Conflictul dintre o parte a instrumentiștilor Filarmonicii de Stat Sibiu cu conducerea instituției continuă cu un comunicat prin care sindicaliștii acuză de manipulare, dar și de „un management iresponsabil”: în concertul programat în seara aceasta, la o partitură semnată de Beethoven „doi corni din patru vor fi înlocuiți cu tromboni”.
În urma anunțării unei noi greve de avertisment pentru vineri dimineața, când este programat „un concert dedicat bebelușilor”, conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a anunțat că va contesta în instanță greva și a acuzat sindicaliștii că doresc „practic să impună săptămâna de lucru de trei zile” (asta pentru că în cursul zilei de miercuri Sala Thalia a fost închiriată pentru un alt eveniment, iar vineri - în contextul grevei – iarăși nu s-ar lucra).
Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii de Stat (SAIFS) Sibiu reacționează și acuză conducerea instituției de manipulare, citând dintr-un document din 2023, în care se stabilesc condițiile de lucru. „Muzicienii care nu sunt distribuiți într-un concert, zi sau săptămână de lucru au obligația conform contractul individual de muncă de a efectua studii individuale, 8 ore pe zi, pentru pregătirea concertelor viitoare. Aceasta este o practică deja consacrată în instituțiile de cultură, având ca scop menținerea unei înalte calități artistice. În schimb, în comunicatul emis de administrația Filarmonicii, se afirmă că muzicienii sunt liberi atunci când nu sunt distribuiți, iar activitatea lor de lucru este sub semnul întrebării. Aceste informații contradictorii dezinformează opinia publică si considerăm ca sunt extrem de periculoase și manipulatoare”, se arată în comunicatul emis de SAIFS, în cursul zilei de joi.
În același document, sindicaliștii mai susțin că negocierile pentru semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) - negocieri care durează de mai bine de doi ani și care, declarativ, sunt principala sursă a conflictelor – nu înaintează din cauza conducerii instituției. „SAIFS a solicitat întâlniri și discuții cu administrația Filarmonicii în continuu până în prezent, ultima întâlnire din 10.03.2025 fiind anulată de manager cu o oră înainte (!). De asemenea, Sindicatul SAIFS cere transparență din partea administrației Filarmonicii și solicită clarificarea exactă a articolelor din CCM care sunt considerate ilegale de către conducerea instituției. Considerăm că e inadmisibil să se emită afirmații care nu au niciun suport juridic sau dovezi. Față de toate acestea, considerăm că se dorește din partea conducerii întreținerea si întețirea conflictului, cât și dezinformarea publicului, lucru care este de neacceptat”.
Zecile de greve de avertisment din ultimii an sunt, potrivit celor de la SAIFS, „singura pârghie legală care ne-a rămas” pentru a duce la semnarea contractului colectiv de muncă.
„Management iresposabil”
Sindicaliștii susțin că tot în contextul lipsei unui contract colectiv de muncă în concertul programat în seara zilei de joi, 10 aprilie, va avea loc „un nou act de subminare a patrimoniului cultural”. „În cadrul acestui concert, va fi realizată o modificare controversată a partiturii lui Beethoven, în lucrarea «Die Weihe des Hauses», Op. 124. Beethoven a cerut explicit patru corni în această lucrare, însă, din păcate, doi corni din patru vor fi înlocuiți cu tromboni, o modificare care denaturează profund intențiile originale ale compozitorului și ridică întrebări fundamentale despre respectul față de creația clasică. (...) În legătură cu această schimbare, Antonio Mihai, solist instrumentist corn la Filarmonica de Stat Sibiu, consideră că: «Sunetul trombonilor nu este egal cu cel al cornilor. Timbrul și culoarea diferă, riscând astfel să alterăm ceea ce a scris Beethoven. Din punct de vedere al unui profesionist, aceste „adaptări” sunt inacceptabile»”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.
Astfel de situații, scriu sindicaliștii, ar putea fi evitate dacă relațiile și condițiile de muncă ar fi reglementate printr-un contract colectiv de muncă, în lipsa căruia sunt luate „decizii abuzive sau fără sens, de la concedieri până, precum în cazul de față, la nerespectarea patrimoniului cultural universal”.
Sursa foto principală: SAIFS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: sindicatul artistilor instrume , concertul bebelusilor , greva legala , procese filarmonica , greva avertisment , proteste filarmonica , Filarmonica de Stat Sibiu , Filarmonica Sibiu
Vizualizari: 2550
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Ana
Acum 9 ore
Ngelu
Acum 9 ore
Dd
Acum 10 ore
Adelin Dan
Acum 10 ore
FLOD