Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a atribuit recent patru contracte pentru achiziția unor echipamente medicale esențiale, destinate îmbunătățirii infrastructurii din domeniul oncologiei. Valoarea totală a achizițiilor se ridică la 19.165.110 lei fără TVA, iar fondurile sunt asigurate prin Programul Sănătate 2021-2027.
Printre echipamentele contractate se numără un sistem robotizat de compunere pentru preparate sterile de medicamente citostatice, un computer tomograf (CT) cu 320 de secțiuni, două ecografe și un SPECT CT.
SPECT CT este acronimul pentru englezescul Single Photon Emission Computed Tomography - Computed Tomography - un echipament medical avansat care combină două tehnologii de imagistică: SPECT (Tomografie computerizată cu emisie de foton unic) – utilizează substanțe radioactive pentru a crea imagini funcționale ale organelor și țesuturilor, evidențiind procesele biologice din corp. Este folosit frecvent în oncologie, cardiologie și neurologie; CT (Tomografie computerizată) – oferă imagini anatomice detaliate ale structurilor interne ale corpului, ajutând la localizarea precisă a afecțiunilor.
Astfel, SPECT CT permite diagnosticarea mai precisă a cancerului, bolilor neurologice (cum ar fi Alzheimer) sau afecțiunilor cardiovasculare. Imaginile oferă medicilor informații complexe despre localizarea și evoluția bolilor.
Contractele au fost atribuite în urma unei licitații deschise:
Lot 1 – SPECT CT: contract de 5.795.460 lei, adjudecat de VICI EVOLUTION S.R.L.
Lot 2 – Sistem robotizat pentru preparate citostatice: contract de 4.179.650 lei, adjudecat de Integra Medical Business
Lot 3 – CT 320 secțiuni: contract de 8.210.000 lei, câștigat de SMGELECTRONICA S.R.L.
Lot 4 – Ecografe: contract de 980.000 lei, atribuit firmei GLOBAL MEDICAL SOLUTIONS S.R.L.
Potrivit anunțului de licitație, procedura de atribuire a contractului de achiziție publică a fost inițiată sub incidența clauzei suspensive.
Despre semnarea contrcatului de finanțare și lansarea licitțaiei, CJ Sibiu a anunțat la începutul acestui an. Potrivit instituției, robotul care prepară soluții citostatice va fi „primul de acest tip din România”.
„În momentul de față, prepararea soluțiilor citostatice se face de către farmaciști, existând riscul de contaminare a personalului sanitar și de neconformități în acuratețea preparatelor. Noul echipament elimină aceste riscuri, reducând și timpii de preparare ai soluțiilor, esențiali pentru pacienții cu cancer”, spune Daniela Cîmpean, președinta CJ.
Tot atunci, administrația județeană a transmis că costurile pentru noile echipamente medicale sunt acoperite printr-un proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare totală de 24.999.842,14 lei, cu o contribuție de 617.932,14 lei din bugetul propriu al Consiliului Județean Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: echipamente medicale sibiu
Vizualizari: 2449
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Rob
Acum 2 ore
Gicu
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Imbecilitati marca CJ Sibiu !