Direcția de Sănătate Publică din Județul Sibiu a decontat în ultimii cinci ani aproximativ 332.000 de euro pentru persoane care nu au putut fi tratate în țară și au necesitat transfer la clinici din străinătate. A fost vorba de patru persoane, două dintre acestea având dosarele aprobate în 2024. Pe de altă parte și Casa de Asigurări de Sănătate poate face deconturi asemănătoare. Este vorba de trimiterea în străinătate a persoanelor care nu pot fi programate la tratament în timp util din diverse motive, iar asta le-ar putea pune viața în pericol. În acest sens în ultimii patru ani CAS a decontat peste 1,2 milioane de euro.
La nivelul județului Sibiu, în perioada 2019-2024 au primit aprobare pentru tratament în străinătate patru persoane, suma total alocată pentru tratamentul acestora fiind de 1.657.905,82 lei (circa 332000 Euro), potrivit informațiilor transmise de reprezentanții DSP Sibiu. Ultimele două dintre ele au fost aprobate chiar anul acesta. Este vorba despre un bărbat de peste 70 de ani diagnosticat cu cancer în stadiul IV și o tânără de 17 ani care și-a dat foc.
„Pentru anul 2024 există două dosare aprobate: o femeie de 17 ani, cu sechele complexe cicatriceale post combustionale, care va continua tratamentul început la o clinică din Germania și un bărbat în vârstă de 76 de ani, cu adenocarcinom de prostată, stadiul IV, plecat tot la o clinică din Germania”, se arată în informațiile transmise pentru Turnul Sfatului de reprezentanții DSP Sibiu.
Cum se ajunge la decontarea acestor tratamente
Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de către Ministerul Sănătății numai pentru afecțiunile care nu pot fi tratate în țară, pe baza unei documentații medicale depuse de către bolnav, aparținător sau reprezentantul legal al acestuia, la Direcția de Sănătate Publică în a cărei rază teritorială domiciliază bolnavul.
În termen de maximum două zile lucrătoare de la înregistrarea documentelor la Direcția de Sănătate publică, această instituție are obligația de a transmite comisiei de specialitate teritoriale toate documentele necesare îndeplinirii atribuțiilor acesteia privind trimiterea bolnavilor la tratament în străinătate.
Județul Sibiu este arondat Comisiei de specialitate din Centrul Universitar Tg. Mureș
În situația în care comisia de specialitate teritorială decide necesitatea trimiterii bolnavului pentru tratament în străinătate, aceasta întocmește procesul-verbal medical pe care îl transmite direcției de sănătate publică în termen de o zi lucrătoare de la finalizarea examinării cazului.
În continuare, în cazul afecțiunilor pentru care nu a fost consemnat de către comisia de specialitate teritorială nivelul de prioritate - urgență medicală sau risc vital crescut (major), Direcția de Sănătate Publică va înainta dosarul spre aprobare Ministerului Sănătății, în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării procesului-verbal medical întocmit de către comisia de specialitate teritorială. Pentru afecțiunile ce constituie urgență medicală sau risc vital major, termenul de transmitere se reduce la maxim 7 zile lucrătoare de la data înregistrării procesului-verbal medical întocmit de către comisie.
Comisia de la nivelul Ministerului Sănătății determină punctajul total final, pentru fiecare bolnav, aprobând solicitările care îndeplinesc toate condițiile de legalitate prevăzute, în limita fondurilor stabilite lunar cu această destinație și în ordinea descrescătoare a punctajelor totale finale obținute în condițiile acvtelor legislative în vigoare.
69 de sibieni au primit deconturi asemănătoare, dar de la CAS
Oamenii pot ajunge să aibă parte de tratamente în străinătate decontate de Ministerul Sănătății și prin Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru situația trimiterii la tratament medical trebuie îndeplinite doua condiții cumulative. În primul rând trebuie ca tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. În al doilea rând trebuie arătat că acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii. Cu alte cuvinte este vorba despre persoanele care nu pot fi programate pentru tratament în timp util, iar viața lor poate fi pusă în pericol din acest motiv.
Dacă cele două condiții sunt îndeplinite Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza eliberarea formularului E 112 prin care se acordă decontul.
Eliberarea formularului E 112 va trebui să aibă la bază și un raport medical care să ateste starea de sănătate a solicitantului. Regula generală este că acest formular se eliberează înainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat.
Acesta se poate elibera și după plecarea persoanei, dar numai dacă din motive de forță majoră nu a putut fi eliberat anticipat.
Astfel, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu în perioada 2019 – 2023 un total de 69 de pacienți au beneficiat de astfel de deconturi în valoare de 6.216.206,66 lei, aproximativ 1.2 milioane de euro.
Situația transmisă de CAS o aveți în fotografia de mai jos.
Sursa foto principală: Depositphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: statul roman deconteaza tratam , tratament in strainatate , deconturi in strainatate , CJAS Sibiu , DSP Sibiu ,
Vizualizari: 1541
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 1 oră
Rob
Acum 1 oră
Gicu
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 2 ore
Imbecilitati marca CJ Sibiu !