Vineri,
06.12.2024
Partial Noros
Acum
3°C

ULBS a lansat competiția internă de granturi individuale pentru cercetare, cu un buget total mai mare decât anul trecut

ULBS a lansat competiția internă de granturi individuale pentru cercetare, cu un buget total mai mare decât anul trecut

La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a început competiția internă pentru granturi individuale de cercetare științifică, creație artistică și performanță sportivă. Bugetul maxim pentru un proiect este de 15.000 de lei.

Conducerea universității a aprobat metodologia pentru finanțarea competiției interne în acest an. Documente oferă oportunități pentru cadrele didactice și de cercetare ale universității, având ca obiectiv creșterea vizibilității internaționale a ULBS și promovarea producției științifice de înaltă calitate. Potrivit metodologiei, bugetul anual total alocat acestei competiții este de 750.000 lei.

Se urmărește creșterea numărului de publicații, dar și obținerea primelor locurilor la Jocurile Olimpice

Scopul competiției este dublu: publicarea de articole științifice de impact și obținerea de recunoaștere națională și internațională în domeniile artistic și sportiv. În primul articol al metodologiei se menționează că universitatea urmărește creșterea numărului de publicații cotate Web of Science, precum și realizarea unor proiecte artistice și performanțe sportive remarcabile. Spre exemplu, în domeniul sportiv, se dorește obținerea locului I la campionate la nivel național sau universitar, locurile I-III la cele de nivel european, respectiv locurile I-VI la competiții de nivel mondial, fiind menționate inclusiv Jocurile Olimpice.

Metodologia stipulează că directorii de granturi din domeniul științific trebuie să publice cel puțin un articol în reviste indexate în Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index sau Arts & Humanities Citation Index (Q1 sau Q2).

Cadrele didactice și de cercetare ale ULBS care își doresc să se înscrie în competiție trebuie să îndeplinească câteva condiții stricte de eligibilitate. Printre acestea se numără necesitatea ca directorul de grant să aibă titlul de doctor în științe, să fie angajat cu normă întreagă la ULBS și să fi acumulat punctajul minim cerut în sistemul SIEPAS pentru cercetare (Articolul 2). Un alt aspect este că persoanele care au avut granturi și nu și-au îndeplinit obligațiile în ultimii șase ani nu sunt eligibile pentru a aplica în această ediție.

Evaluarea cererilor de finanțare este realizată de o comisie compusă din prorectorul responsabil cu cercetarea, Andrei Terian, șeful Serviciului suport cercetare, Ioan Daniel Hunyadi, și un membru desemnat de Consiliul de Administrație al ULBS, în acest caz fiind vorba de Daniela Maria Flucsă. „Pentru domeniul artistic și domeniul sportiv, se admit la finanțare maxim două proiecte/domeniu. Dacă numărul de propuneri și bugetul solicitat depășesc bugetul aprobat, selecția se va face în funcție de punctajul SIEPAS (componenta cercetare) respectiv GRADIS al directorului de grant, cumulat pe ultimii 3 ani calendaristici, pe baza datelor existente în rapoartele afișate pe site-ul ULBS”, mai prevede metodologia.

Calendarul competiției

Competiția este organizată anual, iar cererea de finanțare trebuie depusă la Serviciul Suport Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SSCDI) al ULBS. După ce va fi aprobată de Consiliul de Administrație, lista proiectelor acceptate va fi publicată pe site-ul universității.

Conform calendarului aprobat, competiția a fost lansată pe 1 noiembrie, iar în perioada 4-22 noiembrie urmează întocmirea propunerilor de proiecte de către cadrele didactice și de cercetare interesate și depunerea la SSCDI. Între 25 și 29 noiembrie propunerile de proiect vor fi evaluate, apoi stabiliți câștigătorii. Ziua de 2 decembrie va fi dedicată contestațiilor, iar pe 4 decembrie este programată stabilirea listei finale a proiectelor câștigătoare și aprobarea în Consiliul de administrație. Perioada 6-20 decembrie este pentru contractarea proiectelor.

Amintim că anul trecut, bugetul inițial alocat competiției interne a fost de 600.000 lei, echivalentul a 40 de granturi, valoarea unui grant fiind calculat tot la 15.000 lei.

 

Menționăm că în cadrul competiției interne 2023 au fost depuse 69 de cereri de finanțare, potrivit ultimului raport al rectorului privind starea universității. Dintre acestea, 67 de cereri au îndeplinit cerințele de eligibilitate. Analizând relevanța temelor abordate de cadrele academice care au solicitat finanțare, unele dintre acestea reprezentând continuarea unor studii realizate în competiții anterioare și pentru care au fost obținute rezultate, Serviciul Suport Cercetare, Dezvoltare, Inovare a propus Consiliului de Administrație al ULBS aprobarea suplimentării bugetului competiției, astfel încât toți participanții să obțină posibilitatea de a-și pune în aplicare proiectele de cercetare. Suma alocată de ULBS pentru derularea proiectelor a fost de 1.005.000 lei.

Tot anul trecut, ULBS a deschis și a doua competiție a granturilor de excelență, având drept scop susținerea și promovarea cercetării științifice fundamentale, aplicative, interdisciplinare și exploratorii din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Competiția s-a adresat cadrelor didactice și cercetătorilor titulari, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și cu performanțe demonstrate, precum capacitatea de a atrage fonduri și calitatea de autor al unor publicații științifice de relevanță internațională. În urma competiției, au rezultat opt proiecte câștigătoare, bugetul total acordat fiind de 3.689.850 RON (echivalentul a 750.000 EUR). Lista proiectelor câștigătoare este următoarea:

1. „Cercetări privind valorificarea potențialului farmacologic al unor specii de plante cu impact economic și influența unor nanoparticule biocompatibile asupra dezvoltării plantelor”, Director: Oancea Simona;

2. „Analiza digitală a poeziei române de la origini până la 1900: Regimuri stilistice, modele tematice, dispersii geografice”, Director: Vancu Radu

3. „Platforma interdisciplinară de excelență pentru cercetare și formare: Arhin Lab (laboratoare pentru Arheologie, Patrimoniu, IT, Biologie), Director: Țiplic Ioan Marian

4. „Transformări religioase reflectate în cadrul orei de religie. Abordarea conținuturilor de istoria religiilor și de pluralism religios contemporan”, Director: Pătru Alina

5. „Îmbunătățirea performanțelor sistemelor tehnologice bazate pe roboți industriali utilizate în procesele de fabricație extractive și aditive”, Director: Breaz Radu

6. „Modelarea și optimizarea consumului și a producției de electricitate prin metode avansate de învățare automată”, Director: Gellert Arpad

7. „Interdisciplinaritate de excelență cu algoritmi de Inteligență artificială pentru managementul cancerului (AAICancerRO), Director: Tănăsescu Ciprian

8. „Operatori liniari pozitivi: noi provocări, noi aplicații”, Director: Acu Ana-Maria.

Foto principală: Arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Unul

Acum 1 lună

Ce jalnici sunt! Grant de cercetare de 3000 de euro, maxim!?! Păi ce, e cercetare la nivel de proiect de școală generală? Așa trebuia să finanțeze ei o diplomă de licență, pentru deplasări la conferințe și pentru deplasări de documentare. Sau, stați, chiar așa jos e nivelul ULBS! Oare sunt așa de săraci cu duhul de nici nu-și dau seama că se fac de râs? Oricum, e clar că la masoni, agresori sexuali și securiști "în rezervă", retrași la un loc cald de "universitar", sunt în top 10 mondial. Săracii studenți! Voi, studenților, sunteți tineri și poate că nu vă dați seama ce anormal e la voi la facultate. Nu vă mai pierdeți tinerețea cu securiștii ticăloși, ziși profesori. Aplicați la universități din vest, acolo sunt și burse din care se poate trăi modest, și deveniți profesioniști adevarați în domeniul vostru. Aici...veți avea o diplomă... nerecunoscută nici măcar la noi, că angajatorul care v-a pregătit, statul, vă cere vechime la angajare în cele mai multe situații. Deci vă vrea pregătiți "la locul de muncă", ca tractoriștii CAP-ului. (CAPul e de la Cooperativa Agricolă de Producție, din vremea comunismului).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus