Miercuri,
15.01.2025
Partial Noros
Acum
-11°C

Trump este serios în încercarea de a obține Groenlanda. Vrea consolidarea moștenirii și extinderea sferei de influență a SUA (surse)

Trump este serios în încercarea de a obține Groenlanda. Vrea consolidarea moștenirii și extinderea sferei de influență a SUA (surse)

Președintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce privește încercarea de a obține Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influență a Americii în emisfera vestică, dar și ca o modalitate de a-și consolida moștenirea, potrivit a trei surse familiare cu gândirea sa, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Republicanul a declarat marți că nu va exclude utilizarea de acțiuni militare sau economice pentru ca SUA să intre în posesia acestui teritoriu danez de peste mări după preluarea mandatului pe 20 ianuarie, surprinzându-i pe aliații europeni, care sunt îngrijorați în legătură cu menținerea inviolabilității granițelor într-un moment de volatilitate globală crescută.

Deși Trump a lansat pentru scurt timp posibilitatea de a obține Groenlanda în timpul primului său mandat, comentariile sale recente subliniază că dorința sa este o ambiție adânc înrădăcinată, și nu o fantezie trecătoare.

O persoană informată despre discuțiile interne cu Trump a declarat pentru Reuters că este puțin probabil ca fostul dezvoltator imobiliar să folosească forța militară pentru a obține controlul asupra Groenlandei.

Cu toate acestea, Trump este serios în ceea ce privește utilizarea altor mijloace - cum ar fi aplicarea presiunii diplomatice sau economice asupra Danemarcei - pentru a obține cea mai mare insulă din lume care nu este un continent, a spus sursa.

'Adevărata moștenire este când extinzi Statele Unite', a spus persoana citată. 'Literalmente, în 70 de ani, nu am adăugat nicio proprietate imobiliară în portofoliu. Vorbește mult despre asta', a adăugat ea.

În 1959, două teritorii americane - Alaska și Hawaii - au devenit al 49-lea și al 50-lea state americane sub președintele republican Dwight Eisenhower.

Un alt asociat al lui Trump a povestit că a văzut o listă de priorități de politică externă întocmită de oficiali de top ai lui Trump după victoria sa în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Una a ieșit imediat în evidență: 'Cumpărarea Groenlandei'.

Trump a vorbit despre o potențială achiziție a Groenlandei ca despre pe un imperativ de securitate națională.

Danemarca a răspuns la comentariile lui Trump spunând că Groenlanda nu este de vânzare. Danemarca controlează Groenlanda de sute de ani, deși cei 57.000 de locuitori își guvernează acum propriile afaceri interne.

Consilierii lui Trump au spus că se așteaptă la o schimbare a resurselor politicii externe a SUA și a atenției către Americi sub noua administrație. Trump este suspicios cu privire la influența chineză și rusă în regiune, pe care o vede ca fiind în esență curtea din spate a Americii, au declarat doi consilieri ai președintelui ales, care au fost implicați în planificarea politicilor privind America Latină.

Cei trei actuali și foști asociați ai lui Trump, care sunt familiarizați cu gândirea sa, au spus că viitorul lider de la Casa Albă este, de asemenea, interesat de expansiunea teritorială ca mijloc de a crea o moștenire de durată care va fi amintită pentru generații.

În ultimele săptămâni, Trump a vorbit public despre preluarea Groenlandei și a Canalului Panama și absorbția Canadei în Statele Unite.

'Fiecare decizie pe care o ia președintele Trump este în interesul Statelor Unite și al poporului american', a afirmat Karoline Leavitt, purtătoare de cuvânt a lui Trump, într-o declarație pentru Reuters. 'Acesta este motivul pentru care președintele Trump a atras atenția asupra preocupărilor legitime de securitate națională și economice în ceea ce privește Canada, Groenlanda și Panama', a adăugat ea.

Unul dintre eroii lui Trump - fostul președinte William McKinley, care a fost în funcție din 1897 până la asasinarea sa din 1901 - a câștigat controlul asupra mai multor teritorii străine în timpul mandatului său, inclusiv Puerto Rico și Hawaii.

Trump, care l-a lăudat frecvent pe McKinley în campanie pentru utilizarea tarifelor pe scară largă, a declarat în decembrie că intenționează să redenumească Denali, numele indigenilor din Alaska pentru cel mai înalt munte din America de Nord, după cel de-al 25-lea președinte.

Explicând planurile fostului și viitorului președinte în privința Groenlandei, un consilier al lui Trump a distribuit o postare pe rețelele de socializare cu o hartă a unor 'super SUA', care ar include Canada și Statele Unite.

'Super SUA' ar înlătura, a susținut el, influența rusă în Arctica, ce a devenit punctul central al competiției marilor puteri.

Groenlanda are, de asemenea, rezerve valoroase de petrol, gaze și minerale și este aproape de rutele maritime arctice. Aceste interese au devenit mai presante pentru factorii de decizie americani în ultimii ani, pe măsură ce Rusia și China încearcă să-și extindă influența în regiunea arctică.

Groenlanda, parte a NATO prin apartenența Danemarcei, are o semnificație strategică pentru armata americană și pentru sistemul său de avertizare timpurie a rachetelor balistice, întrucât cea mai scurtă rută din Europa către America de Nord trece prin această insulă arctică. Este locul în care e amplasată cea mai nordică bază militară americană.

Nu este clar cum va reuși Trump să obțină Groenlanda. Unii consilieri apropiați de tranziție au discutat informal posibilitatea de a semna cu Groenlanda un Pact de Liberă Asociere, sau COFA, în cazul în care insula devine complet independentă de Danemarca, a relatat Reuters în decembrie.

În cadrul unui COFA, un tip de acord pe care Statele Unite îl au în prezent cu trei țări insulare din Pacific, există un grad extrem de ridicat de integrare economică între SUA și țara străină relevantă, deși respectiva țară rămâne independentă.

Nu este clar dacă Trump este conștient de aceste eforturi.

Un fost consilier pentru securitate națională al lui Trump la Casa Albă din 2017-2021 a spus că Trump a lansat pentru prima dată ideea de a cumpăra Groenlanda în 2017, iar apoi a devenit mai serios în 2019.

Acest lucru a dus la o serie de întâlniri la Casa Albă cu Trump, în care consilierii i-au oferit opțiuni despre cum să crească influența SUA asupra Groenlandei. Trump a fost respins public de Danemarca atunci când ambițiile sale au devenit publice în relatări din mass-media americane, iar administrația sa nu a luat în cele din urmă nicio măsură pentru a încerca să achiziționeze acest teritoriu.

SUA au mai încercat să achiziționeze Groenlanda de la Danemarca în trecut. Danemarca a respins în liniște o ofertă secretă a administrației președintelui Harry Truman de a achiziționa Groenlanda pentru 100 de milioane de dolari în 1946.

foto - captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 991

Comentarii

7 comentarii

Toma

Acum 5 zile

Când ești mare și puternic,te învecinezi cu cine vrei!Autonomie,granițe,drepturi?Vorbe de ocară!Democrație cu arma;asta se poartă!Poate să-mi spună cineva diferența între el și celălalt?Au cam aceeași vârstă și "gândesc "la fel!Doar că unul spune cu voce tare ce vrea să facă iar celalalt nu-i așa zgomotos:tace și face!
Raspunde

Emil

Acum 5 zile

Mai bine ca bogatiile naturale ale Groelandei sa ajunga la americani decat sa finanteze crima organizata a UE precum Delta Dunarii. Trump a observat primul ca gheata se topeste rapid, deja se poate demara exploatarea. https://www.thetimes.com/article/exploiting-greenlands-natural-resources-gn37mdkrh https://jurnalul.ro/stiri/justitie/sorin-ovidiu-vantu-spaga-de-un-milion-de-euro-pentru-calin-popescu-tariceanu-719967.html
Raspunde

Emil

Acum 5 zile

Cenzura spagilor dovedite de un milion euro este comandata de Trump, Ursula von der Leyen sau Iobannis?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chirica

Acum 4 zile

Atunci care ar mai fi diferenta intre Putin si Trump? Intre dictatura si democratie? Absolut nici una!
Raspunde

Emil

Acum 4 zile

Diferenta mare intre democratia votului populatiei lui Putin sau Trump si democratia crimelor, spagilor si loviturilor de stat prin votul coruptilor CCR la comanda penalilor PNL-PSD, teroristului Iohannis si plagiatoarei din culpa, nazista Ursula von der Leyen.
Raspunde

Mioara

Acum 4 zile

Don, fa ordine pe planeta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Opinceanu

Acum 4 zile

Dar nu vrea el sa ia Oltenia mai bine? I-o dam la oferta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus