Luni,
17.03.2025
Innorat
Acum
6°C

Proiectele a două noi parcuri – unul în cartierul Vasile Aaron, altul în Tineretului - au fost puse în consultare publică. Investițiile sunt evaluate la 45 de milioane de lei

Proiectele a două noi parcuri – unul în cartierul Vasile Aaron, altul în Tineretului - au fost puse în consultare publică. Investițiile sunt evaluate la 45 de milioane de lei

Prin intermediul Agenției de Protecției a Mediului, administrația locală a pus în consultare publică documentațiile a două noi parcuri în municipiul Sibiu. Cu o suprafață totală de 7,9 ha, în cele două parcuri vor fi plantați peste 1.950 de arbori și câteva mii de plante perene și arbuști.

Viitorul nou parc din cartierul Vasile Aaron urmează să valorifice trei zone aflate între strada Semaforului și Valea Săpunului, cea care delimitează Sibiul de Șelimbăr. Cele trei zone au o suprafață aproximativă de 49.300 de mp, adică aproximativ 17% din suprafața parcului Sub Arini, cel mai mare parc din Sibiu.

Zona 1 (sud): str. Oncești (în spatele bisericii) de-a lungul Văii Săpunului până la intersecție strada Oașa cu str. Doctor Ion Rațiu (Șelimbăr). Suprafață aproximativă: 12.134,15 mp

Zona 2 (centru): intersecție strada Oașa cu str. Doctor Ion Rațiu (Șelimbăr) de-a lungul Văii Săpunului (sud), până la str. „Gazului”, limita nord – vestică fiind str. Muncel. Suprafață aproximativă: 24,440.65 mp

Zona 3 (nord): zona verde situată între str. Semaforului și liniile CFR (est), str. Muncel în sud și sud-est. Suprafață aproximativă: 13,173.55 mp

Pentru parcul din cartierul Vasile Aaron sunt propuse două locuri de joacă pentru copii, cu o suprafață de 1.227 mp (pe care să fie amplasate tobogane, balansoare, leagăn, plase și structuri de cățărat, dar și carusele), o zonă de activități în aer liber (inele de gimnastică, bare de tracțiuni, bare paralele, bare de push-up, bancă de exerciții, frânghie pentru cățărat, panou escaladă și trei mese de tenis) și două spații pentru animalele de companie, spații cu o suprafață totală de 690 de mp.

Pentru relaxare și observarea naturii sunt propuse patru platforme din lemn tratat. „Aceste platforme se vor amenaja în albia râului Valea Săpunului și pe platoul superior în zona parcării pentru a oferi un punct de observare al naturii”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.

Proiectul propune plantarea a numeroase plante: 4.731 de plante perene autohtone, 7.410 arbuști, 1.227 de arbori, 1.789 de plante pentru grădinile de ploaie, pe lângă realizarea de suprafețe verzi mulcite în suprafață de 4.838 mp și realizarea de spații verzi înierbate în suprafață de 38.542,55 mp. Spațiile verzi vor fi întreținute cu un sistem de irigat prin aspersiune și unul prin picurare.

Trei terenuri de sport, două tobogane lungi și un perete de escaladă

În viitorul parc din Vasile Aaron sunt propuse două terenuri de tenis de picior (810 mp) și un teren de minifotbal și baschet (1.056 mp).

Iar unul din pereții de sprijinire necesari în cadrul proiectului urmează să capete și destinația de perete de escală. „Peretele este alcătuit din două zone verticale pentru escaladă si o placă intermediară pentru repaus”.

În viitorul parc urmează a fi amplasate și „două tobogane amenajate pe panta terenului, realizate din polietilenă de înaltă densitate HDPE, cu proprietăți antibacteriene, ancorate în fundații izolate din beton armat”.

Pentru accesibilizarea zonei, în afara aleilor pietonale, sunt propuse scări, rampe, balustrade, o punte pietonală pentru traversarea Văii Săpunului, dar și o pasarelă pietonală care să facă legătura între zonele 2 și 3 ale parcului, peste strada Ștefan Octavian Iosif. La faza de studiu de fezabilitate, pasarela ar urma să aibă o lungime de aproape 38 de metri și o lățime de trei metri.

„Proiectul urmărește atât regenerarea și valorificare mediului natural cât și realizarea de spații cu funcțiuni diverse care să stimuleze activitățile în aer liber. Sunt cuprinse zone sportive, zone de joacă și zone de loisir. Intervențiile propuse urmăresc sporirea potențialul de recreere, protejând în același timp integritatea și rezistența ecologică a locului”, memoriul de prezentare a proiectului

Parcul va fi iluminat cu sisteme „care să nu afecteze biodiversitatea existentă (sunt propuși 62 de stâlpi de iluminat și 35 bolarzi de iluminat)”, iar energia ar urma asigurată de la trei structuri cu panouri fotovoltaice. Camere de supraveghere și module WiFi, trei cișmele și o toaletă publică cu autospălare ar urma să completeze dotările parcului. „Sunt propuse dotări tip mobilier urban realizate din materiale ecologice: 184de 

bănci, 22 de mese, 40 de scaune, 28 de coșuri de gunoi, două coșuri de gunoi pentru animalele de companie, trei panouri informative, 25 de panouri de direcționare, cinci rastele de biciclete, trei lockere pentru obiecte personale și nouă piese de mobilier pentru insecte și păsări”.

Valoarea investiției pentru amenajarea acestui parc este estimată la 29,4 milioane de lei, iar perioada de implementare – la 24 de luni.

Consultă aici, în format integral, Memoriul de prezentare al parcului din Vasile Aaron

Tineretului: un parc în jurul Rossbach-ului

Parcul din cartierul Tineretului ar urma amenajat pe un teren cu o suprafață de 29.600 de mp – echivalentă cu mai bine de o zecime din suprafața parcului Sub Arini, cel mai mare din oraș. Viitorul parc va fi mărginit la nord de pârâul Rossbach, la est de străzile Roma, Viena și Boticelli, la sud și sud – est de strada Lisabona, la sud-vest de strada Deventer, iar la est de străzile Londra și Berlin.

Spațiile verzi vor fi curățate și primenite și vor beneficia de un sistem de irigat prin aspersiune și de unul prin picurare. Proiectul prevedere și „plantarea a 1.761 de plante perene autohtone, plantarea a 3.933 de arbuști, plantarea a 724 de arbori, realizarea de suprafețe verzi mulcite în suprafață de 2.636 mp, realizarea de spații verzi înierbate în suprafață de 22.768 mp”, prevede proiectul.

Amplasamentul propus pentru parcul din cartierul Tineretului. Sursa imaginii: captură Google Maps. Delimitarea zonelor în discuție aparține redacției

În viitorul parc din cartierul Tineretului sunt propuse două spații de joacă pentru copii (tobogane, plase de cățărat, balansoare etc), cu o suprafață de 480 de mp, a unei zone pentru activități fizice în aer liber (cu echipamente pentru exerciții fizice, dar și cu trei mese de tenis), precum și un spațiu de 340 de mp destinat animalelor de companie.

Totodată, în parc vor fi amenajate și patru platforme de relaxare și observare a naturii. „Aceste platforme vor permite coborârea către albia râului Rusciori pentru a oferi un punct de observare al naturii. Structura platformelor va fi din lemn acetilat, impregnat prin suprapresiune, un tratament special non-toxic care oferă rezistență în zonele umede”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.

Pentru accesibilizarea zonei sunt propuse scări, rampe și balustrade, dar și trei poduri pietonale care vor traversa pârâul Rosbach și canalul existent în zonă.

Parcul va avea sistem de iluminat, camere de supraveghere și module WiFi, trei cișmele cu apă și mobilier urban specific: 52 de bănci, nouă mese, 32 de scaune,15 coșuri de gunoi, un coș de gunoi pentru animale de companie, trei panouri informative și 12 panouri de direcționare, mai este enumerat în documentația de prezentare.

Valoarea investiției în acest parc este estimată la 15,6 milioane de lei, iar perioada de implementare – la 24 de luni.

Consultă aici, în format integral, memoriul de prezentare al parcului din cartierul Tineretului

Documentațiile integrale ale celor două parcuri pot fi consultate la sediul Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, unde pot fi transmise și eventualele observații (inclusiv la [email protected]).

Sursa fotografiei principale: captură Google Maps. Delimitarea zonelor în discuție aparține redacției

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Ochiul liber

Acum 3 luni

BRAVO !!!,...F.F.BINE ! NU UITATI " PADUREA RIEGER" (Indrpendenta,Flaro ,Libertatea,Abatorul...),PLAMANUL ORASULUI DE JOS (se va simti si in centru...),+++... Se vor implica si "castigatorii " PSD,PNL,AUR,USR ?!...,ARATA CA SE IMPLICA MAI...repede de 4 ani ... SE IMPLICA U.L.B.S. ???! SPERANTE...
Raspunde

Astea sunt reamenajari NU parcuri

Acum 3 luni

foarte bine ca se face, avand in vedere ca Sibiul in afara de Sub arini nu are decat niste miniparcuri. Dar sa reamenajezi niste zone verzi existente si numesti zonele astea de 15 m latime, parcuri ... e deplasat rau, dar tipic primariei de sat din Sibiu. Un parc adevarat nu e precum zona marcata mai sus, langa viaductul V. Aaron inconjurata de artere cu 4 benzi. Un parc adevarat e o zona intinsa, ce nu e predominant adiacenta arterelor principale si care iti permite prin intindere sa gasesti acolo liniste si aer curat, in cartier, si nu sa ajungi acolo cu masina (ca in Belvedere sau Gusterland)
Raspunde

Ioan

Acum 3 luni

Avand in vedere ca din balarii si pungi se face ceva amenajat, accesibil este bine. As completa ca era si cazul sa se amenajeze zona. Ce zici tu despre parcuri este adevarat, dar unde ar putea face primaria un parc atat de mare, are undeva un asemenea teren? E trist daca consider ca in Belvedere poti ajunge doar cu masina.
Raspunde

Un locuitor

Acum 3 luni

Bune idei, bravo! Legat de subiect...toată platforma Independența ar trebui cumpărată de Primărie (generațiile viitoare vă vor mulțumi), partea spre piața Cibin făcută zonă mixtă locuire-birouri (mai scoți ceva din investiție), restul parc!! Halele vechi păstrate, rol educațional, expozițional sau birouri. Pus în valoare Turnul Pulberăriei, sondaje arheologice pentru identificare elemente păstrate din fortificații. O idee ar fi și un lac, au existat cândva în zonă, in afara bastionului Porții Ocnei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 3 luni

Puteau să facă și o școală, lipită de unul dintre parcurile asta, că învață copiii în schimburi și în containere, ***** 

(Acest mesaj a fost șters deoarece face parte din categoria „trolling” - Repetarea, la fiecare comentariu, a acelorași fraze)

Raspunde

Unul

Acum 3 luni

Știu că nu veți publica, dar vă scriu, că nu-mi e urât de voi.... Voi, ăștia de la cenzură, vă cred, sunteți sătui de mine, să vă repet că trebuie făcute școli, nu stadioane pentru blatiștii hermanștatului, piste de biciclete la prețuri de autostradă, containere numite aeroport falimentar și parcuri la gropile de gunoi sau la gușteri. A început Iohanis cu bordurile, apoi giratorii și arteziene... acum fac parcuri. Dar nu fac școli! Iar copiii învață în schimburi și în containere, ca-n Africa! Astea sunt lucruri care au fost și sunt făcute la Sibiu, din banii publici ai oamenilor, înaintea școlilor pentru copii și a spitalelor, din păcate. Dacă erau școli de acum 20 de ani, nu mai votau oamenii așa cum au votat, cel puțin la Sibiu, unde acum e cu mențiunea 1 sau 2 la extremism. Bine, pentru voi o idee repetată, chiar dacă este vorba despre educația copiilor, e trolling. Și apoi vă mirați toți cum pot să fie oamenii așa de ușor manipulați, dacă nu au nici un ideal pe termen mediu și lung, indiferent de avere, etnie sau ocupație. Sau nici un ideal serios, ci numai bairamuri în post și chiolhanuri și spoieli și batjocură cu care trolați voi și clepto-securicii oamenii de zeci de ani, cel puțin săptămână de săptămână. Așa, cum a venit Georgescu cu trei cuvinte mai mult decât bairam, chiolhan și batjocură, chiar dacă erau evident demagogice, l-au votat oamenii cu milioanele, că era deja mult mai mult decât le propuneți voi și cei pe care îi apărați. Nu reușiți nici voi nici clepto-securicii să veniți cu un ideal serios pentru comunitate, în jurul căruia să se coaguleze o viață socială normală, ci numai cu văvedem, saltimbanci și mizerii superficiale de tot soiul, de nu vă mai crede nimeni. Iar când vreau io să repet aici o idee, de a construi școli și a îndepărta FDGR-UL, care sunt la cererea lor succesorii organizației naziștilor-germani din România în timpul WW2, organizație numită Grupul Etnic German, o dați cu trolling. Civilizația occidentală, spre care declarativ toți românii tind, este iudeo-creștină. Faptul că la Sibiu succesori naziștiIor conduc de atâta timp nu o să rămână fără consecințe negative. Iar voi, cenzurând comentarii care spun adevărul despre FDGR, chiar și redundant, comentarii făcute numai ca oamenii să voteze informați, nu faceți decât să-i sprijiniți pe succesorii naziștilor și să faceți un deserviciu sibienilor, care vor plăti la un moment dat pentru perioada când primarul era dintre succesorii naziștilor. Dar am înțeles, e ok, voi vreți să vă învețe copiii în schimburi și prin containere, iar când vor fi mari să emigreze. E și asta o opțiune valabilă, poate chiar cea mai bună pentru voi. Știu io? Sper să vă realizați aspirația asta, de a vă emigra copiii. În plus, salariul vă vine de la FDGR și clepto-securitate, probabil. Ba acum, după alegerile astea anulate, aveți ordin să dați știri pozitive, să nu se revolte oamenii împotriva clepto-securicilor care cu incompetență și aroganță au împins poporul român spre ruși. Deci, e ok. Vă înțeleg. Aș fi spus că vă urez mult succes, dar cred că tot manipulare se numește ceea ce faceți și nu pot să fiu de acord cu asta, că nu există manipulare bună, chiar dacă vă înțeleg.

Răspunsul redacției: Subiectul relației FDGR - Grupul Etnic German a mai fost tratat de ziarul nostru. Faptul că insistați să readuceți acest subiect în discuție indiferent că articolele au sau nu legătură cu acest subiect, faptul că insistați să faceți acest lucru sub acoperirea anonimatului nu face decât să încadreze mesajele dumneavoastră repetate la categoria „trolling”, în opinia noastră. Acesta este simplul motiv pentru care, și în viitor, vom modera astfel de ieșiri specifice „trollilor”.

Unul din cele mai recente articole publicate pe subiectul FDGR - Grupul Etnic German îl puteți citi aici: https://www.turnulsfatului.ro/2018/09/27/presedintele-fdgr-catre-ldquo-lacheii-lui-dragnea-ldquo-ldquo-forumul-e-continuator-al-grupului-etnic-german-cum-romania-e-continuatoarea-republicii-socialiste-ldquo-118965

Vă mulțumim pentru înțelegere! 

Raspunde

Q

Acum 3 luni

Primăria FDGR-istă trebuie să facă "parcuri", ca să iasă m2/cap de locuitor la spații verzi, că deja Sibiul e favelas la indicatorul ăsta. Fiind așa nu mai pot să dea autorizații pentru noi blocuri turn și cartiere fără parcări subterane, construite pe 80-90 % din suprafața terenului. Probabil că asta a fost una din întrebările și răspunsurile pentru care a fost și picat unicul candidat la funcția de arhitect șef al Sibiului la interviu, că știa prevederile astea. Deci...da, e ok că le fac, chiar și pe banii publici, dar nu le fac de dragul oamenilor din Sibiu.
Raspunde

Oz

Acum 3 luni

Probabil sunt in delir cei din primărie....in zona tineretului un cartier cu zone verzi, să se transforme o zonă verde in una cu ceva asfalt, și câteva banci,pare a fi doar o dedicație pentru băieți descurcăreți..
Raspunde

Sächsischer Orden

Acum 3 luni

Felicitări Primăriei eficiente, ordine la ei. Hermannstadt de departe cel mai curat și amenajat burg săsesc!!

Raspunde

Emma

Acum 3 luni

Scoateti baza hipica din Vasile Aaron, dezafectati Biserica de lemn si faceti toata zona parc, sunt in zona doua scoli si un liceu, parcul poate fi benefic pentru acesti elevi. Faceti ordine in zona industriala din jurul Fabricii de cultura si faceti si acolo parc plus o statie decenta de tren in halta Vasile Aaron, apoi sunt cele doua stadioane mici- fostul Soimii si CFR din Broscarie- pot fi aduse la o forma decenta pentru practicarea sportului.
Raspunde

R.

Acum 3 luni

Așa e când vorbești din amintiri, biserica aia nu mai e de mult de lemn, un teren e deja amenajat, ăla de la CFR, Șoimii tine de Compa. Dar ideile sunt bune, se putea extinde semi-parcul asta dincolo de Ștefan cel Mare către TransAgape. Și se poate pune presiune pe Compa sa cedeze terenul ăla, ca în afară de parcare stă degeaba. Ditamai firma cu capital românesc nu investește deloc în oraș.
Raspunde

CFDP

Acum 3 luni

Ar fi bine daca s-ar gandi cineva din primarie ,sa faca sub terenul respectiv o parcare subterana cel putin pe 2 nivele ,rezolvand parcarea masinilor din zona si in acelasi timp la suprafata un parc absolut necesar pentru oras . S-ar rezolva o problema majora a locurilor de parcare . Baza hipica trebuie mutata in afara orasului, si amenajata la standardele actuale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus