Educatoare pasionată de bucătărie și de toate secretele ei, sibianca Diana Oana a început în urmă cu mai bine de zece ani povestea „Can’t boil an egg”. Prin intermediul blog-ului și al Instagramul-ui Diana își dorește să inspire oamenii, transmițându-le rețetele făcute de ea, pas cu pas. Pe Instagram, a ajuns deja la o comunitate de peste 19.000 de urmăritori.
Povestea blog-ului a început în 2010, atunci când Diana era proaspăt absolventă a Facultății de Drept. În ultimul an de facultate și-a dat seama însă că nu se regăsea în această meserie, mai ales în urma practicii pe care a făcut-o în sălile de judecată.

„Mi s-a părut un mediu prea sobru pentru mine. Firea mea romantică și visătoare nu se potrivea deloc cu locul respectiv. Mi-am luat inima în dinți cu o inconștiență specifică vârstei de 20 și un pic de ani și am plecat în Anglia. Pe vremea aceea, lucram și în învățământ, eram educatoare, profesie pe care o am și astăzi. Experiența cu copiii m-a calificat să lucrez ca baby-sitter pentru o familie de acolo.
Am început să gătesc pentru copii și așa mi-a venit ideea că aș putea să strâng rețetele și fotografiile pe care le făceam preparatelor într-un site. La o lună după ce m-am mutat acolo, în 10 octombrie 2010, am scris prima rețetă pe blog și de atunci am continuat”, a povestit aceasta pentru Turnul Sfatului.
„Lucrurile au mers din inerție și cu foarte, foarte multă muncă”
După aproximativ un an, Diana s-a întors în Sibiu, s-a căsătorit și a investit în aparatură foto profesională pentru a transmite un conținut cât mai bine realizat comunității pe care o crease. În 2013, după nașterea fetiței sale, a luat o pauză de la blog, dar pasiunea sa a rămas vie, lucru confirmat odată cu venirea pandemiei.
„Am revenit apoi în 2020, în timpul pandemiei, când din nou m-am trezit cu mult timp la dispoziție și mi-am dat seama că pasiunea pentru gătit și scris era acolo. Am reactivat-o mai precis în iunie 2020 când am reînceput timid să scriu.
Lucrurile au mers din inerție și cu foarte, foarte multă muncă. Dacă la început făceam doar câteva fotografii din timpul preparării sau cu preparatul final lucrurile s-au transformat și acum lumea urmărește videoclipuri, a fost o provocare să încep să realizez videoclipuri în care să gătesc, dar iată că am făcut-o. S-a diversificat și conținutul pe care eu îl postez pentru că nu sunt doar rețete. Am observat că oamenii vor să vadă și omul din spatele camerei, ce face el în viața de zi cu zi”, a mai spus aceasta.
Meniu cu produse la ofertă
O secțiune specială din blog-ul Dianei o reprezintă un meniu săptămânal realizat din produse aflate în ofertă la final de săptămână.
„În fiecare final de săptămână încercam să realizez un coș de cumpărături și să-mi dau seama ce pot găti. Ideea mi-a venit spontan, s-a deschis un magazin Lidl la Prima Shopping City și la ieșire era un stand foarte mare cu reviste cu oferte. Am luat o revistă și mi-am dat seama ce fain ar fi dacă aș cumpăra lucrurile care sunt la ofertă și aș putea gândi un meniu din ele.
A avut un succes foarte fain și de aceea îl fac săptămânal. Duminica seara creionez meniul pentru ca luni dimineața, când se aplică ofertele, oamenii să-și poată face cumpărăturile”, a mai spus ea.
Ce rețete prezintă
Sibianca explică faptul că rețetele pregătite de ea sunt unele simple, pe care toată lumea le poate pregăti.
„Prezint oamenilor orice mi se pare interesant, în principiu rețete simple pentru că timpul meu în bucătărie, ca al oricărei mame cu job este scurt, depind și de lumina naturală atunci când filmez ceva și e puțin mai greu să filmezi, de exemplu, un preparat care trebuie să stea la cuptor patru ore. Dar fac și asta în weekend-uri, când am mai mult timp.
Sunt rețete simple, pe care toată lumea le poate găti, iar dacă este un preparat complex am grijă să notez toți pașii pentru ca oricine să ajungă la rezultatul pe care și eu îl prezint”, a mai spus ea.
Ateliere de pâine cu maia
Una dintre cele mai apreciate rețete este cea de pâine cu maia, motiv pentru care aceasta a decis să realizeze și ateliere speciale în acest sens.
„Pâinea cu maia a strâns foarte multe accesări. Realizez ateliere de pâine cu maia în Sibiu. Tot în pandemie am început când a fost isteria cu drojdia care lipsea din magazine. A sunat ca o provocare și atunci am început să citesc despre maiaua naturală care se obține din apă și făină, un proces de fermentare care produce o drojdie naturală - maiaua.
Am început în aprilie să cresc maiaua și prima pâine relativ reușită a fost în iulie. Acum încerc să coc săptămânal și odată cu asta mi-am dat seama că interesul oamenilor există și am început aceste ateliere. Este un proces minuțios, pregătirile încep de miercuri și atelierul are loc sâmbăta”, a detaliat Diana.


„Eu vreau să inspir prin rețetele pe care le pregătesc”
Adeseori, inspirația vine și din restaurantele în care mănâncă împreună cu familia.
„Am un tiramisu cu fistic care, la fel, a prins foarte bine pe blog, inspirat de un desert al restaurantului Sia din Piața Mică, L-am făcut ușor diferit pentru că, evident, nu aveam rețeta lor, dar a ieșit minunat și a prins foarte bine la publicul meu”.
Printre dorințele de viitor ale Dianei se numără și crearea unei cărți de bucate care să cuprindă toate rețetele pe care le-a adunat de-a lungul anilor.
„Eu vreau să inspir prin rețetele pe care le pregătesc, prin felul prin care mă raportez la familia tradițională, la activitățile pe care le facem cu copiii. Îmi doresc să păstrez o linie ascendentă și un vis exprimat adeseori este să fac o carte de bucate.
Mama gătea și era mereu atât de multă bucurie în jurul mesei și în jurul sărbătorilor. Totul pornea din bucătărie, bucătăria era sufletul casei”, a concluzionat aceasta.
Rețetele Dianei pot fi citite pe blog-ul „Can’t boil an egg”, dar și pe pagina de instagram cu același nume.
Foto: Arhivă personală








Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 9214



Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Gabi
Acum 4 ore
Un sibian vero
Acum 5 ore
In marginime, ciuma galbena rezista
Acum 5 ore
Urma scapa TURMA
Acum 6 ore
@5