Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Coordonatorul Romanian Economic Monitor: Județul Sibiu a avut cea mai mare creștere a salariului mediu în ultimi zece ani, +250%

Coordonatorul Romanian Economic Monitor: Județul Sibiu a avut cea mai mare creștere a salariului mediu în ultimi zece ani, +250%

Coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor care a realizat un studiu cu privire la situația economică arată discrepanțe mari dintre zonele țării. Un exemplu este cel al salariilor și al creșterii salariale. Potrivit acestuia, județul Sibiu a înregistrat cea ami mare creștere salarială în ultimii 10 ani.

Coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor, Levente Szasz, a explicat într-un interviu pentru LIbertatea.ro cum s-au creat discrepanțele economice dintre diferitele zone de dezvoltare ale țării.

Potrivit studiului, veniturile românilor au ajuns aproape să se tripleze în 10 ani. În acest interval, puterea de cumpărare a românilor cu salarii medii aproape s-a dublat, însă nu peste tot, arată analiza, făcută de un grup de profesori și cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Datele arată că, practic, în cele 41 de județe ale României, doar Bucureștiul și alte cinci județe au salarii peste media națională, în vreme ce românii din celelalte județe, 36 la număr, au salarii sub această medie. Județele în care veniturile sunt peste medie sunt Cluj, Ilfov, Timiș, Sibiu și Argeș.

„Pe parcursul unui deceniu, salariile medii din România s-au triplat în termeni nominali (de la 1.579 de lei în 2013 la 4.584 de lei în 2023, valori medii anuale), iar luna iunie 2024 au ajuns la valoarea de 5.176 de lei, conform celor mai recente date publicate de INS. Dacă din această creștere scădem efectul inflației, putem vorbi și așa de aproape o dublare în termeni reali în aceeași perioadă (mai exact de o creștere de 89%). 
Aceste creșteri nu s-au manifestat însă în mod unitar în rândul populației. De exemplu, dacă ne uităm la județele țării, cea mai mică creștere salarială în 10 ani a fost „doar” cu puțin peste +150% (Ilfov), pe când pe polul opus putem identifica o creștere a salariilor medii de peste +250% (Sibiu). Discrepanțele se manifestă și în nivelul actual al salariilor, de la 3.752 de lei în Hunedoara până la un salariu mediu net de 6.428 de lei în București (cele mai recente date județene se referă la luna mai 2024).”, a declarat pentru sursa citată Levente Szasz.

„Într-un studiu recent, am analizat județele țării dintr-o perspectivă dublă: nivelului actual al salariilor, respectiv creșterea salariilor în ultimii zece ani. Aici am identificat doar trei județe, Cluj, Timiș și Sibiu, unde atât salariile actuale, cât și rata de creștere în ultimii zece ani depășesc media națională (în schimb București și Ilfov se află în categoria cu salarii peste media națională, dar cu o rată de creștere sub medie). Cele trei județe „campioane” la ambele categorii sunt toate cu un grad de urbanizare ridicată care atrag investiții însemnate în regiunile respective. Astfel, avem un indiciu potrivit căruia ruralul se rupe de mediul urban cu salarii relativ mai mici și perspective nu tocmai pozitive în privința recuperării decalajului existent”, a amai adăugat acesta.

Citește aici tot interviul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3272

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus