Festivalurile de muzică populară „Cântecele munților” și „Ioan Macrea”, cel de muzică ușoară „Sibiul de odinioară” și cele muzică alternativă și electronică „Focus in the Park” și „Sunbreak Festival” sunt considerate de Primărie drept cele mai valoroase din Agenda culturală a Sibiului în 2025. Prin urmare, conducerea Primăriei propune ca fiecare să primească finanțarea maximă de 350.000 de lei. În total, executivul local propune consilierilor locali să împartă 7,8 milioane de lei pentru finanțarea a 74 de proiecte, alte trei fiind înscrise pe Agenda culturală fără a cere bani din bugetul local orașului.
Actualizare 14 mai, 13:20. Consilierii locali ai Sibiului, întruniți miercuri după-amiază în ședință extraordinară în format on-line, au adoptat cu unanimitate finanțările propuse de executiv pentru proiectele de pe Agenda culturală a Sibiului în 2025.
Știre inițială. Primăria Sibiu a convocat în ședință extraordinară consilierii locali ai orașului, la primul punct al ședinței programată miercuri după prânz fiind aprobarea finanțărilor nerambursabile din bugetul local pentru proiectele selectate pe Agenda culturală 2025.
Sunt 77 de proiecte în total, iar pentru trei dintre acestea organizatorii nu solicită finanțare, ci doar accesul gratuit la domeniul public. Cele trei proiecte pentru care nu au fost solicitate finanțări sunt ARTmania (organizat în Piața Mare), MINA Pop-Up (muzeu itinerant de „artă imersivă” care va fi amenajat într-un cort de 450 de mp în același timp cu Târgul de Crăciun) și Equilibrum Fest Summer (un eveniment de trei zile despre beneficiile unui stil de viață sănătos, organizat în parcul Sub Arini).
O treime din proiecte primesc două treimi din bani
În lista celor care primesc finanțări de peste 100.000 de lei se regăsesc 24 de proiecte, bugetul total alocat acestora fiind de 5,47 de milioane de lei (adică 70% din fondurile alocate nerambursabil de către Primăria Sibiu prin Agenda culturală în acest an).
După cele cinci festivaluri de muzică mai sus amintite, pentru care Primăria propune alocarea maximă de câte 350.000 de lei, al șaselea proiect în ordinea descrescătoare a finanțărilor nerambursabile propuse este Astra Film Festival – 300.000 de lei.
Este urmat de festivalul VINO, care se prezintă a fi „festival dedicat genului muzical hip-hop din Sibiu”, și pentru care sunt alocați 280.000 de lei.
Festivalului de Jazz de la Sibiu, care ajunge anul acesta la a 53-a ediție, îi sunt propuse alocări de 250.000 de lei.
Aceeași sumă – echivalentul unui sfert de milion de lei – este propusă pentru alte cinci proiecte. Este vorba de Classics For Pleasure, festival organizat de asociația Elite Art Club Unesco și descris drept „un omagiu adus tinerilor artişti, care conturează viitorul muzicii clasice” și de Animă ASTRA, festival de meșteșuguri tradiționale organizat în Muzeul ASTRA.
Aceleași finanțări sunt propuse și pentru două proiecte ale Filarmonicii de Stat Sibiu (Sibiu Opera Festival și Zilele muzicale româno-americane).
În fine, un alt proiect care primește 250.000 de euro este cel de organizare a programului de revelion. Deși primarul Astrid Fodor a anunțat luna trecută că se gândește să treacă organizarea programului de Anul Nou în responsabilitatea administrației locale, Primăria a lăsat revelionul tot în seama organizatorilor Târgului de Crăciun.
În lista proiectelor care primesc finanțări de peste 100.000 de lei sunt doar evenimente care se regăsesc de mai mulți ani pe agenda culturală a orașului: Festivalul Internațional George Enescu la Sibiu (în cadrul căruia sunt organizate la Sibiu cinci concerte din programul oficial al festivalului din București), Guitar Meeting, Astra Multicultural, TIFF, Feeric Fashion și Finest Fashion (evenimente de modă) sau festivalul „Minunata muzică nouă” sunt astfel de exemple.
Exemple continuate cu proiectul „Copilăria în pași de dans” prin care Centrul „Cindrelul Junii” va organiza ateliere coregrafice și diferite spectacole pentru copii și tineri din iunie până în august, sau „Târgul Frumos. Ceramic. Folositor”, prin care Muzeul Astra pune în prim plan anul acesta „centrul de ceramică de la Ocna Sibiului”.
Cindrelul – Junii, Filarmonica și Muzeul Astra atrag cele mai mari finanțări
Dacă împărțim banii alocați în funcție de organizatori, rezultă că operatorii culturali care primesc cei mai mulți bani sunt trei instituții publice din Sibiu: 2,28 de milioane de lei sunt finanțările propuse, în total.
Cele mai mari sume sunt trecute în dreptul Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale „Cindrelul-Junii”: 910.000 de lei pentru patru proiecte (dintre care două cu finanțări maxime).
Filarmonicii de Stat Sibiu îi sunt propuse alocări de 770.000 de lei, pentru șase proiecte, iar Complexului național muzeal Astra – 600.000 de lei, pentru patru proiecte.
Ședința Consiliului local în care se va discuta alocarea finanțărilor nerambursabile este programată în cursul zilei de miercuri, 14 mai, de la ora 13:00.
Vezi mai jos tabelul cu proiectele selectate pe Agenda culturală a Sibiului în 2025, sumele propuse pentru acestea, precum și o scurtă descriere
Sursa: proiect de hotărâre
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: 2025 , agenda culturala sibiu , finanțări nerambursabile , Consiliul Local , Primăria Sibiu , proiecte culturale
Vizualizari: 2529
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Vlad
Acum 9 ore
Vlad
Acum 9 ore
FLOD
Acum 9 ore
Constantin
Acum 9 ore
FLOD