Duminică,
26.10.2025
Innorat
Acum
7°C

„Pui crăcănat pe jar în zeamă de roșii coapte și ardei capia, omorâte în strachină cu pisălogul”. Muzeul Astra invită sibienii și turiștii la masă

„Pui crăcănat pe jar în zeamă de roșii coapte și ardei capia, omorâte în strachină cu pisălogul”. Muzeul Astra invită sibienii și turiștii la masă
Foto: Muzeul Astra/Facebook

În cadrul proiectului „Memoria secretă a obiectelor.Tradiții și gastronomie din Oltenia”, reprezentanții Muzeului Astra invită sibienii și turiștii la masă, joi, 28 august, de la ora 11, în sectorul pomicultură și viticultură de lângă Biserica din Comăneşti. Mâncarea pregătită este „Pui crăcănat pe jar în zeamă de roșii coapte și ardei capia, omorâte în strachină cu pisălogul."

Redăm mai jos rețeta prezentată de Muzeul Astra, într-o postare pe pagina de facebook. 

Ingrediente 

1 pui întreg
5-6 roșii coapte
5-6 ardei capia
usturoi, sare, piper

Mod de gătire 

Se ia un pui întreg, se despică pe piept, se îndepărtează vârfurile aripilor; pieptul fiind gros se despică în spatele aripilor și se aplatizează pentru a se pătrunde bine la foc, apoi se mai fac două crestături paralele. Pulpele se rup din șold, apoi întorcem puiul și continuăm despicarea lor aproape de os pentru o bună frigere. Asezonăm puiul cu sare și piper pe ambele părți, apoi îl lăsăm la rece peste noapte pentru a prinde gust.

Pregătirea grătarului 

Se face jar din lemne și coceni de porumb bine uscați, se arde grătarul și se unge cu slănină.
Ca să domolească jarul, bunica punea sare peste el, este important sa controlăm temperatura pentru a nu se arde carnea.

Puiul se întoarce de câteva ori, fără să îl ardem, apoi când este pătruns, se lasă la răcit 10-15 minute. Când porționăm, vom avea cam 8 porții de carne, care vor aștepta nerăbdătoare să fie scăldate în zeama de roșii coapte pe grătar și zdrobite fără milă cu pisălogul în strachina de lut, în care adăugăm usturoi proaspăt pisat precum și ardeiul capia roșu copt la fel pe grătar.

Servim cu pâine aburindă, scoasă din țest, pe masa rotundă din prispa casei, alături de cei dragi. Să avem poftă bună!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Indiferent cum sună rețeta este scump și banii sunt sifonați. Vai de capul lui de muzeu
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

Rețeta e simplă și sună foarte bine, o voi încerca acasă. 8 porții dintr-un pui, 5 roșii și 5 ardei e doar în capul de cretă a ăluia care vinde.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Cancer contractat pe jar... https://www.healthline.com/health-news/chicken-consumption-cancer-risk-early-death
Raspunde

Dorina

Acum 1 lună

Muzeul Astra prin proiectul cultural "Memoria secreta a obiectelor" ne propune un act de cunoaștere și descoperire a obiectelor tradiționale, de amintire a felului în care erau folosite, ne stârnește curiozitatea vorbind de "memoria secreta". Așadar avem proiectul cultural "Pui crăcănat pe jar". Obiecte folosite: un pisalog în care sunt omorâte niște roșii. Pisalogul, în memoria lui aia face, pisează, nu-i nimic nou aici. Memorie: o oarecare bunică, neidentificată, care pune sare pe jar ca să îl domolească. Secretul: Muzeul Astra face evenimente tâmpite (memoria secreta a obiectelor =pui crăcănat pe jar) pt. plăcerea de a învârti în ceaun. Problema: la evenimentele astea Muzeul Astra pierde bani, adică încasează mai puțin decât cheltuie. Nu sunt bani de salarii, trebuie sa dea oameni afară dar narcisismul trebuie hrănit. Săptămâna asta cu pui crăcănat pe jar.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Hiroshima si Nagasaki trebuie reîntâmplate. Se pare cā oamenii nu se potolesc cu ineptiile.
Raspunde

Toma

Acum 1 lună

Oricât de "crăcănat" sau de colorat veți vorbi voi ați îndepărtat sibienii din muzeu prin incompetența și lăcomia voastră!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus