Rubrica „Turist în Județul tău” ajunge în acest final de săptămână la Biertan, în centrul comunei, unde găsim unul dintre cele mai căutate puncte gastronomice din localitate. Deși deschis doar de mai bine de un an, Casa Dani a primit deja o mulțime de turiști care s-au îndrăgostit de loc, dar și de mâncarea gătită lent, la ceaun, pe foc de lemne.
Dorin Alin și Andreea, cei care au deschis punctul gastronomic, spun că totul a început din pasiunea pentru gătit. Sprijin le-au fost și fondurile europene pe care le-au accesat și cu care și-au dotat bucătăria din care ies toate bunătățile pregătite pentru turiști.
Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului
„Am început din pasiunea de a găti, îmi place foarte mult să gătesc afară, la ceaun. Fiind festivaluri în Biertan de acolo am început, am avut cunoștințe cu ghizi turistici, apoi am avut șansa de a beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru a moderniza punctul gastronomic local și așa am început cu o sumă frumoasă.
Video: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului
Am modernizat bucătăria la standarde europene, ne-a ajutat suma de bani pe care am primit-o, am început cu dreptul, iar apoi ne-a ajutat zona Biertanului fiind una turistică, avem mulți străini, avem și români care vin din orașele noastre, cam 50-50 sunt procentajele”, a detaliat Dorin Alin.
Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului
„Ceea ce mâncăm noi, mănâncă și turistul”
Alin mai povestește că meniul pregătit la punctul gastonomic cuprinde, de obicei, o ciorbă, un fel principal, desert, dar și diverse băuturi făcute în casă.
„Ne ajută și stilul de a găti pentru că facem mâncare de casă, cu produsele noastre. Gustul mâncării este un pic mai aparte față de un restaurant. În mare parte gătim cu carne de porci, pe care îi creștem în gospodăria noastră.
Normal funcționăm pe bază de programare, cu grupuri. Avem persoane care ne sună cu câteva ore bune și zilnic poți să le prepari mâncare diferită. Nu avem meniu, ne trezim dimineața, de exemplu azi facem o ciorbă cu cartofi și tarhon și carne proaspătă sau cu afumătură, la amiază facem o tocăniță de porc la ceaun, mâine facem chiftele în sos, apoi ardei umplut. Ceea ce mâncăm noi, mănâncă și turistul”, a mai spus acesta.
„Sunt mulți turiști care niciodată nu au gustat o ciorbă de legume cu afumătură”
Punctul gastronomic funcționează în fiecare zi, iar până acum a fost vizitat de turiști din străinătate, cei mai mulți fiind din Spania. Ei sunt atrași de mâncare, dar și de natură.
„Gustul este aparte, sunt mulți turiști care niciodată nu au gustat o ciorbă de legume cu afumătură, cu mult leuștean sau ciorbă de cartofi cu tarhon și sunt foarte curioși ce înseamnă verdeața, deși la ei în țară au verdețuri, dar nu le folosesc în mâncare.
Punctul nostru gastronomic este deschis doar din anul trecut din aprilie și deja avem oameni de pe Via Transilvania.
Sunt bucuros să spun că am avut turiști din America, Cuba, Thailanda, Hong Kong, Australia, Londra, Franța, Israel, Polonia, Italia, Spania. Foarte mulți spanioli au trecut pragul nostru, dar și al comunei. Sunt foarte încântați de mâncarea pe care o găsesc, casele, biserica care ne ajută foarte mult, oamenii care sunt foarte populari. Dau ture prin grădină și rămân surprinși de natura pe care o avem”, a mai detaliat el.
Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului
Cât costă experiența locală
Pentru o experiență de acest fel care cuprinde ciorbă, felul doi, desert, băuturi făcute în casă precum vin de casă, țuică, vișinată, socată sau sirop, costul este de 150 de lei de persoană.
„Vrem să mergem pe calitate, să poți oferi oamenilor o mâncare de calitate, cu cât te extinzi mai mult deja intervine comerțul.
Gătim la foc de lemn, majoritatea mâncărurilor le facem afară, la ceaun. E mult mai ușor, mai gustos, procedura este mult mai lentă și se gătește lent, carnea este mai fragedă, nu grăbești procesul.
Trebuie să te gospodărești de la un sezon la altul, conservele le facem aici, trebuie să te gospodărești tu cum poți”, a concluzionat acesta.
Activitatea familiei Dani poate fi urmărită pe pagina de Facebook Casa Dani, iar cei doi pot fi contactați la numărul de telefon 0747 359 660.
Fotografii de Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului
Fotografii cu mâncare realizate de proprietarii de la Casa Dani
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: punct gastronomic local bierta , casa dani sibiu , casa dani , foto , video , Primăria Biertan
Vizualizari: 4133
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Barosanu
Acum 5 ore
Dante
Acum 5 ore
Nick
Acum 5 ore
Che
Acum 6 ore
Emil