Vineri,
06.12.2024
Partial Noros
Acum
3°C

Proiect de lege: Amenzi de până la 40 de mii de lei pentru cei care își închiriază apartamentele în regim hotelier, fără taxe. Piața „albă” a acestora este în Sibiu de 12%

Proiect de lege: Amenzi de până la 40 de mii de lei pentru cei care își închiriază apartamentele în regim hotelier, fără taxe. Piața „albă” a acestora este în Sibiu de 12%

Amenzile vor ajunge până la 40 de mii de lei pentru persoanele care își închiriază apartamentele în regim hotelier, fără să plătească taxe la stat. Noile regulile apar într un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, relatează știrileprotv.ro.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare pentru acest tip de structuri de cazare, doar că foarte puțini respectă legea. În acest an, au fost cerute doar 1.200 la nivelul întregii țări.

„Ne creează o concurență neloială care, prin cheltuieli mai mici, va crea o competiție pe prețuri, dar aducerea lor într-un cadru legal va crea un mediu concurențial foarte benefic pentru toți cei de pe litoral”, spune Cosmin Oprișan, managerul unui complex de apartamente.

Constrânși de regulile europene, dar și de presiunea patronatelor hoteliere, oficialii spun că cei care nu respectă legislația vor avea de plătit între 10.000 și 40.000 de lei, în funcție de spațiile de cazare pe care le dau spre închiriere.

„Cu siguranță vom vedea mai multe încasări la bugetul de stat, la bugetele locale și am putea vedea o mai bună promovare, pentru că, la un flux mai mare de turiști, automat, încasările sunt mai mari”, explică Cristian Bârhălescu, președinte ANAT.

Reglementările le-ar permite autorităților să verifice aceste locuințe. Acum, inspectorii din turism merg în control doar în urma unor sesizări făcute de vecini. În paralel, autoritățile fiscale recunosc că schimbul de informații cu platformele de profil a fost destul de greoi, dar că lucrurile s-au îmbunătățit după schimbarea legislației la începutul anului.

Directiva europeană obligă platformele să raporteze către fisc toate tranzacțiile înregistrate, astfel încât administrațiile fiscale din Europa să facă schimbul de informații mult mai ușor.

În România, ANAF poate verifica astfel dacă proprietarii sunt înregistrați și dacă și-au plătit taxele și impozitele. În paralel, și autoritățile locale pot impune reguli.

De exemplu, în Paris, scutirea fiscală pentru veniturile din închirierea acestor locuințe a fost redusă de la 70% la 30%. Asta și pentru că numărul apartamentelor închiriate în mod tradițional s-a înjumătățit. În plus, toate spațiile turistice au număr de înregistrare național ce le permite autorităților să monitorizeze stocul și să reglementeze mai bine dezvoltarea locuințelor secundare.

12% din locurile de cazare din județul Sibiu sunt oferite în apartamente închiriate în regim hotelier

Apartamentele închiriate în regim hotelier oferă în județ, tot oficial, 1.402 locuri, ceea ce ar reprezenta 12% din totalul locurilor de cazare, se precizeză în datele Institutului Național de Statistică (INS).

Hotelurile oferă în județ 32% din totalul capacității de primire turistică. Sunt aici, oficial, 11.675 de locuri, dintre care 3.740 de locuri sunt oferite de către hoteluri.

Locurile de cazare în hoteluri sunt în scădere în județ, de la 4.023 în 2021, la 3.961 în 2022 și 3.740 în 2023. În cazul aparatmentelor, trendul este opus: 1.099 de locuri în 2021, 1.149 în 2022 și 1.402 în 2023.

Majoritatea covârșitoare a apartamentelor pentru turiști sunt în municipiul Sibiu

Numărul de sosiri în apartamente închiriate în regim hotelier s-a dublat în ultimii trei ani. Erau în 2021 raportate 24.902 de sosiri în județ. Anul trecut, numărul a ajuns la puțin peste 40 de mii.

De semnalat este și faptul că peste 70% din aceste sosiri, în apartamente închiriate, sunt făcute în municipiul Sibiu, însă procentul față de restul județului este în scădere.

49.416 de sosiri în apartamente au fost în 2023, dintre care 38.665 au fost în municipiul Sibiu, ceea ce reprezintă 78,24%.  În 2022 au fost 40.067 de sosiri în apartamente, dintre care 33.027 au fost în municipiul Sibiu. Procentul era atunci de 82,42%. 24.902 de sosiri au fost în 2021, dintre care 20.717 au fost în municipiul Sibiu. Un procent și mai mare: 83,19%.

Cele mai numeroase sosiri în apartamentele închiriate în regim hotelier sunt în localitățile din jurul municipiului Sibiu: Avrig, Cisnădie și Șelimbăr.

Aici, de exemplu, în 2021 nu era niciun apartament înregistrat de INS ca unitate de primire turistică. Un an mai târziu, în 2022, erau 537, iar anul trecut numărul au ajuns la 1.429 de apartamente de închiriat în regim hotelier, în Șelimbăr.

Dacă numărul de turiști este în creștere și cresc și sosirile în hoteluri și apartamente, înnoptările în pensiuni, în schimb, sunt în scădere. De la 89.533 de sosiri în 2017, numărul a scăzut treptat, ajungând în 2023 la aproape jumătate: 53.044.

Alba și Vâlcea au oficial mai multe apartamente de închiriat decât are Sibiul

Conform datelor INS de anul trecut, în județul Sibiu sunt oficial mai puține apartamente de închiriat în scop turistic decât în județul Alba. Sunt, după datele INS, în județul Sibiu, 103 astfel de locații, noi fiind din acest punct de vedere pe locul 12 la nivel național.

Cele mai multe sunt în Constanța (652), Brașov (398), Suceava (269), Maramureș (223), Prahova (213), Cluj (Bihor), Argeș (122), Alba (118), București (113), Tulcea (111) și Vâlcea (109).

Conform datelor INS, sunt în județul Sibiu, în total, 5.221 de camere în circuitul turistic. Dintre acestea, cele mai multe sunt în hoteluri (1.842), pensiuni agroturistice (1.085), apartamente (640), vile turistice (320) și în cabane (169).

După numărul de paturi în structurile turistice, cele mai multe se află la hotel (3.754), urmate de cele din pensiuni (2.316), apartamente (1.402) și tabere pentru elevi (589).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Noi noi

Acum 4 săptămâni

Pai acum vreo săptămână doua zicea unu pe aici ca' nu se exista așa ceva,toți e cinstiți":)))
Raspunde

Sparrow

Acum 4 săptămâni

Asa si ? Numa' prin turnātorealā de tip securist poti depista " jucātorii" de pe piata negrā a cazārilor. Altfel, ciu-ciu !
Raspunde

Newman

Acum 4 săptămâni

Pe cei care inchiriaza apartamente cu anii, fara acte de ce nu-i taxati.In tarile civilizate proprietarii inchiriaza numai cu acte si platesc impozit pe venitul din chirii.Chiriasii au deducere la impozit pentru acele sume platite chirie.La noi de ce nu se doreste acest sisitem corect.La noi chiriasul nu are nici un avantaj daca face contract de inchiriere.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 săptămâni

Gata cu infractorii PNL-PSD, ANAF nu-i mai iarta... Pai majoritatea spagarilor politici isi inmultesc banii cumparand sau construind case si apartamente pe care le inchiriaza in regim de gazda, nu hotelier.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus