Andra Radu și Vlad Țeposu sunt elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În tabăra de fizică de la Cisnădioara, din toamna anului 2023, au descoperit tainele cercetării. La inițiativa lui dr. Paul Nicu, un cercetător sibian, copiii s-au implicat într-un proiect de dezvoltare a unor tehnici pentru elucidarea structurii unor molecule chirale, foarte folositoare în industria farmaceutică. Anul acesta, cei doi au participat cu rezultatele lor la conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, ajungând să fie apreciați și premiați de oamenii de știință. Erau încă în clasa a XI-a.
Andra Anița Radu este elevă acum în clasa a XII-a, la secția de Matematică-Informatică, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Vlad George Țeposu este coleg de clasă cu Andra, iar amândoi sunt pasionați de fizică, dar și de cunoaștere în general. De aceea, copiii spun că, în aceeași măsură, sunt pasionați de artă, muzică și literatură. „Nu mi se par domenii contradictorii. Mie îmi place să scriu poezie și cred că poezia și muzica, într-un fel sau altul, sunt legate sau, cel puțin, mie mi se pare că le pot lega. Atunci când ești pasionat de cunoaștere, ajungi să dezvolți foarte multe pasiuni din ramuri diferite.”
Aceeași situație este și în cazul lui Vlad, care, pe lângă fizică, este pasionat de muzică, pe care o compune și o cântă la chitară și pian.
Prima dată a fost propunerea
Cei doi tineri au fost implicați într-un proiect de cercetare inițiat de dr. Paul Nicu, un sibian, fost absolvent de „Lazăr”. Timp de 17 ani, Nicu a locuit și a lucrat ca cercetător în Olanda. De ceva vreme s-a întors acasă și, astfel, a ajuns în tabăra de fizică unde i-a cunoscut pe acești elevi. „Am câștigat câteva proiecte de cercetare guvernamentale, iar domnii profesori Gheorghe Pupeză și Dorin Bunău m-au invitat în tabăra de fizică, ce se desfășoară în fiecare an la Cisnădioara, să țin o prezentare despre proiectele la care lucrez. La sfârșitul prezentării, au fost câțiva elevi care au părut foarte interesați, Andra și Vlad fiind printre ei. Atunci mi-a trecut prin minte să-i provoc să se implice într-o parte de validare a proiectelor la care lucrez și să văd dacă sunt interesați de cercetare. Adevărul este că, mai ales la noi, în România, tinerii nu sunt încurajați spre acest domeniu pentru că nu este bine remunerat. Oricum, nu te faci cercetător pentru bani, ci pentru că ți-o cere creierul”, spune dr. Paul Nicu.
Dr. Paul Nicu (foto centru) alături de elevi și de posterul câștigător la conferința de la Cluj
Cercetătorul explică faptul că proiectul în care s-au implicat Andra și Vlad este menit să dezvolte tehnici computaționale, matematico-teoretice, accesibile pentru elucidarea structurii moleculare a unor molecule speciale, extrem de utile în industria farmaceutică. „Sunt molecule care se numesc chirale. Practic, sunt ca mâna dreaptă și mâna stângă. Una este imaginea în oglindă a celeilalte și nu se suprapun. Sunt extrem de importante și folosite în industria farmaceutică la crearea de medicamente. Dacă nu ai forma bună, medicamentul poate fi mai puțin potent, să nu aibă niciun efect sau să fie chiar otrăvitor”, explică dr. Paul Nicu.
Cercetătorul sibian subliniază că scopul proiectului este găsirea unei metode simple și accesibile prin care oricine să poată determina configurația absolută a acestor molecule.
Apoi au devenit cercetători
Andra povestește ce a însemnat pentru ea întreaga experiență. „Scopul nostru a fost să înțelegem ce este cercetarea. La început, ne-am familiarizat cu programele folosite. Pentru mine, foarte multe lucruri au fost noi. Am considerat o oportunitate faptul că am ajuns să lucrăm cu un cercetător într-un proiect finanțat și să participăm la o conferință oficială. După ce am trecut de faza de inițiere, am început efectiv să aplic cunoștințele adunate și să studiez moleculele, spectrele moleculare, să trag cât mai multe observații. Cercetarea se bazează foarte mult pe observațiile pe care le faci. Pe baza acestora se trag concluziile”, spune Andra.
Ea adaugă că a urmat participarea la prezentări, începând cu cele din Colegiul „Lazăr” și continuând cu conferințe.
„Într-un final, a trebuit să învățăm cum să transmitem informația publicului, să-i convingem că ceea ce studiem este important și că poate aduce schimbări serioase.”
Vlad a lucrat în cadrul proiectului pe partea de programare. „Am automatizat procese care se făceau manual, astfel încât să eficientizez programul în care se lucra. În plus, am învățat să vorbesc în public și să susțin ideile cercetării noastre. Nu mi-a fost greu, fiind obișnuit să vorbesc în fața unui public”, spune Vlad.
Dr. Paul Nicu explică de ce este extraordinar ceea ce cei doi tineri au realizat. „Trebuie să înțelegeți că se lucrează, poate, cu zeci de mii de molecule. Nu se poate face manual dând copy-paste sau moleculă cu moleculă. Faci greșeli. Și atunci se face partea automatizată, scriind programe de calculator în care trebuie să găsești ceva care să poată verifica și să dea, de preferință, un procent. Cât la sută este similar cu ceea ce ne așteptăm. Ceea ce a făcut Vlad constă în scrierea de programe care pot face asta, iar lucrurile pot merge mult mai repede. Zece mii de molecule, noi le facem într-un an sau doi, dar cu programe de genul acesta sunt gata în zece secunde”, spune cercetătorul.
Cei doi copii au lucrat practic cot la cot în acest proiect al moleculelor. „Ei au arătat că este o muncă în echipă. Cercetarea este de anduranță și poate fi făcută doar de cei care nu se dau bătuți. Copiii au trecut prin toate fazele și eu pot spune cu certitudine că au ajuns la nivelul unui student de doctorat din anul I. Așa încep toți doctoranzii în străinătate”, mai spune dr. Paul Nicu.
De asemenea, cei doi elevi sunt de apreciat pentru că au învățat totul într-un timp foarte scurt. Practic, s-au implicat în proiect anul trecut, toamna spre iarnă, iar primele prezentări le-au făcut în luna ianuarie, chiar la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, când au fost invitați oameni de știință și profesori din tot orașul.
Premiați și apreciați la conferințe
După prima prezentare în proiect, au mai rămas doar patru elevi din cei zece, iar ei au mers mai departe, la Conferința RoBioInfo din Cluj, care a avut loc în luna aprilie a acestuoi an. Deși, inițial, cei de acolo au fost sceptici în a primi elevi de liceu în cadrul conferinței, au sfârșit prin a-i premia pe cei doi tineri sibieni.
„Este foarte important ca, pentru a te simți într-un mediu de cercetător, să ai de-a face cu alți cercetători. Așa am ajuns la Cluj și a fost foarte bine pentru ei. S-au descurcat minunat. Acolo au prezentat un poster cu rezultatele proiectului, iar toți au fost uimiți și i-au apreciat. A fost o strategie de grup. Doi elevi stăteau la poster pentru a prezenta rezultatele, iar ceilalți doi aveau grijă ca oameni prezenți la eveniment să vină pentru a le fi prezentate aceste rezultate”, explică dr. Paul Nicu.
Andra și Vlad
Nu s-au oprit aici, iar după Cluj a urmat o conferință internațională: VOA8 Bochum, din Germania. Cei de acolo au acceptat, mai ales când au aflat că vor merge elevi de clasa a XI-a să prezinte cercetarea. Nicu spune că s-au descurcat și acolo foarte bine.
„Vreau să le mulțumesc celor de la Fundația Provitam, Bertis SRL, Asociația pentru Performanță în Fizică și grupului de cercetare Merten Lab din Germania, organizatorii conferinței VOA8. Fără ei copiii nu puteau să participe la conferința din străinătate”, mai spune Nicu.
La ambele conferințe au fost prezente personalități ale lumii științifice, nume mari în cercetare din țară și din străinătate. Copiii spun că au fost experiențe interesante din care au avut ce învăța.
„La Cluj a fost foarte interesant pentru că, pentru mine, a fost prima conferință la care am participat vreodată. M-am simțit în largul meu. Majoritatea celor prezenți erau tineri și am putut comunica ușor. De asemenea, am avut mai puține emoții decât la conferința din Germania, unde a trebuit să am prelegerea în limba engleză. Tot în Germania a fost mai intens, pentru că eram la o conferință exact pe nișa pe care am lucrat noi, și au fost prezenți toți marii cercetători ai domeniului. Asta a fost ceva care ne-a creat mari emoții, faptul că a trebuit să prezentăm rezultate noi celor care au înființat domeniul, și a fost o prezentare orală, adică un alt nivel. A fost ceva ce ne-a rămas în minte”, povestește Andra.
Și pentru Vlad experiența a avut același impact. „Trebuia să ai foarte mare încredere în tine și în ceea ce faci pentru a merge în fața acelor oameni. În fond, am fost doar elevi de liceu care am mers în fața marilor profesori universitari pentru a le spune ce am făcut noi. La Cluj a fost nou și intrigant, pentru că a trebuit să-i facem pe oameni să fie atenți la noi. În Germania trebuia să faci față provocării de a fi bun în fața celor mai buni și să nu se observe că tu ești doar un puști de liceu”, spune Vlad.
În Germania erau profesori de renume mondial. Au participat la cea mai valoroasă conferință din acest domeniu. Copiii însă s-au descurcat și și-au prezentat rezultatele în fața experților din domeniu.
Cel mai probabil, vor pleca din țară
Între timp, cei doi au devenit elevi în clasa a XII-a, iar după susținerea Bacalaureatului își vor alege calea.
„Eu vreau să plec din țară, să merg pe fizică, pentru că vreau să rămân în cercetare și mi-aș dori să ajung să studiez în Suedia sau, ca a doua opțiune, în Olanda. Vreau să plec pentru că, în țara noastră, nu se face atât de multă cercetare, mai ales pe fizică. Nu aș avea prea multe opțiuni. Pe de altă parte, vreau să călătoresc. Îmi plac foarte mult țările nordice, iar universitățile de acolo sunt de renume și îmi oferă mai multe oportunități pentru viitor”, spune Andra.
Vlad spune că poate alege între fizică și informatică. În funcție de ce va decide, va ști dacă va rămâne sau nu în România. Dacă alege informatica, va merge la Cluj; dacă va alege fizica, atunci va pleca în străinătate, la fel ca și colega lui.
Cei doi tineri sunt de părere că studenții din România ar trebui să acorde mai multă atenție cercetării și îi încurajează pe tineri ca, atunci când descoperă ceva ce le place, să facă cât mai multe activități extrașcolare în acel domeniu, cum sunt participările la concursuri sau proiectele.
„Așa îți poți afla pasiunea mult mai ușor”, încheie ei.
Sursa foto: dr. Paul Nicu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3747
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Ion
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibiu.Adrian
Acum 4 ore
Sibiu.Adrian
Acum 4 ore
Alex