Miercuri,
15.01.2025
Ceata
Acum
-11°C

Sadu „a luat fața” Sibiului: taxă de utilizare a domeniului public, de la a doua mașină în sus, între 200 și 600 de lei pe an. „Proprietarii de mașini să și le pună și în curte”

Sadu „a luat fața” Sibiului: taxă de utilizare a domeniului public, de la a doua mașină în sus, între 200 și 600 de lei pe an. „Proprietarii de mașini să și le pună și în curte”

În timp ce Primăria Sibiu s-a poticnit de mai bine de un an în adoptarea unui regulament referitor la parcarea pe domeniul public, Primăria din Sadu a introdus, din acest an, o taxă de utilizare a domeniului public pentru locuitorii care au mai mult de o mașină. Cei care încalcă regulile sunt descoperiți cu ajutorul camerelor de supraveghere.

„Taxa a fost instituită pentru ca toți proprietarii de mașini să și le pună și în curte. Sunt străzile pline de mașini, curțile sunt goale. Eu cred că este de bun augur și responsabilitatea fiecăruia ca măcar o mașină să fie parcată pe proprietatea privată, să reducem numărul mașinilor parcate pe domeniul public. Fiecare locuitori este scutit de această taxă pentru un autovehicul, care poate fi parcat în condiții legale pe domeniul piblic, gratuit”, a anunțat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, într-o conferință de presă organizată la sediul Primăriei la prânzul zilei de joi.

Taxa de utilizare a domeniului public a intrat în vigoare din prima zi a acestui an și trebuie plătită de cei care au mai mult de un autoturism. Astfel, cei care vor să își lase a doua mașină în fața casei sau a porții ori în altă zonă din comună (dacă este un spațiu în care se poate parca) vor trebui să plătească o taxă anuală de 200 de lei. Cei care vor dori să parcheze pe domeniul public două autoturisme au de plătit 300 de lei, după care, la trei mașini taxa urcă la 400 de lei, pentru ca – în varianta de cinci mașini parcate pe domeniul public – taxa anuală să fie de 600 de lei.

„Nu ne dorim venituri, ci să responsabilizăm”

Primarul Valentin Ivan arată că instituirea acestei taxe are, în primul rând, un rol de a stimula bunul simț. „ Această taxă este doar ca o măsură de administrare a domeniului public. Nu ne dorim creșterea veniturilor dintr-o astfel de taxă, cât să responsabilizăm pe fiecare proprietar de vehicul să parcheze pe proprietatea privată. Dacă facem un exercițiu foarte simplu, cam două mașini e media pe unitate locativă în comuna Sadu. Prin urmare, dacă una e parcată pe domeniul public și una pe proprietatea privată, nu plătești nimic”, descrie primarul comunei Sadu.

Urmăriți pe camere: „amenda” e de 600 de lei

Cei care au mai multe mașini, dar nu doresc să plătească o astfel de taxă trebuie să completeze o cerere prin care indică numărul de înmatriculare al autoturismelor care vor fi parcate pe domeniul privat și, respectiv, al autoturismului care are dreptul la a fi parcat gratuit pe domeniul public.

Iar dacă reprezentanții Primăriei Sadu constată că mașinile care ar fi trebuit parcate pe domeniul privat au stat pe domeniul public mai mult de 72 de ore, atunci va fi aplicată o taxă penalizatoare de 600 de lei. Constatarea acestor situații se face prin intermediul sistemului de camere de supraveghere instalat în comună: deocamdată, constarea se face „manual”, de către un reprezetant al Primăriei. Conducerea administrației locale arată însă că softul camerelor de supraveghere va fi astfel îmbunătățit încât să recunoască automat situațiile în care o mașină al cărei număr de înmatriculare este înscris în baza de date pentru parcări pe domeniul privat este lăsată mai mult de 72 de ore pe domeniul public.

„Spre surprinderea noastră, au fost foarte mulți care doresc să plătească taxa aceasta. În special proprietari din Tocile”, arată Valentin Ivan.

Conform celui mai recent recensământ, Sadu are peste 2.500 de locuitori care și-au declarat domiciliul aici și peste 3.600 de persoane care locuiesc efectiv în comună.

Primăria Sibiu tot pregătește

După mai multe amânări, administrația locală a pus în consultare publică un regulament pentru parcările pe domeniul public în cursul lunii octombrie 2023. Regulamentul viza, însă, doar zonele de blocuri din orași și prevedea, în principal, perceperea unei taxe de 100 de lei pe lună pentru rezervarea unui loc de parcare.

După cum era de așteptat, propunerea a născut o amplă dezbatere, căreia administrația locală nu i-a făcut față până în ziua de azi: în vara anului trecut, regulamentul încă era în lucru, conducerea Primăriei invocând faptul că are de-a face cu un „demers complex”.

Citește și Primăria pregătește scumpirea parcărilor și numară din nou locurile publice de parcare din Sibiu: „E un demers complex”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Unu din poplaca

Acum 5 zile

Bravo Sadu! Asa se face. Cu siguranta e o masura nepopulara, dar e una foarte sanatoasa. Prin Poplaca nu poti merge pe alea 3-4 trotuare ca s-au transformat in parcari toate
Raspunde

Gigi

Acum 5 zile

Felicitări consilierilor din Sadu!
Raspunde

Bravo Sadu!

Acum 5 zile

Bunul simț și buna măsură sunt iată la sat, la Sadu in cazul ăsta. Ori ceea ce a trâmbițat primăria statului Sibiu până acum e o aberație nelegală intenționând confiscarea integrala a domeniului public indiferent de numărul de mașini și indiferent că parcările deservesc instituții sau servicii publice, medicale etc așadar necesare cetățenilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cisnadian

Acum 5 zile

Cred ca primăria Cisnădie ar trebui să le urmeze exemplul. Ce ar mai trebui făcut e ca sumele modice ce se achită pe impozitul pe clădiri să fie crescute anual cu cel puțin 20%. E jenant ca pentru un apartament a cărui valoare pe piața imobiliară e undeva la 60 mii euro sa plătești sub 100 Ron impozit. Asta cu impozitul ar trebui aplicată la nivel național iar pe mașinile vechi impozitul să fie crescut , unii isi cumpără mașini chiar dacă nu au bani de o întreținere corespunzătoare și bagă combustibil în pompă de 50 Ron.
Raspunde

Mache

Acum 4 zile

Exemplul perfect de cisnadian cu cap cât sa nu-l ploua în gat
Raspunde

Adolph

Acum 4 zile

Te-ai simțit așa-i ?
Raspunde

Cornel

Acum 5 zile

Este o diferență enormă între ce au făcut cei din Sadu și ce au vrut să facă cei din Sibiu. Și motivația este total diferită: la Sadu se dorește un acces mai facil pe străzile înguste din sat, la Sibiu nici vorbă de asta din moment taxa viza inclusiv parcările dintre blocuri. La Sadu o familie primeste drept de parcare pentru mai malte masini dacă doreste, lacSibiu era vorba doar de o mașină pe ntru o familie. La Sadu aproape titi au posibilitatea să-și pună macar o mașină in curte, la sibiu aproape nimeni nu are curte majoritatea populației locuieste la bloc sau la case fără acces auto in curte. Exemplele pot continua dar cred că nu este cazul.
Raspunde

Voltaire

Acum 4 zile

Așa se face. O mașină pe domeniul public e acceptabil. (Primăria încasează impozit pe mașină și taxe de parcare iar economia crește prin accizele pe carburant plătite). Abia de la a doua masina in sus ar trebui sa apara taxa primăriilor - exact ca în Sadu- și doar pentru cine nu are locuri de parcare pentru ele sau nu le folosește și parchează pe domeniul public.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 4 zile

Cum bagă unul bățul prin gard,cum sar lingătorii de dosuri să-i felicite,cel mai biine ar fi să se uite fiecare in = ograda = lui ,că oameni cu idei avem destui in politică.
Raspunde

Dincă Constantin

Acum 4 zile

Această decizie a C.L. Sadu este preluată după propunerea mea din noiembrie 2023, atunci când Primăria Sibiu a cerut abonamente pentru locurile de parcare din zona blocurilor, în valoare de 100 lei/lună. La alții se poate, la noi s-a strâmbat din nas! https://sibiuindependent.ro/2023/11/10/aur-sibiu-a-gasit-solutie-pentru-problema-parcarilor-la-blocuri-un-loc-gratuit-pentru-fiecare-familie-restul-pe-bani/
Raspunde

Lu

Acum 4 zile

Ooooo, da! Genială și nemaiauzită soluție a găsit AUR la problema parcărilor. :)))) "fiecare familie să primească un loc gratuit." Și cum primește fiecare "familie" câte un loc de parcare gratuit? Cum faceți asta mai ales în cartierele de blocuri unde evident sunt mai multe mașini decât locuri de parcare? Se organizează tombolă, licitație, o luptă corp la corp? Cum? Și ce faci cu familiile care nu au mașini? Ele au voie să primească gratuit 10mp pe domeniul public pe care să-și depoziteze ce vor ei acolo? Serios vorbind, cred că dacă nu poți demonstra că ai un loc de parcare privat, pentru orice mașină trebuie plătită o minimă taxă lunară de parcare - doar pentru dreptul de a parca pe domeniul public, nu vorbim de rezervarea unui loc. Chiar de la prima mașină per familie. Iar de la a doua în sus trebuie o taxă mult mai mare, clar. Problema reală: numărul autoturismelor înmatriculate în SB crește de la an la an. Oricâte parcări sub-, supraterane ar construi primăria, nu poate ține pasul cu numărul de înmatriculări. Și nici n-ar trebui. Datoria primăriei e să asigure transport în comun, nu să pună la dispoziție domeniul public gratuit ca să fie ocupat de flotele personale ale unuia și altuia.
Raspunde

Caranici

Acum 4 zile

Pentru Lu> Ușor de a comenta atunci când nu ai soluții, iar alții vin cu propuneri. Dacă citeați articolul din Sibiu Independent vedeați că a fost propusă taxare de 100 lei/lună pentru a doua mașină a familiei, 150 lei/lună pentru a treia, iar pentru cei care vin și parchează mașina firmei la care lucrează, acea firmă să plătească locul de parcare. Familia care nu are autoturism să beneficieze de un loc gratuit. Locuri sunt destule. Vedeți pe strada Cameliei, Aleea Postăvarilor, Postăvarilor, Aleea Rusciorului, Târgul Cailor etc. Iar Primăria Sibiu poate achiziționa terenul de lângă LIDL (strada Rusciorului) unde poate amenaja o parcare cu nivele subterane și supraterane
Raspunde

Sibian

Acum 4 zile

Pai daca ar fi si in SIbiu 200 de lei pe an ca sa parchezi legal oriunde gasesti loc de parcare liber in oras ar fi ok (si asta doar pentru a doua masina, prima avand aceste facilitati gratuite). Dar ca sa platesti 100 de lei lunar (pentru un loc de parcare in proximitatea domiciliului) + taxa pentru fiecare parcare in oras e o aberatie. Si asta in conditiile in care, oricat se lauda Astrid ca face si drege, ramane cu excedent bugetar.
Raspunde

Luca

Acum 4 zile

In Sibiu sunt foarte multe masini inmatriculate in alte judete . Studentii de la Academia Fortelor Terestre ocupa aproape toate parcarile de pe strazile din jurul Academiei , cate 2 saptamani , fara sa le miste din loc . Nu cred ca e o situatie normala si ar trebui si acesta situatie reglementata .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gic@

Acum 4 zile

Și uite asa mai scăpăm de rable făcute în Jermănica... Felicitări primăriei!
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 4 zile

Nu, ca la noi la sighii vechea propunere da tot in locatarii blocurilor. Desi locuitorii caselor sunt responsabili ptr labirintul de sensuri unice la care a ajuns orasul asta. Asta e si propunerea mea de ani buni: amenda pentru cei care au curti dar blocheaza strazile prin parcarea lor pe domeniul public. In fine, n.ai cum sa ceri logica de unde nu este, si anume de la primaria sibiu
Raspunde

Sorin

Acum 4 zile

Mă chinui eu să bag mașina în curte și vii tu să o pui în fața casei mele! Ideal ar fi ca toate mașinile să fie parcate doar în locuri special amenajate! Unde nu există posibilitatea în proximitatea locuinței se va folosi mersul pe jos,bicicleta,trotineta sau alte mijloace de transport!
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 3 zile

1. Nu boss, pui semne de INTERZIS pe strazile inguste si nu mai parcheaza NIMENI. e grele, asa e? 2. Te "chinui" sa parchezi? Pai de ce te chinui? Mai ia niste lectii de parcare... Unde mai pui ca la tine in curte nu risti sa iti zgarie masina orice Nae care trece pe langa ea. Dar no, comoditatea e maaaaare la noi.
Raspunde

Adrian

Acum 4 zile

Bravo Sadu. În Talmaciu și talmacel e dezastru primăria doarme și doarme și doarme și timpul trece. Avem 2 mașini dar amândouă sunt parcate în curte și amândouă fac naveta zilnic în Sibiu.
Raspunde

Vasile

Acum 3 zile

Sadu...după ce s-a strâns robinetul cu pădurile.. acum mulg mașinile de pe drum să mai culeagă ceva,administrație slabă, ajung sa-i vândă ouăle lui Neica...
Raspunde

Gic@

Acum 3 zile

Jos cu rablele! https://www.economica.net/taxa-speciala-masini_801206.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus