Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
19°C

Turul 2 înapoi! Dar nu ăla

Turul 2 înapoi! Dar nu ăla

Călin Georgescu era acum familiarizat deja bine de tot cu toate cotloanele Cotroceniului, dacă alegerea președintelui se făcea într-un singur tur, la fel cum se întâmplă de ceva timp în cazul primarilor și a președinților consiliilor județene.

Sau George Simion, dacă primele alegeri prezidențiale ar fi fost anulate din fașă. Și nu oricum, ambii ar fi susținut că au legitimitate politică dată prin vot.

Georgescu a fost votat de 2,12 milioane de români. George Simion a avut în 4 mai un scor aproape dublu: 3,8 milioane de voturi.

Actualul președinte, Nicușor Dan, a avut în primul tur al alegerilor prezidențiale 1,9 milioane.

Pe acest principiu, Astrid Fodor și Daniela Cîmpean, ca să vorbesc de lucruri concrete, sunt la fel de legitime în funcție precum ar fi fost Georgescu ori Simion. Doar că în cazul lor a ieșit la votul decisiv Nicușor Dan. Mai bine pentru România sau mai rău?

Ar fi fost mai bine pentru Sibiu, de exemplu, dacă am fi avut două tururi la locale?

Daniela Cîmpean ar fi avut, în aceste condiții, o finală cu social-democratul Bogdan Trif. Ea a câștigat alegerile pentru președinția CJ Sibiu cu 34,37%, iar candidatul PSD a avut 21,79%.

E posibil ca Daniela Cîmpean să fi câștigat mandatul chiar și într-un eventual tur doi, e posibil să fi fost în continuare o variantă mai bună decât Trif, nu mă pronunț, însă ea ar fi fost datoare mai multor cetățeni pentru asta, dacă ar fi câștigat. Nu doar fidelilor liberali, unui grupuscul politic.

Și cu siguranță că o declarație de genul ”din fericire, votul vostru nu contează”, așa cum ea a spus unui consilier USR în plină ședință de consiliu, ar fi fost în aceste condiții imposibilă. Pentru că ar fi fost acolo, în funcție, și datorită votului lor, al susținătorilor USR, iar asta ar fi cântărit enorm în multe din acțiunile sau non-acțiunile sale.

Astrid Cora Fodor a câștigat alegerile cu 39,86%, iar pe locul doi s-a clasat 19,31% Lucian Găvozdea. Ar fi câștigat oare candidatul FDGR într-un eventual tur doi? Nu știm, dar acum avem un primar limitat de 22.373 de voturi. Un fel de Simion, și el câștigător al primului tur prezidențial cu peste 40%.

Sunt convins că o știre care spune că s-a dublat bugetul lucrărilor de reabilitare a sediului Consiliului Județean ar fi beneficiat de mai multă atenție dacă raportarea la populație ar fi fost alta. Și acesta e doar un exemplu.

Valoarea proiectului se ridică din pix de la 10 milioane de lei, la 23,8 milioane de lei. Fără nicio explicație suplimentară. Cui să-i explici, ce?

Să spun altfel: câți dintre voi vă puteți dubla bugetul pentru renovarea apartamentului, din pix? Sau pentru ridicarea unei case? Ți-ai propus să o ridici cu 100 de mii de euro și îți dai seama că ai nevoie de 200 de mii. Atunci iei un pix, iei o hârtie, scrii că s-au scumpit toate și vin banii de undeva. Fără să mai explici nimănui, nimic. Pentru că tu ai legitimitate prin vot. Iar prin octombrie, când rămâi iar fără bani de salarii, te plângi de guvern.

Cred că una din cele mai importante reforme ale țării trebuie să plece de aici. Ideea de a avea administratori locali cu o legitimitate fragilă poate da în timp naștere la astfel de exemple: indiferență, neasumare, lene, lipsă de inițiativă, toate acoperite de ”oamenii m-au votat”. Câți? Ai cui?

Dincolo de calculele politice și de interesele de moment, este esențial să se analizeze beneficiile pe termen lung ale acestui sistem, în raport cu necesitățile unei guvernări locale democratice, eficiente și reprezentative. Nu asta ne dorim? Nu asta trâmbițăm de 35 de ani?

În primul rând, așa cum am spus, am avea legitimitate sporită. Un primar sau președinte de consiliu județean ales cu majoritate absolută, peste 50% din voturile exprimate, are o legitimitate democratică mult mai solidă decât unul ales cu o majoritate relativă.

În absența unui tur doi, un candidat poate câștiga funcția cu un procent mic de voturi, reprezentând doar o minoritate a electoratului.

Sistemul în două tururi obligă candidații să caute sprijin și dincolo de baza lor electorală inițială. Înainte de turul doi, candidații sunt motivați să negocieze, să facă compromisuri și să își adapteze platformele electorale pentru a atrage votanți de la alte partide. Asta duce la o guvernare mai incluzivă și mai responsabilă, care ia în considerare diversele perspective și nevoi ale comunității.

În plus, în sistemul cu un singur tur, o fragmentare a voturilor între mai mulți candidați cu idei similare poate duce la alegerea unui candidat cu o agendă radicală sau extremistă, care nu ar avea șanse într-un sistem cu două tururi.

Prin forțarea unei alegeri între doi candidați finaliști, sistemul în două tururi încurajează alegătorii să se concentreze asupra celor mai bune opțiuni realiste și să voteze strategic pentru a preveni alegerea unei persoane indezirabile.

Cum credeți că va arăta scena politică, inclusiv cea locală, la alegerile din 2028? Câți simioni și georgiști vor apărea în Sibiu și în localitățile din județ?

Nu în ultimul rând, un primar sau un președinte de consiliu județean ales cu majoritate absolută se simte mai responsabil față de toți cetățenii, nu doar față de electoratul său de bază. Știind că a fost ales cu sprijinul unei largi majorități, este mai dispus să ia decizii dificile, dar necesare, și să implementeze politici care să beneficieze întreaga comunitate, chiar dacă acestea nu sunt populare în rândul tuturor. Și să-i fie rușine de un oraș întreg, nu doar de colegii de partid.

S-a ajuns la alegerile dintr-un tur în cazul primarilor dintr-un interes politic. Marile partide, PSD și PNL au vrut să-și protejeze aleșii în fața unei posibile amenințări USR, la acel moment. Au invocat economia. Încă un tur de alegeri ar fi sărăcit țara. Alegerile ar fi făcut-o, nu oamenii aleși.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 3 săptămâni

Faza asta cu „două tururi înseamnă mai multă legitimitate” e un fel de „putting lipstick on a pig”, o schimbare pur cosmetică aplicată unei democrații muribunde. Alegerile prezidențiale au demonstrat că rezultatul jocului nu se mai decide pe teren, ci în culise. Grupurile de interese manipulează partidele și candidații, plimbă voturi de la unii la alții, finanțează netransparent candidați așa-zis independenți, ocolesc sau chiar încalcă restricțiile legislației electorale, controlează opinia publică prin televiziuni și „influenceri” și, dacă tot nu iese cine trebuie, anulează de-a dreptul alegerile. Cu ce e mai legitim Nicușor Dan dacă trei sferturi dintre alegătorii lui au votat de frică să nu iasă Simion?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Întregul text suferă de o cumplită fractură a logicii iar conținutul -mult prea extins ca număr de cuvinte și sărac în idei- devine chinuitor de lecturat de la jumătate încolo. Nu am nimic personal cu autorul însă, in cel mai sincer mod, nu vad sensul articolului câtă vreme abordarea este fix de pe aceeași poziție avută de cele două doamne în anii de când ocupa funcțiile. Și anume disprețul față de banul public Când construiești o narațiune prin care încerci să justifici și argumentezi in favoarea alegerilor locale în 2 tururi, de fapt, încerci să explici că risipa banului public e ok. Se cheltuiesc enorm de multi și absolut nejustificati bani in campaniile electorale. De la publicitatea stradală (flyere sau panouri enorme și care în final ajung la gunoi) până la cea televizată sau in on line,meeting-uri, deplasări etc., an de an sumele sunt tot mai astronomice Și sfârșesc prin a fi decontate de la buget în baza legii electorale stupide votate "de ei, pentru ei" și constant adăugită de-a lungul timpului. O știm cu toții prea bine și se întâmplă în fiecare ciclu electoral fără că sa ne ceară cineva vreo părere. Sa dublezi respectiva cheltuiala pentru primăria unui oraș , a unei comune sau a unui sat ) in actuala organizare teritorială a României ) prin adăugarea unui tur suplimentar înseamnă, simplist vorbind, să arunci efectiv banii pe fereastra, cu repetiție. Sa dublezi din pix costurile alegerilor exact cum s-au dublat costurile renovării la C.J. Și sa nu dai vreo socoteală, că e perfect legal. Câți din cetățenii orașului au votat-o pe doamna Fodor? Că Sibiul nu e vreun megalopolis. Iar într-un eventual tur doi nu s-ar dubla numărul celor care nu au votat în primul tur. Dar niste milioane serioase tot s-ar risipi cu repetiție. Și asta nu ar opri -egal cine iese primar sau președinte de CJ- alianțele rușinoase, pe sub masă, strict pentru păstrarea privilegiilor personale care urmează după orice noi alegeri "Moțul" e irelevant câtă vreme o lege sau o inițiativă sau o hotărâre trec sau nu prin contribuția celor care, după caz și funcție de interese, ridică mâna când "consilierii" votează. Și asta va continua să se întâmple egal că se fac alegeri într-un tur sau două tururi. Și închei Până la se aduce in discuție oportunitatea modificării felului în care se fac alegerile poate ar trebui discutat despre modificarea legilor care au permis ca niste chestii absolut artificiale gen FDGR sau UDMR care nu se declara oficial că partide fac politică din postura de organizații . Când le convine , pe criterii etnice, fani nu le convine , fără vreun criteriu etnic . E o chestie care se perpetuează de foarte multa vreme într-o zonă absolut gri
Raspunde

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Cum poți avea vreodată majoritatea absolut in tara in care in mod constant și tradițional doar 40-50% dintre cei cu drept de vot își și exprima opțiunea in cabina de vot ?
Raspunde

Pol-Pot

Acum 3 săptămâni

Procentul real e mult mai mare. Pe listele electorale sunt multe persoane decedate. Practic numărul votanților de pe liste e umflat artificial.
Raspunde

Pol-Pot

Acum 3 săptămâni

Soluția e simplă- strângere semnături pentru organizare referendum în vederea demiterii. Cum situația economica e intr-o degradare accelerata și binomul PNL-PSD va fi în nucleul puterii, semnăturile nu vor fi greu de strâns. Dacă la locale au fost mai multe voturi împotriva celor două baronese, la referendum nu va fi altfel.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

No apucătr de strâns semnîturi, ce te oprește? Cînd treci de o pagină, să ne zici
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Nicusor Dan e doar o chestiune de gust, nu de aluat.
Raspunde

Emila Elzoroaba

Acum 3 săptămâni

Tu ești doar o chestiune încarcerată
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

bratule, tu și cei care te plătesc ați pierdut pe linie, toate alegerile, nu te mai smiorcăi ca o muiere slabă
Raspunde

HBomb

Acum 3 săptămâni

Corect, algerile locale trebuie să revină la formula în două tururi de scrutin. Doar în acest mod se poate coagula o majoritate corectă pentru conducerea localităților.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 3 săptămâni

Ca sa aiba mai multa putere un primar ales in doua tururi, ar trebui eliminate si partidele de pe locurile 3 in jos. Atunci ar avea majoritate in consiliul local. Asa cum este acuma, oricate voturi ar aduna, primarul trebuie sa negocieze cu celelalte partide din primarie. Asa-i in democratie, deci normal.
Raspunde

X

Acum 3 săptămâni

Alegerea primarului intr-un singur tur s-a facut la presiunea UDMR, daca ati uitat. Sunt localitati in care, daca nu erau alegeri intr-un singur tur, ar fi iesit un primar roman, ceea ce nu le-ar fi convenit deloc celor de la UDMR.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus