după negativarea rezultatelor. Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie. 

„Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar,  contaminarea probelor alimentare și a alimentelor gătite, s-a sancționat cu amendă  bucătarul șef al unității  conform HG 857/2011,” transmite Horațiu Cojocaru, șeful DSP Sibiu. 

În 9 august, ISU Sibiu a activat un plan roșu de intervenție după ce mai mulți copii cazați la un hotel din Păltiniș au acuzat stări de rău. 147 de copii sunt cazați în hotel, iar 17 dintre ei au fost transportați la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, cu simptome de enterocolită.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 2226

Comentarii

2 comentarii

Nemo

Acum 12 luni

^În plus, încarcatura mare cu Enterobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08 august si 9 august, sugereaza deficiențe în respectarea măsurilor de igienă individuală și la locul de muncă a personalului din blocul alimentar, precizează sursa citată.^ Adica au fost la toaleta si nu s-au spalat pe maini dupa ce s-au sters la fund.... Pofta buna!
Raspunde

Emil

Acum 12 luni

Concluzii pentru presa.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus