Strada Spartacus va deveni din anul 2025 strada Dr. Carl Wolff, potrivit unui proiect inițiat de primarul Astrid Fodor și supus votului consilierilor locali în sedința de la finele lunii septembrie.
Primăria Sibiu a obținut avizul din partea Comisiei de atribuire denumiri a județului Sibiu din cadrul Instituției Prefectului pentru această modificare. Odată ce se va produce schimbarea de denumire a străzii, locuitorii acesteia își vor preschimba actele de identitate și alte documente, cheltuielile urmând să fie acoperite de Primăria Sibiu, conform prevederilor OUG 97/2005.
„În ședința ordinară a Consiliului Local Sibiu din luna septembrie, primarul Astrid Fodor supune aprobării acestui for schimbarea denumirii străzii Spartacus în strada Dr. Carl Wolff. Această inițiativă vine ca urmare a propunerii primite din partea Asociației Dr. Carl Wolff și a Clubului economic al oamenilor de afaceri transilvăneni, cu ocazia marcării a 175 de ani de la nașterea acestei mari personalități a orașului,” transmit vineri reprezentanții administrației locale printr-un comunicat de presă.
Modificarea este propusă să intre în vigoare din 1 ianuarie 2025 și este motivată prin numeroasele contribuții pe care Dr. Carl Wolff le-a avut în dezvoltarea orașului nostru.
Dr. Carl Wolff a inițiat proiectul amenajării hidrocentralei Sadu I, esențială pentru introducerea curentului electric în Sibiu. Ulterior, a sprijinit multe afaceri locale care aveau nevoie de energie electrică pentru dezvoltare.
Pe lângă multe alte proiecte de anvergură ale orașului, Dr. Carl Wolff a sprijinit introducerea tramvaiului în oraș în 1905, a promovat înființarea sistemului de apă potabilă și canalizare, pavarea străzilor cu piatră cubică și redeschiderea Hotelului Împăratul Romanilor în actuala clădire. De asemenea, a fost susținător al fondării și amenajării Păltinișului ca stațiune montană, după modelul austriac, mai transmite sursa citată.
A construit Baia Populară Sibiu, iar ulterior a inițiat și construirea unui sanatoriu aici, din rezervele Casei de Economii Sibiu (Hermannstädter Allgemeine Sparkasse). De altfel, prin această bancă a adus în Sibiu capital străin, necesar pentru modernizarea și industrializarea orașului și a întregii regiuni. Limitând dividendele pentru acţionari la o sumă modică, Carl Wolff a folosit surplusul pentru lucrări publice.
În calitate de director al Casei de Economii din Sibiu s-a implicat în crearea unui lanț întreg de structuri de creditare funciar în sudul Transilvaniei, activitatea acestora fiind importantă în creșterea economică a regiunii.
Wolff S-a implicat și în viață politică și administrativă a orașului. Între 1881 și 1887, când a reprezentat minoritatea germană în Parlamentul Național de la Budapesta, reușește să negocieze conectarea Sibiului prin intermediul rețelei de cale ferată, pentru ca orașul să nu rămână izolat din acest punct de vedere. A fost și un activ jurnalist sibian, conducând publicația Siebenburgisch Deutches Tagesblatt, din această poziție militând pentru recunoașterea drepturilor românilor și sașilor de aici ca cetățeni ai Imperiului Austro-Ungar.
foto Google Earth
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: strada Spartacus schimba numel , cine a fost Dr. Carl Wolff , Dr. Carl Wolff , strada spartacus sibiu , Primăria Sibiu
Vizualizari: 2851
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Willy
Acum 11 ore
John Doe
Acum 11 ore
Newman
Acum 11 ore
Newman
Acum 12 ore
Q