Adrian Echert are 37 de ani și este primul nume de pe lista candidaților USR Sibiu pentru Camera Deputaților. De patru ani este consilier județean și l-am întrebat și de ce nu a făcut, din această calitate, lucrurile pe care spune că le va face pentru Sibiu din postura la care aspiră. Pe lângă discuțiile tipice ale unei campanii, l-am rugat și să răspundă cu primul cuvânt care îi vine în minte atunci aude un anume nume sau proiect.
Reporter: Cum pot sibienii să fie siguri că votul pe care îl dau la aceste alegeri candidaților USR rămâne la USR? Întreb asta deoarece niciunul dintre parlamentarii aleși acum patru ani pe listele USR nu mai este în acest partid.
Adrian Echert: Noi am avut alegeri interne chiar mai lungi decât preconizam și asta am spus-o și colegilor mei: pe mine, personal, mă caracterizează statornicia. De 16 ani sunt la aceeași firmă, sunt cu aceeași doamnă de 15 ani, de zece suntem căsătoriți. La alegerile interne, și eu, și Ionuț (Ghișe – n.r.) am spus că USR este ultimul partid din care vom face parte. Dacă va fi vreo absorbție, să absorbim noi PNL-ul, ok, putem vorbi, dar altfel, nu. E o explicație de ce s-a întâmplat în trecut acest lucru: faptul că ai noștri candidați sunt aleși de către membrii de partid are avantaje și dezavantaje. Unora li se dă un sentiment mai puternic legat de faptul că au ajuns pe listă pe numele și pe voturile lor. Chiar dacă, fără partid, nu ai cum să ajungi ales. O să vedem că sunt independenți care nu vor reuși să facă pragul. Și cred că unora li se creează falsa impresie că ajung acolo pe puterile lor, din cauză că au fost aleși de câteva sute de membri de partid. La alte partide acest lucru nu se întâmplă, candidații sunt mult mai dependenți de pixul conducerii.
Dar în ultimul timp nici USR nu a afișat o altă imagine. Să ne amintim ce s-a întâmplat la europarlamentare, unde numele de pe primele locuri eligibile au fost dictate din pix.
Și lumea ne-a sancționat pentru asta. Rezultatul de la europarlamentare, care nu a fost extraordinar la nivel național, poate să aibă o legătură și cu astfel de situații. Electoratul tânăr, reformist, care «era al nostru» în mod normal, s-a dus în alte direcții. Și asta e o lecție pe care am învățat-o, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Eu fac parte și din Biroul național al USR, acolo unde au fost validate toate candidaturile parlamentarilor din toată țara, și nu au fost cazuri în care cineva a mai fost pus pe listă «din pix».
Ca să închei cu USR Sibiu: după recenta demisie a proaspăt deputatului Marius Vulcan, au mai apărut voci cu diferite acuze, care lasă impresia că și în USR este vorba tot de goana după bani, după sinecuri, după posturi călduțe la cabinete de europarlamentari, inclusiv după numirile reprezentanților remunerați în secțiile de vot. Adică discuții la care nu te-ai fi așteptat de la un USR care acum patru ani prezenta o cu totul altă agendă.
Astfel de discuții nu sunt doar din ultima perioadă. Noi am primit eticheta aceasta de „scandalagii” de când s-a născut USR, pentru că e un partid viu, în care lumea votează, expune păreri. Am învățat abia mai recent să ținem aceste lucruri în interior, că certuri și povești există în toate partidele. Este un lucru regretabil, deoarece – până la urmă – astfel de ieșiri zădărnicesc munca celorlalți, asta e supărarea noastră mereu. Că sunt aceiași oameni propuși sau aleși pe anumite funcții: cei care ies cel mai mult, lucrează și se expun cel mai mult. Au avantaj când sunt alegeri interne, pentru că membrii de partid văd cine muncește. Colegii care sunt foarte vocali au și fost puțin prezenți în campanii și acțiuni de partid, dar le rămâne libertatea de a spune că nu e bine că ei nu sunt aleși. Ca să fac o glumă, eu sunt sigur că acei colegi care au plecat și acum sunt candidați din partea altor partide au fost puși de cineva pe liste, liste făcute pe genunchi, pe repede înainte. Noi și în 2016, când am participat la primele alegeri, deși mai era doar o lună și jumătate până la alegeri, și atunci am organizat alegeri interne pentru desemnarea candidaților. Deci nu s-a schimbat nimic. Cei care pleacă și denigrează demonstrează că nu sunt o pierdere, ca să fim sinceri.
Adrian Echert. Foto: Silvana Armat
Ce abilități politice considerați că ați dobândit în acești ultimi patru ani în care ați fost consilier județean? Întreb de politică, deoarece despre asta e vorba în Parlament.
Experiența mea politică nu se limitează doar la acești ultimi patru ani în care am avut o calitate publică, ci include tot parcursul meu din 2016 începând. Sunt opt ani în care am învățat din mers ce înseamnă politică. La Consiliul Județean am învățat, franc spus, ce înseamnă „să nu ai numerele”. Noi fiind patru consilieri, chiar am avut niște inițiative în primul an, cum ar fi aceea de a face ședințele de comisii transparente, mai deschise către public, deoarece – cel puțin în Comisia de buget-finanțe în care eram eu – se discutau lucruri lămuritoare, care nu ajungeau și în ședințele de plen. Iar lumea avea impresia că noi mergem acolo doar să ridicăm mâna. Atunci ni s-a spus da, suntem de acord, dar trebuie să trimiteți interpelările cu trei zile înainte și alte astfel de îngreunări ale procesului, încât am renunțat la inițiativă. Și am terminat ultimul an de mandat cu reacția doamnei președintă Daniela Cîmpean care ne-a transmis că votul nostru nu contează. Experiența aceasta, de opoziție în CJ, a fost un antrenament de a fi vigilent la ceea ce se întâmplă și ce face puterea, dar nu ne-a dat pârghiile de a face ceva concret. Am mai câștigat și experiența de a lucra cu alții din alte partide, pentru că și acolo sunt oameni buni, cum și la noi sunt oameni mai puțin buni. Deci, prin dialog și comunicare, pot fi obținute lucruri. În schimb, m-a surprins nivelul unora dintre aleși: adică unii sunt acolo doar pentru a ridica mâna, nu au absolut nicio treabă, nici nu citeau proiectele de pe ordinea de zi și așa mai departe. Eu sper că prin ceea ce am făcut noi am mai setat niște așteptări, să nu zic standarde, pentru că e prea mult.
„Votul vostru nu contează”
Care sunt realizările pe care le poate prezenta Adrian Echert după acești patru ani de consilier județean?
Realizarea – deoarece vorbim la singular, din nefericire – este o inițiativă a colegei mele, Ruxandra Cibu. Proiectele mele de transparentizare și care au mai fost acolo au fost respinse, însă realizarea care poate fi pusă pe hârtie și care aparține Ruxandrei este Agenda pentru monumente. Este al doilea an în care aceasta se derulează: se alocă bani din bugetul Consiliului Județean, iar cei care au în proprietate sau administrare monumente istorice pot accesa de aici fonduri. Pe lângă acestea, readuc în discuție vigilența și verificarea a ceea ce face puterea. Îmi amintesc cel mai tare episodul cu domnul Iordănescu – care acum a ajuns iar în prim plan pe alte paliere, din nefericire -, omul pe care doamna Cîmpean l-a tot împins în diferite funcții de unde a dat-o de gard cu mai multe proiecte legate de județul Sibiu. La momentul în care el a fost propus să facă selecția pentru consiliul de administrație al aeroportului noi am fost primii care am sesizat și am spus că un colaborator dovedit al Securității nu are cum să ne selecteze nouă oamenii care să conducă instituțiile din subordine. Și multe altele, în aproape fiecare ședință am avut cel puțin o interpelare. S-au dat detalii, am reușit – poate – prin activitatea noastră să mai aducem lumină peste lucrurile care se întâmplă acolo. Eu nu sunt foarte mulțumit, dar după opt ani de politică îmi dau seama că nu este vorba de un sprint, ci de un maraton, în care trebuie să îți dozezi efortul. Schimbarea României în bine nu vine deodată. Pe domnii și doamnele din conducere Consiliului Județean i-am și făcut să nu ne prea iubească, ne salutăm cam greu când ne întâlnim prin ședințe, dar cred că asta este sănătos pentru o democrație, trebuie să fie și cineva care să arate cu degetul înspre lucrurile care nu sunt bune.
Și vigilența și presiunea au dat roade?
Păi, cu exemplu pe care l-am dat a funcționat, domnul Iordănescu a fost eliminat și s-a propus o comisie în care am propus și noi experți care să facă selecția pentru consiliul de administrație. În schimb s-a degradat modul de conducere a Consiliului Județean în ultimul timp, dovadă și acel „votul vostru nu contează”...
Mai așteptați scuze pentru acea replică?
Nu, nu mai am nicio speranță sau așteptare de a se întâmpla. Nici nu am mai prea văzut-o pe doamna președintă în ultimul timp, ședințele sunt conduse tot de către vicepreședinți.
Clasicele promisiuni și ce poate fi făcut altfel
Vorbeați de maraton. Un deputat Adrian Echert cu ce va începe? Aveți în cap vreo lege care trebuie modificată sau creată?
După cum spuneam la început, trebuie să fim o echipă. Tot ceea ce propune USR în programul de guvernare mi se pare de bun simț. Eu sunt axat pe zona economică, de fiscalitate și am avut mai multe întâlniri cu diferite organizații profesionale, cu CECAR a fost ultima. Conducerea PNL – PSD tocmai a făcut vreo cinci-șase modificări pe zona de fiscalitate care ar trebui cel puțin reîntoarse. Susțin foarte tare inițiativa de scădere a taxării pe muncă, ar avea un impact major asupra vieții oamenilor, iar acesta este unul din pilonii de bază pe care îi propune USR la nivel național. Adică primii 1.200 de lei din oricare salariu să fie scutiți de taxe, prin urmare 500 de lei rămân net fiecărui om. Iar pentru cei care au până în 29 de ani, scutirea de taxe să fie pentru primii 2.400 de lei. Și se mai adaugă beneficii pentru cei care au copii.
Asta propuneți în contextul în care avem un buget cu datorii tot mai mari.
Da, e dificil, trebuie o tăiere masivă a tot ceea ce înseamnă cheltuieli, dar asta ține de guvernare. Chiar am vorbit zilele trecute cu un expert de la Banca Națională: avem cea mai mare inflație din UE, de departe, și nu pe investiții, ci pe creșteri de salarii, de pensii, care sunt acum, în an electoral. Personal – ca să îmi continui răspunsul anterior -, cred că un parlamentar nu înseamnă să aibă numai inițiative legislative, ci trebuie să se lupte pentru circumscripția din care provine. Aici mă refer și la să mergi să bați la ușa unor ministere, asta dacă nu ești la guvernare, deoarece atunci, poate, ușile ți se deschid mai ușor, pentru finanțarea proiectului noului spital județean, pentru deblocarea...
Este un exemplu bun: Adrian Echert ajunge deputat, iar – după cum arată datele de până acum – va fi în opoziție. Unde și cum va merge Adrian Echert să facă rost de bani? Merge și stă în anticamera ministrului Sănătății, merge și a doua zi sau cum?
Am exemplul colegului meu, Ioan Bulai, de la Neamț. El a stat cred că o lună și jumătate, săptămânal, în audiență la ministrul Transporturilor, să deblocheze autostrada Moldovei. A stat acolo foarte hotărât, știa că pentru această autostradă se pot pune bani din PNRR. Nu zic că și la mine, neapărat, așa va fi demersul. În primul rând, am avut deja, cu ajutorul colegilor mei, o discuție informală cu cei de la Banca Mondială despre care sunt proiectele pe care le au în vedere în viitor, dacă au în vedere și zona Sănătății. Sunt multe oportunități odată ce ajungi acolo și discuți cu diferiți oameni și da, inclusiv prin a fi prezent în Ministerul Sănătății și nu numai, ăsta mi s-ar părea un demers pe care l-aș urma. Cu expertiza colegilor parlamentari și care vor mai fi, Cristi Ghinea, Vlad Voiculescu, Dan Barna...
Dar până acum ați fost și consilier județean, iar de proiectul acestui spital județean se discută din 2017 la modul aplicat. De ce nu ați făcut până acum astfel de lucruri?
Noi am făcut. Chiar am discutat recent cu Dan Barna și l-am întrebat și pe el să ne spună despre momentul în care am fost noi la guvernare. Proiectul noului spital județean Sibiu, chiar dacă de la început se știa că e scump, era printre proiectele prioritare trecute de USR în PNRR. Și asta inclusiv doamna Cîmpean a recunoscut că noi am făcut tot ceea ce ținea de noi, pentru că asta înseamnă să fi politician, să îți exerciți mandatul și cunoștințele pe care le ai pentru a face ceva pentru circumscripția ta. Eu am discutat și cu Ghinea, și cu Dan, și cu alții, ca proiectul de la Sibiu să fie trecut printre proiectele prioritare din PNRR. Problema s-a terminat în două moduri: primul, cu Câțu, care a spus că el decide ce spitale se fac, după care a venit ministrul de la PSD care nu numai că nu a pus bani pentru spitalul de la Sibiu, dar a și pierdut bani din PNRR. Aici aș da exemplul dat de Cătălin Drulă, din scurtul timp cât am fost la guvernare, ca să vedem cum gândesc alți politicieni. Era o ședință de Guvern, în care se discuta despre cum, în județul Vâlcea, Ministerul Transporturilor trebuia să cedeze un drum către consiliul județean de acolo pentru a-l asfalta, deoarece ministerul nu avea resurse. Cei de la PNL, din guvernarea de la momentul respectiv, au întrebat: „Cine e acolo președinte? Nu e de la PSD?”. Iar cei de la PNL, decât să cedeze un drum, pe care să îl refacă cei din Vâlcea, mai bine au respins cererea, ca nu cumva cei de la PSD să se laude electoral cu un astfel de proiect. La fel pot să presupun că s-a întâmplat și cu spitalul de la Sibiu.
Am văzut în materialele dumneavoastră de prezentare că promiteți și demersuri pentru finanțarea reabilitării Palatului de Justiție. Despre finanțarea Palatului de Justiție a mai promis USR, a mai promis și Dan Barna. Ce poate face altfel Adrian Echert? Tot anticameră la miniștri, tot interpelări?
Da, simplu, da. Inclusiv prin discuții cu conducerea Tribunalului de aici. Trebuie să existe presiunea aceasta constantă, nu să se vorbească despre cum avem un contract foarte bun de chirie aici, iar timpul trece. Dacă voi fi ales, doresc să fiu constant și aici, și la București. Nu voi fi doar în weekend și la evenimente. Presiuni voi putea face în ambele direcții.
Vă propuneți să fiți diferit de parlamentarii de până acum ai Sibiului? Dacă da, cum?
Principala diferență va fi că eu voi fi activ. Vedem parlamentari de patru-cinci mandate, care au cinci luări de cuvânt pe an...
Un nume?
Se cam știu, sunt cei vechi. Domnul Neagu, de la PNL... doamna Turcan să mai zicem că a fost ministru... Problema când stai mult în astfel de funcții este că uiți legătura cu omul, am văzut-o și la Consiliul Județean. Unele lucruri ți se pare că ți se cuvin. Un exemplu personal: sunt de 16 ani la același loc de muncă. Nu „mai ai aceeași benzină” după 16 ani să zici că vrei să demonstrezi ceva. Cred că asta se întâmplă cu parlamentarii care au multe mandate, au locul acela călduț de atâta timp și nu mai au nicio „foame” să demonstreze că au ajuns acolo ca să reprezinte o circumscripție și oamenii acesteia și că merită lucrul acesta. Eu asta vreau să fac, să fiu foarte activ în Parlament, la nivel local, inclusiv pentru primăriile din județ. Nu mă văd altfel.
Cu care deputați de la Sibiu, din alte partide, ați putea lucra cel mai bine? Niște nume ar fi binevenite.
Asta am învățat în anii de politică: trebuie să înveți să discuți cu toată lumea, indiferent că te-ai supărat pe o replică, ceea ce nu funcționează mereu, deoarece oamenii țin mult ranchiună. Nu aș avea o problemă să lucrez cu oricine, cât timp se întrevede un beneficiu pentru Sibiu. Nu mă interesează cine se va lăuda cu Spitalul județean, atâta timp cât va fi făcut.
Primul gând
La final, am pregătit o mică listă cu nume, situații sau proiecte, la care am rugămintea să îmi răspundeți cu primul cuvânt sau prima sintagmă care vă vine în minte.
Primul este Elena Lasconi.
Putere. Putere de muncă.
Raluca Turcan.
Poate e un pic dur, dar dacă e onest: falsitate, din nefericire.
Klaus Iohannis.
Aici e și mai dur: trădare. Pentru că eu l-am susținut, l-am și votat, dar ne-a trădat încrederea.
Nicu Ștefănuță.
Energie tinerească. Nu îmi vine nimic rău în minte, chiar dacă a plecat de la noi, din partid.
Centura de sud a Sibiului.
Un vis care nu știu dacă are neapărat beneficii pentru noi, pentru Sibiu.
Stațiunea Păltiniș.
O perlă nedescoperită și nevalorificată a județului Sibiu.
TVA 24%
O realitate cu PNL și PSD la guvernare și anul viitor.
11.99% (rezultatul obținut de Adrian Echert la alegerile pentru președinția CJ Sibiu, anul acesta).
Evoluție, dacă vrei. Sunt cu 6.000 de voturi mai mult decât data trecută. Dar, mai degrabă, cred că e încă o treapăt urcată în maraton.
Notă. Interviul a fost realizat în cadrul unui contract cu USR Sibiu. Temele și întrebările aparțin redactorului Turnul Sfatului, fără a fi negociate cu persoana intervievată, la fel ca și răspunsurile.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: echert usr candidat camera dep , candidat usr sibiu , Camera Deputatilor , Palatul Justiției , Adrian Echert , Spital Județean , promisiuni electorale
Vizualizari: 3053
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Nustiu
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Trotineta
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Emil