Prin intermediul Agenției de Protecției a Mediului, administrația locală a pus în consultare publică documentațiile a două noi parcuri în municipiul Sibiu. Cu o suprafață totală de 7,9 ha, în cele două parcuri vor fi plantați peste 1.950 de arbori și câteva mii de plante perene și arbuști.
Viitorul nou parc din cartierul Vasile Aaron urmează să valorifice trei zone aflate între strada Semaforului și Valea Săpunului, cea care delimitează Sibiul de Șelimbăr. Cele trei zone au o suprafață aproximativă de 49.300 de mp, adică aproximativ 17% din suprafața parcului Sub Arini, cel mai mare parc din Sibiu.
Zona 1 (sud): str. Oncești (în spatele bisericii) de-a lungul Văii Săpunului până la intersecție strada Oașa cu str. Doctor Ion Rațiu (Șelimbăr). Suprafață aproximativă: 12.134,15 mp
Zona 2 (centru): intersecție strada Oașa cu str. Doctor Ion Rațiu (Șelimbăr) de-a lungul Văii Săpunului (sud), până la str. „Gazului”, limita nord – vestică fiind str. Muncel. Suprafață aproximativă: 24,440.65 mp
Zona 3 (nord): zona verde situată între str. Semaforului și liniile CFR (est), str. Muncel în sud și sud-est. Suprafață aproximativă: 13,173.55 mp
Pentru parcul din cartierul Vasile Aaron sunt propuse două locuri de joacă pentru copii, cu o suprafață de 1.227 mp (pe care să fie amplasate tobogane, balansoare, leagăn, plase și structuri de cățărat, dar și carusele), o zonă de activități în aer liber (inele de gimnastică, bare de tracțiuni, bare paralele, bare de push-up, bancă de exerciții, frânghie pentru cățărat, panou escaladă și trei mese de tenis) și două spații pentru animalele de companie, spații cu o suprafață totală de 690 de mp.
Pentru relaxare și observarea naturii sunt propuse patru platforme din lemn tratat. „Aceste platforme se vor amenaja în albia râului Valea Săpunului și pe platoul superior în zona parcării pentru a oferi un punct de observare al naturii”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.
Proiectul propune plantarea a numeroase plante: 4.731 de plante perene autohtone, 7.410 arbuști, 1.227 de arbori, 1.789 de plante pentru grădinile de ploaie, pe lângă realizarea de suprafețe verzi mulcite în suprafață de 4.838 mp și realizarea de spații verzi înierbate în suprafață de 38.542,55 mp. Spațiile verzi vor fi întreținute cu un sistem de irigat prin aspersiune și unul prin picurare.
Trei terenuri de sport, două tobogane lungi și un perete de escaladă
În viitorul parc din Vasile Aaron sunt propuse două terenuri de tenis de picior (810 mp) și un teren de minifotbal și baschet (1.056 mp).
Iar unul din pereții de sprijinire necesari în cadrul proiectului urmează să capete și destinația de perete de escală. „Peretele este alcătuit din două zone verticale pentru escaladă si o placă intermediară pentru repaus”.
În viitorul parc urmează a fi amplasate și „două tobogane amenajate pe panta terenului, realizate din polietilenă de înaltă densitate HDPE, cu proprietăți antibacteriene, ancorate în fundații izolate din beton armat”.
Pentru accesibilizarea zonei, în afara aleilor pietonale, sunt propuse scări, rampe, balustrade, o punte pietonală pentru traversarea Văii Săpunului, dar și o pasarelă pietonală care să facă legătura între zonele 2 și 3 ale parcului, peste strada Ștefan Octavian Iosif. La faza de studiu de fezabilitate, pasarela ar urma să aibă o lungime de aproape 38 de metri și o lățime de trei metri.
„Proiectul urmărește atât regenerarea și valorificare mediului natural cât și realizarea de spații cu funcțiuni diverse care să stimuleze activitățile în aer liber. Sunt cuprinse zone sportive, zone de joacă și zone de loisir. Intervențiile propuse urmăresc sporirea potențialul de recreere, protejând în același timp integritatea și rezistența ecologică a locului”, memoriul de prezentare a proiectului
Parcul va fi iluminat cu sisteme „care să nu afecteze biodiversitatea existentă (sunt propuși 62 de stâlpi de iluminat și 35 bolarzi de iluminat)”, iar energia ar urma asigurată de la trei structuri cu panouri fotovoltaice. Camere de supraveghere și module WiFi, trei cișmele și o toaletă publică cu autospălare ar urma să completeze dotările parcului. „Sunt propuse dotări tip mobilier urban realizate din materiale ecologice: 184de
bănci, 22 de mese, 40 de scaune, 28 de coșuri de gunoi, două coșuri de gunoi pentru animalele de companie, trei panouri informative, 25 de panouri de direcționare, cinci rastele de biciclete, trei lockere pentru obiecte personale și nouă piese de mobilier pentru insecte și păsări”.
Valoarea investiției pentru amenajarea acestui parc este estimată la 29,4 milioane de lei, iar perioada de implementare – la 24 de luni.
Consultă aici, în format integral, Memoriul de prezentare al parcului din Vasile Aaron
Tineretului: un parc în jurul Rossbach-ului
Parcul din cartierul Tineretului ar urma amenajat pe un teren cu o suprafață de 29.600 de mp – echivalentă cu mai bine de o zecime din suprafața parcului Sub Arini, cel mai mare din oraș. Viitorul parc va fi mărginit la nord de pârâul Rossbach, la est de străzile Roma, Viena și Boticelli, la sud și sud – est de strada Lisabona, la sud-vest de strada Deventer, iar la est de străzile Londra și Berlin.
Spațiile verzi vor fi curățate și primenite și vor beneficia de un sistem de irigat prin aspersiune și de unul prin picurare. Proiectul prevedere și „plantarea a 1.761 de plante perene autohtone, plantarea a 3.933 de arbuști, plantarea a 724 de arbori, realizarea de suprafețe verzi mulcite în suprafață de 2.636 mp, realizarea de spații verzi înierbate în suprafață de 22.768 mp”, prevede proiectul.
Amplasamentul propus pentru parcul din cartierul Tineretului. Sursa imaginii: captură Google Maps. Delimitarea zonelor în discuție aparține redacției
În viitorul parc din cartierul Tineretului sunt propuse două spații de joacă pentru copii (tobogane, plase de cățărat, balansoare etc), cu o suprafață de 480 de mp, a unei zone pentru activități fizice în aer liber (cu echipamente pentru exerciții fizice, dar și cu trei mese de tenis), precum și un spațiu de 340 de mp destinat animalelor de companie.
Totodată, în parc vor fi amenajate și patru platforme de relaxare și observare a naturii. „Aceste platforme vor permite coborârea către albia râului Rusciori pentru a oferi un punct de observare al naturii. Structura platformelor va fi din lemn acetilat, impregnat prin suprapresiune, un tratament special non-toxic care oferă rezistență în zonele umede”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.
Pentru accesibilizarea zonei sunt propuse scări, rampe și balustrade, dar și trei poduri pietonale care vor traversa pârâul Rosbach și canalul existent în zonă.
Parcul va avea sistem de iluminat, camere de supraveghere și module WiFi, trei cișmele cu apă și mobilier urban specific: 52 de bănci, nouă mese, 32 de scaune,15 coșuri de gunoi, un coș de gunoi pentru animale de companie, trei panouri informative și 12 panouri de direcționare, mai este enumerat în documentația de prezentare.
Valoarea investiției în acest parc este estimată la 15,6 milioane de lei, iar perioada de implementare – la 24 de luni.
Consultă aici, în format integral, memoriul de prezentare al parcului din cartierul Tineretului
Documentațiile integrale ale celor două parcuri pot fi consultate la sediul Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, unde pot fi transmise și eventualele observații (inclusiv la [email protected]).
Sursa fotografiei principale: captură Google Maps. Delimitarea zonelor în discuție aparține redacției
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: agentia de proectie a mediului , memoriu de prezentare , cartier tineretului , cartier vasile aaron , proiect parc , parc tineretului , parc vasile aaron , parcuri noi , parcuri sibiu
Vizualizari: 4508
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Sibian
Acum 7 ore
Marioara
Acum 7 ore
Nobody
Acum 8 ore
Unde nu e materie cenusie ... ce rezulate sa ai ?
Acum 9 ore
Gelu