15,88 de milioane de lei au fost aprobați din fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea unuia dintre simbolurile orașului Sibiu, Turnul Sfatului.
Ridicat într-o primă formă cu cel mult patru niveluri în secolul XIII, Turnul Sfatului din Sibiu a fost subiectul unei expertize realizată în 2020, care semnala o serie de degradări, de la cele structurale, la cele arhitecturale. În 2022, studiul de fezabilitate elaborat estima că sunt necesare 11,3 milioane de lei pentru reabilitare, anul trecut suma fiind actualizată la 15,9 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Reprezentanții Primăriei Sibiu au depus o cerere de finanțare pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile în cadrul programului Regiunea Centru 2021 – 2027, iar cererea a fost selectată, se arată într-un proiect de hotărâre elaborat pentru ședința Consiliului Local Sibiu din această săptămână. 15,88 de milioane de lei ar urma asigurate din fonduri nerambursabile, contribuția Sibiului urmând a fi de 2% (echivalentul a aproximativ 317.000 de lei).
„Prin proiect se propun intervenţii de reabilitare la nivelul faţadei, a finisajelor de tencuială, de zidărie şi al pardoselilor de cărămidă şi lemn. Vor fi reabilitate scările din piatră şi scările din lemn. Se vor adapta spaţiile pentru expunere. Vor avea loc intervenţii la nivelul şarpantei în vederea înlocuirii elementelor degradate cu altele noi şi se va reface învelitoarea turnului folosind tablă de cupru similară ca proprietăţi cu restul învelitorii. Vor fi înlocuite tâmplăriile din lemn ale ferestrelor cu tâmplării metalice, iar tâmplăria din lemn a uşii de acces de la nivelul parterului va fi restaurată”, se arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre elaborat pentru alocarea cofinanțării. Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în ședința Consiliului local Sibiu programată joi.
În lista lucrărilor prevăzute de proiect intră și înlocuirea tuturor instalațiilor electrice, modernizarea instalațiilor de iluminat, dar și amplasarea unor instalații de protecție, inclusiv a unui nou paratrăznet,și a instalațiilor specifice pentru prevenirea și semnalizarea incendiilor.
Hologramă
Proiectul de reabilitare prevede și activități denumite de administrația locală „soft”. Este vorba de achiziționarea unor „panouri informative smart din care unul de tip hologramă şi tablete touchscreen pentru care vor fi dezvoltate elemente grafice specifice monumentului istoric”.
Turnul Sfatului va avea și un tur virtual detaliat, va fi scanat tridimensional, iar rezultatul scanării va fi disponibil pe un viitor site propriu Turnului, care va fi creat tot în cadrul acestui proiect.
Durata estimată a lucrărilor - care urmează să fie scoase la licitație – nu a fost anunțată de către reprezentanții administrației locale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2336
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul