Marţi,
12.11.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Actualizare Fake-news al deputatului Marius Vulcan. Semnalează nereguli la un spital de psihiatrie din Bihor, ”unde sunt duși pacienții din Sibiu”. DSP: Pacienții din județ sunt duși în Timiș. Reacția deputatului

Actualizare Fake-news al deputatului Marius Vulcan. Semnalează nereguli la un spital de psihiatrie din Bihor, ”unde sunt duși pacienții din Sibiu”. DSP: Pacienții din județ sunt duși în Timiș. Reacția deputatului

Deputatul Marius Vulcan susține într-un drept la replică faptul că greșeala sa de a menționa Sibiul printre județele din care ajung pacienți în spitalul din județul Bihor nu a fost intenționată.

”Privitor la titlul articolului Dvs, care desigur atrage atenția, fac următoarea precizare: în anul 2020 Ministerul Sănătății a emis Ordinul 683/2020 care cuprinde Regulamentul de organizare și funcționare al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei prin care, în art.1 sunt precizate județele arondate pentru acordarea asistenței medicale bolnavilor internați conform prevederilor art.110 Cod Penal, anume: Arad, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu.

Faptul că din luna noiembrie 2022 au fost realocate județe către alte unități de profil mi-a rămas necunoscut, informația extrasă din programul legislativ nu a indicat o modificare a acelui ordin.
Totuși, acesta este o eroare absolut neintenționată, dar pe care mi-o asum și motivația mea este extrem de departe de ceea ce Dvs. ați clasificat drept știre falsă.
Apreciez de asemenea diligențele depuse pentru a decela sursa erorii și vă felicit pentru intransigența jurnalistică, pe care mi-o doresc îndreptată cu precădere spre știrea importantă, cea care semnalează nevoia urgentă de legiferare în materie și atenția sporită pe care societatea în ansamblul său, dar mai cu seamă factorii implicați din sfera justiției și afacerilor interne trebuie să o acorde acestui capitol”, susține Vulcan.

Întregul punct de vedere al deputatului poate fi citit pe Facebook, pe pagina sa, dar și la finalul articolului.

Articolul inițial:

Deputatul independent Marius Vulcan, ex-USR, ajuns în Camera Deputaților după demisia lui Dan Barna, susține într-o postare pe pagina sa de Facebook faptul că un raport publicat de Consiliul de Monitorizare indică abateri grave într-un spital de psihiatrie din județul Bihor, acolo unde ”sunt duși pacienții din Sibiu”.

În realitate, raportul este asumat de instituție și privește activitatea din Spitalul de psihiatrie pentru măsuri de siguranță din localitatea Ștei, județul Bihor, însă pacienții din Sibiu nu mai ajung acolo de aproape doi ani.

Informația este furnizată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP), în urma unei solicitări Turnul Sfatului.

”Arondarea județelor la spitalele de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță este efectuată de către Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se afla aceste unități sanitare, conform art. 110 din Codul Penal.

Până la data de 08.11.2022, județul Sibiul era arondat Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei din județul Bihor. Ulterior acestei date, județul nostru a fost rearondat către Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș, unde au fost direcționați toți pacienții eligibili până în prezent”, precizează purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

”Momentul solemn și de bucurie de la depunerea dosarelor de candidatură sub semnul DREPT la Sibiu a fost rapid umbrit de lecturarea raportului”

Marius Vulcan a punctat această informație în contextul depunerii candidaturii sale la Camera Deputaților, din partea partidului DREPT.

”Momentul solemn și de bucurie de la depunerea dosarelor de candidatură sub semnul DREPT la Sibiu a fost rapid umbrit de lecturarea raportului publicat de Consiliul de Monitorizare, despre starea deplorabilă a unității sanitare și tratamentele abuzive la care sunt supuși pacienții din Spitalul de psihiatrie pentru măsuri de siguranță din localitatea Ștei, județul Bihor (...) La Ștei sunt trimiși pacienții din județul Sibiu”, a precizat Marius Vulcan.

Deputatul prezintă apoi, corect, situația găsită de Consiliul de Monitorizare.

”Problematica vastă a acestor spitale este una veche și neglijată. Pentru deplina înțelegere a acestei categorii de pacienți, trebuie știut faptul că sunt internați în baza unei sentințe penale, ceea ce nu înseamnă obligatoriu că sunt condamnați, ci pot fi trimiși la spital și în cursul urmăririi penale, prin ordonanță a procurorului sau pentru expertizarea medico-legală psihiatrică. Sunt cazuri în care, chiar dacă procesul penal a încetat prin clasare sau alte motive, acești pacienți nu sunt ”eliberați” (externați) ci sunt reținuți în spital până la vindecare sau ameliorarea bolii. Așadar măsura internării nu este considerată una punitivă ci – așa cum arată denumirea – una de siguranță, dar cu conotația privării de libertate”, precizează Marius Vulcan.

Ce s-a găsit la spitalul din Bihor

Potrivit unui raport făcut de un organism independent, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, bolnavii de aici ar fi fost torturați cu un aparat de electroșocuri, sunt ținuți în condiții mizere și au primit mâncare expirată.

„Din cadrul discuţiilor cu pacienţii, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, se arată în raport.

Mai mult, autorii raportului spun că au identificat pacienți cu semne pe corpuri de la aparatul de electroșocuri, informații pe care le-au transmis și oamenilor legii.

Pe 17 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal în care cercetează, in rem, deci nu asupra vreunei persoane deocamdată, cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.

Raportul poate fi citi aici.

Punctul de vedere al deputatului Marius Vulcan:

Stimate Domnule Alin Bratu,
În primul rând vă mulțumesc pentru faptul că ați evidențiat prin articolul dvs. situația de neacceptat a tratamentului la care sunt supuși pacienților internați în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei, așa cum a fost descris pe larg în Raportul publicat de Consiliul de Monitorizare implementării Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Problema reală este lipsa unei legislații adecvate pentru această categorie vulnerabilă, care să asigure protecția și îngrijirile medicale necesare, condiții decente de spitalizare și mai ales atingerea scopului măsurii internării, anume de ameliorare a bolii și reinserție socială.
Lipsa de interes a factorilor politici față de acest subiect este de neînțeles, în special după decizia CCR din anul 2020 de a declara neconstituțională legea inițiată, în ansamblul ei, lăsând astfel un vid legislativ în materie, neacoperit până astăzi, dar ale cărui consecințe se remarcă tocmai prin semnalele de alarmă conținute de rapoartele organismelor de monitorizare. Nu putem accepta perpetuarea, în anul 2024, a unor practici de tortură și rele tratamente aplicate persoanelor vulnerabile, fie că sunt persoane cu dizabilități instituționalizate, vârstnici aflați în cămine sau pacienți psihiatrici sub măsuri de siguranță dispuse de sistemul judiciar.
Nu a trecut mult timp de la dezvăluirile despre azilele groazei și doar indignarea este insuficientă pentru a stopa aceste situații, ci sunt necesare măsuri concrete, nu doar de control și aplicare de amenzi, ci de o reformare pe baze sănătoase și în concordanță cu normele europene a segmentului de îngrijiri în sistem privativ de libertate.
Alături de colegii mei, de asemenea practicieni ai dreptului, suntem preocupați de modificarea reglementărilor sus zise pentru a oferi un cadrul legislativ actual și care să corespundă nevoilor reale în sistemul de sănătate și redactarea unei legi specifice pentru spitalele de psihiatrie destinate măsurilor de siguranță se numără printre prioritățile la care lucrăm.
Privitor la titlul articolului Dvs, care desigur atrage atenția, fac următoarea precizare: în anul 2020 Ministerul Sănătății a emis Ordinul 683/2020 care cuprinde Regulamentul de organizare și funcționare al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei prin care, în art.1 sunt precizate județele arondate pentru acordarea asistenței medicale bolnavilor internați conform prevederilor art.110 Cod Penal, anume: Arad, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu.
Faptul că din luna noiembrie 2022 au fost realocate județe către alte unități de profil mi-a rămas necunoscut, informația extrasă din programul legislativ nu a indicat o modificare a acelui ordin.
Totuși, acesta este o eroare absolut neintenționată, dar pe care mi-o asum și motivația mea este extrem de departe de ceea ce Dvs. ați clasificat drept știre falsă.
Apreciez de asemenea diligențele depuse pentru a decela sursa erorii și vă felicit pentru intransigența jurnalistică, pe care mi-o doresc îndreptată cu precădere spre știrea importantă, cea care semnalează nevoia urgentă de legiferare în materie și atenția sporită pe care societatea în ansamblul său, dar mai cu seamă factorii implicați din sfera justiției și afacerilor interne trebuie să o acorde acestui capitol.
Cu deosebită considerație
Marius Vulcan

Sursa foto: Raportul Comisiei de Monitorizare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1774

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Zeno Popovici

Acum 3 săptămâni

Deci e fake news avand in vedere ca acolo au fost dusi si pacienti din Sibiu pana in 2022 si ca acolo se intampla exact ce zicea Vulcan :) mkay
Raspunde

Asdfasdf

Acum 3 săptămâni

si uite asa un jurnalist care cauta doar nod in papura si sa discretizeze candidati scrie fara sa il ia nimeni la rost prostii in loc sa scoata in evidenta ororile unui sistem plin de probleme si in care oamenii au de suferit... domnule Bratu poate in viitor va apucati serios de jurnalism adevarat nu de stiri de atras doar cititori ca unii mai si gandim si vedem problema in ansamblu nu doar sa aruncam cu noroi in cei care vor cu adevarat sa faca ceva in tara asta... P.S. de ce nu faceti acelasi lucru si cu candidatii PNL, PSD, AUR, USR si ceilalti? sau de acolo intra banul si nu aveti voie sa ziceti de rau...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus