Miercuri,
10.09.2025
Parțial Noros
Acum
14°C

Casa Dani, punctul gastronomic din județ care atrage turiști din America și Thailanda. O familie din Biertan l-a deschis cu fonduri europene: Gătim pe foc de lemn, la ceaun

Casa Dani, punctul gastronomic din județ care atrage turiști din America și Thailanda. O familie din Biertan l-a deschis cu fonduri europene: Gătim pe foc de lemn, la ceaun
Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

Rubrica „Turist în Județul tău” ajunge în acest final de săptămână la Biertan, în centrul comunei, unde găsim unul dintre cele mai căutate puncte gastronomice din localitate. Deși deschis doar de mai bine de un an, Casa Dani a primit deja o mulțime de turiști care s-au îndrăgostit de loc, dar și de mâncarea gătită lent, la ceaun, pe foc de lemne.

Dorin Alin și Andreea, cei care au deschis punctul gastronomic, spun că totul a început din pasiunea pentru gătit. Sprijin le-au fost și fondurile europene pe care le-au accesat și cu care și-au dotat bucătăria din care ies toate bunătățile pregătite pentru turiști.

Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

„Am început din pasiunea de a găti, îmi place foarte mult să gătesc afară, la ceaun. Fiind festivaluri în Biertan de acolo am început, am avut cunoștințe cu ghizi turistici, apoi am avut șansa de a beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru a moderniza punctul gastronomic local și așa am început cu o sumă frumoasă.

Video: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

Am modernizat bucătăria la standarde europene, ne-a ajutat suma de bani pe care am primit-o, am început cu dreptul, iar apoi ne-a ajutat zona Biertanului fiind una turistică, avem mulți străini, avem și români care vin din orașele noastre, cam 50-50 sunt procentajele”, a detaliat Dorin Alin.

Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

„Ceea ce mâncăm noi, mănâncă și turistul” 

Alin mai povestește că meniul pregătit la punctul gastonomic cuprinde, de obicei, o ciorbă, un fel principal, desert, dar și diverse băuturi făcute în casă.

„Ne ajută și stilul de a găti pentru că facem mâncare de casă, cu produsele noastre. Gustul mâncării este un pic mai aparte față de un restaurant. În mare parte gătim cu carne de porci, pe care îi creștem în gospodăria noastră.

Normal funcționăm pe bază de programare, cu grupuri. Avem persoane care ne sună cu câteva ore bune și zilnic poți să le prepari mâncare diferită. Nu avem meniu, ne trezim dimineața, de exemplu azi facem o ciorbă cu cartofi și tarhon și carne proaspătă sau cu afumătură, la amiază facem o tocăniță de porc la ceaun, mâine facem chiftele în sos, apoi ardei umplut. Ceea ce mâncăm noi, mănâncă și turistul”, a mai spus acesta.

„Sunt mulți turiști care niciodată nu au gustat o ciorbă de legume cu afumătură”

Punctul gastronomic funcționează în fiecare zi, iar până acum a fost vizitat de turiști din străinătate, cei mai mulți fiind din Spania. Ei sunt atrași de mâncare, dar și de natură.

„Gustul este aparte, sunt mulți turiști care niciodată nu au gustat o ciorbă de legume cu afumătură, cu mult leuștean sau ciorbă de cartofi cu tarhon și sunt foarte curioși ce înseamnă verdeața, deși la ei în țară au verdețuri, dar nu le folosesc în mâncare.

Punctul nostru gastronomic este deschis doar din anul trecut din aprilie și deja avem oameni de pe Via Transilvania.

Sunt bucuros să spun că am avut turiști din America, Cuba, Thailanda, Hong Kong, Australia, Londra, Franța, Israel, Polonia, Italia, Spania. Foarte mulți spanioli au trecut pragul nostru, dar și al comunei. Sunt foarte încântați de mâncarea pe care o găsesc, casele, biserica care ne ajută foarte mult, oamenii care sunt foarte populari. Dau ture prin grădină și rămân surprinși de natura pe care o avem”, a mai detaliat el.

Foto: Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

Cât costă experiența locală

Pentru o experiență de acest fel care cuprinde ciorbă, felul doi, desert, băuturi făcute în casă precum vin de casă, țuică, vișinată, socată sau sirop, costul este de 150 de lei de persoană.

„Vrem să mergem pe calitate, să poți oferi oamenilor o mâncare de calitate, cu cât te extinzi mai mult deja intervine comerțul.

Gătim la foc de lemn, majoritatea mâncărurilor le facem afară, la ceaun. E mult mai ușor, mai gustos, procedura este mult mai lentă și se gătește lent, carnea este mai fragedă, nu grăbești procesul.

Trebuie să te gospodărești de la un sezon la altul, conservele le facem aici, trebuie să te gospodărești tu cum poți”, a concluzionat acesta.

Activitatea familiei Dani poate fi urmărită pe pagina de Facebook Casa Dani, iar cei doi pot fi contactați  la numărul de telefon 0747 359 660.

Fotografii de Bogdan Brylynski/Turnul Sfatului

Fotografii cu mâncare realizate de proprietarii de la Casa Dani

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

9 comentarii

Nobody

Acum 2 zile

arata ff bine nu ca mancarea pt porci vanduta de horeca-sibiu
Raspunde

Michelin Agent

Acum 2 zile

Tot ce e la ceaun e dezgustător, exact ca orice luat de la stână. Ciobanii au cele mai imaculate unghii!!
Raspunde

Morcoveata

Acum 2 zile

Oameni cu ceva in cap, care muncesc cu pasiune si (culmea!) le si place ceea ce fac, spre deosebire de ipochimenii analfabeti, proprietari si administratori de terase in zona zero a burg-ului!
Raspunde

Canaris

Acum 2 zile

Toate bune și frumoase....dar povestea asta că noi creștem porci și apoi facem mâncare la turiști din porci din gospodărie este o mare minciună....de unde atâția porci...am prieteni care fac mâncare la Sibiel pentru turiști.. ciorbă de perișoare și sarmale...la un autocar sau chiar la două trei autocare pe zi... evident că din porcii din curtea casei... așa este prezentarea...Da de unde...cresc și ei un porc doi pentru familie...in rest carnea este proaspătă din Germania...via Metro... .
Raspunde

Sparrow

Acum 1 zi

Existā vreo legāturā, de orice fel intre pozele cu bucate prezentate si pisica din aceleasi poze? Nu de alta dar din cuprinsul articolului reiese fārā putintā de tāgadā cā bucatele, toate, sunt pregātite din legumele si carnea din gospodāria proprie...
Raspunde

Muresan

Acum 1 zi

150 de lei/persoana? Cam scump! O ciorba lunga, o Tocana si o placinta cu rubarba + un detzi de rachiu si doua pahare de vin...
Raspunde

Sibian

Acum 1 zi

Pisica e cam slaba!
Raspunde

Biertan

Acum 1 zi

Poate duduile care comanda mâncare "pa net"sa-si hrănească familia,pot sa cada pe spate și sa fie impresionate.Pentru noi restul care mai stim sa gătim e doar normalitate.Acum cucoanele nu mai suporta miros in casă,mama a fost doctor și era un adevărat festin când se apuca de gătit.Dar bineînțeles că nu se încurcă in unghii și nici nu ascundea polonicul între buzele de rață.
Raspunde

Nonick

Acum 12 ore

Șezlongul ăla rupt de la minutul 3:27 din film e fabulos, mai și insistați cu el la 3:34.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus