Deputatul Marius Vulcan susține într-un drept la replică faptul că greșeala sa de a menționa Sibiul printre județele din care ajung pacienți în spitalul din județul Bihor nu a fost intenționată.
”Privitor la titlul articolului Dvs, care desigur atrage atenția, fac următoarea precizare: în anul 2020 Ministerul Sănătății a emis Ordinul 683/2020 care cuprinde Regulamentul de organizare și funcționare al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei prin care, în art.1 sunt precizate județele arondate pentru acordarea asistenței medicale bolnavilor internați conform prevederilor art.110 Cod Penal, anume: Arad, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu.
Întregul punct de vedere al deputatului poate fi citit pe Facebook, pe pagina sa, dar și la finalul articolului.
Articolul inițial:
Deputatul independent Marius Vulcan, ex-USR, ajuns în Camera Deputaților după demisia lui Dan Barna, susține într-o postare pe pagina sa de Facebook faptul că un raport publicat de Consiliul de Monitorizare indică abateri grave într-un spital de psihiatrie din județul Bihor, acolo unde ”sunt duși pacienții din Sibiu”.
În realitate, raportul este asumat de instituție și privește activitatea din Spitalul de psihiatrie pentru măsuri de siguranță din localitatea Ștei, județul Bihor, însă pacienții din Sibiu nu mai ajung acolo de aproape doi ani.
Informația este furnizată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP), în urma unei solicitări Turnul Sfatului.
”Arondarea județelor la spitalele de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță este efectuată de către Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se afla aceste unități sanitare, conform art. 110 din Codul Penal.
Până la data de 08.11.2022, județul Sibiul era arondat Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei din județul Bihor. Ulterior acestei date, județul nostru a fost rearondat către Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș, unde au fost direcționați toți pacienții eligibili până în prezent”, precizează purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
”Momentul solemn și de bucurie de la depunerea dosarelor de candidatură sub semnul DREPT la Sibiu a fost rapid umbrit de lecturarea raportului”
Marius Vulcan a punctat această informație în contextul depunerii candidaturii sale la Camera Deputaților, din partea partidului DREPT.
”Momentul solemn și de bucurie de la depunerea dosarelor de candidatură sub semnul DREPT la Sibiu a fost rapid umbrit de lecturarea raportului publicat de Consiliul de Monitorizare, despre starea deplorabilă a unității sanitare și tratamentele abuzive la care sunt supuși pacienții din Spitalul de psihiatrie pentru măsuri de siguranță din localitatea Ștei, județul Bihor (...) La Ștei sunt trimiși pacienții din județul Sibiu”, a precizat Marius Vulcan.
Deputatul prezintă apoi, corect, situația găsită de Consiliul de Monitorizare.
”Problematica vastă a acestor spitale este una veche și neglijată. Pentru deplina înțelegere a acestei categorii de pacienți, trebuie știut faptul că sunt internați în baza unei sentințe penale, ceea ce nu înseamnă obligatoriu că sunt condamnați, ci pot fi trimiși la spital și în cursul urmăririi penale, prin ordonanță a procurorului sau pentru expertizarea medico-legală psihiatrică. Sunt cazuri în care, chiar dacă procesul penal a încetat prin clasare sau alte motive, acești pacienți nu sunt ”eliberați” (externați) ci sunt reținuți în spital până la vindecare sau ameliorarea bolii. Așadar măsura internării nu este considerată una punitivă ci – așa cum arată denumirea – una de siguranță, dar cu conotația privării de libertate”, precizează Marius Vulcan.
Ce s-a găsit la spitalul din Bihor
Potrivit unui raport făcut de un organism independent, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, bolnavii de aici ar fi fost torturați cu un aparat de electroșocuri, sunt ținuți în condiții mizere și au primit mâncare expirată.
„Din cadrul discuţiilor cu pacienţii, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, se arată în raport.
Mai mult, autorii raportului spun că au identificat pacienți cu semne pe corpuri de la aparatul de electroșocuri, informații pe care le-au transmis și oamenilor legii.
Pe 17 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal în care cercetează, in rem, deci nu asupra vreunei persoane deocamdată, cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.
Punctul de vedere al deputatului Marius Vulcan:
Sursa foto: Raportul Comisiei de Monitorizare
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: bihor , spital de psihiatrie , raport , spital
Vizualizari: 1774
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Alt sibian
Acum 3 ore
Sorin
Acum 4 ore
Geo
Acum 4 ore
Horia
Acum 4 ore
R.