Luni,
27.10.2025
Innorat
Acum
7°C

Amendă de 150 de mii de lei la o fermă de porci din Avrig. Zeci de avrigeni au participat în septembrie la o dezbatere publică pe tema mirosului puternic

Amendă de 150 de mii de lei la o fermă de porci din Avrig. Zeci de avrigeni au participat în septembrie la o dezbatere publică pe tema mirosului puternic

Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu a anunțat luni că a amendat cu 150 de mii de lei o fermă de porci din Avrig după ce zeci de cetățeni s-au plâns de mirosul oribil care emană de aici.

”Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu Sibiu au constatat faptul că agentul economic nu respectă condițiile impuse în Autorizația Integrată de Mediu. În consecință, s-a notificat autoritatea competentă de reglementare în speță, Direcția Județeană de Mediu Sibiu, cu privire la nerespectarea condițiilor impuse în Autorizația Integrată de Mediu iar agentul economic în cauză a fost sancționat cu amendă în cuantum de 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 278/2013 privind emisiile industriale, art.8, alin. (1).

Totodată au fost stabilite măsuri cu termene de realizare în vederea remedierii deficiențelor constatate”, precizează instituția într-o postare pe Facebook.

Comisarii de mediu precizează că vor monitoriza în continuare ferma și anunță ”realizarea unor acțiuni inopinate de monitorizare a calității aerului în orașul Avrig cu ajutorul autolaboratorului mobil din cadrul Direcției Județene de Mediu Sibiu”.

Citește și:

Dezbatere aprinsă la Avrig din cauza mirosului de la ferma de porci: Vor pleca familiile tinere din oraș! Cosmin Savu, Pro TV: Simt că sunt acasă când miroase a porc!

Inversiunea termică ar lăsa mirosul în Avrig

În luna septembrie, Cultură a orașului Avrig a găzduit o intensă dezbatere publică pe tema mirosului puternic care provine de ferma de porci. La eveniment au participat zeci de localnici, împreună cu primarul, reprezentanți ai autorităților locale și specialiști din partea companiei Premium Porc.

În Avrig miroase de la ferma de porc de opt ani și aceasta a fost prima dezbatere în care avrigenii au putut spune cu subiect și predicat ce-i doare. Așa că au profitat. Un medic a explicat să situația dată reprezintă o problemă de sănătate publică, întrucât legea îl obligă să aerisească cabinetul, însă de afară întră numai miros de nesuportat.

Mai mulți proprietari de pensiuni și unități turistice au luat cuvântul și s-au plâns că le pleacă turiștii dezamăgiți întrucât vin la munte, să respire aer curat, găsind putoare. ”Să vedeți ce recenzii am legate de miros!”, spune un antreprenor.

Femeile s-au plâns că nu pot aerisi casele, că vara stau cu geamurile închise, că li se îmbolnăvesc copiii.

O tânără mamă a ținut să spună că s-a mutat în timpul pandemiei la Avrig tocmai pentru a profita de munți, natură, aer curat. A găsit miros greu se suportat. Femeia spune că se gândește foarte serios să plece din Avrig din cauza mirosului, iar ca ea mai sunt și alte familii tinere. ”O comunitate întreagă suferă, sunt familii cu care am vorbit și care sunt decise să se mute din Avrig, nu mai suportă mirosul”, spunea tânăra.

Rareș Popelcă, director în cadrul Premium Porc le-a explicat atunci avrigenilor nemulțumiți că firma pe care o reprezintă are fabrici similare în toată România. Legislația este aceeași, tehnologia este identică, doar la Avrig să confruntă cu probleme de miros din cauza fenomenului meteorologic de inversiune termică.

Popelcă spune că a discutat situația cu experți din țară și străinătate și Premium Porc a luat o serie de măsuri concrete.

În primul rând, Premium Porc va planta, după consultări cu primăria Avrig, o perdea forestieră care ajută la dispersarea aerului și diluarea mirosului. Din păcate, a precizat Rareș Popelcă, pădurea din jurul fabricii a fost tăiată în urmă cu câțiva ani la solicitarea Direcției Sanitar Veterinare ca măsură de protecție împotriva pestei porcine. O a doua măsură o reprezintă testarea unei serii de tratamente bio-enzimatice care să reducă degajările de miros. Pe urmă lagunele unde se adună dejecțiile de la porci în vederea tratării prin procese tehnologice sunt acoperite și sigilate.

Mai departe, compania discută cu specialiști din Europa de Vest diferite soluții tehnice care să fie aplicate ventilatoarelor din halele unde sunt crescuți porcii.  

Sursa foto: Arhivă Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Romulus

Acum 1 săptămână

In burgul nostru miroase de-ți rupe nasul pe malul Cibinului, mai ales unde se varsă Rossbach-ul. O fi de la ferme? O fi de la cetățeni respectabili care nu sunt racordați la rețeaua de canalizare și își golesc laterinele pe conducte în râu? Cine ar trebui sa se ocupe de asta? Primăria? Apele Române? Protecția mediului? Sunt convins ca in urma unor sesizari ar pasa responsabilitatea de la unii la altii si nu s-ar face nimic, in stilul clasic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Trotineta

Acum 1 săptămână

Fandosiții ăia care reclamă mirosul își vor aduce aminte de nazurile lor de pe patul de spital, când se vor trata de cancer și alte boli generate de carnea împuțită adusă din import pe rafturile supermarketurilor. Dar ce să vezi, va fi prea târziu să mai regrete.
Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 săptămână

sa foloseasca bioactivatori cum este cel de la Nixodor si nu va mai mirosii a nimic si in plus sa faca curatenie la porci mai des...
Raspunde

Dumitru

Acum 1 săptămână

de ce va miră acest lucru a fost posibil deoarece dsv a inchis ochii la ce se intâmplă acolo, nu a luat nici un fel de măsuri
Raspunde

D.M.

Acum 1 săptămână

porcul (pe langa inradacinarea culturala : ) ) ar trebui inclus si in siguranta nationala. Daca liniile de comert globale/europene pica (sabotaj sau razboi) ce mai pune poporul in tigaie ?? Peste 60% din necesarul de carne de porc e din import - deci depindem de altii.
Raspunde

Stefan

Acum 1 săptămână

e dezastru in dsv, s a dus de ripă institutia , caseria inchisa, secretariatul inchis, nici sa ti ia banii nu se deranjeaza, functionarii doar la cafea si haleala, rusineeeeeeeee
Raspunde

Florin

Acum 1 săptămână

Pe lângă mirosul insuportabil cei de la Premium Porc vor să obțină acum și autorizație de mediu pentru o instalație de incinerare. Asta va aduce și mai multe mirosuri in zonă. O soluție rezonabilă ar fi reducerea efectivelor anuale de porcine de la 45.000 la jumătate, în primă fază. Înțeleg că este o societate comercială și trebuie să aducă profit dar nu este corect ca pentru asta să se creeze disconfort pentru mai mult de 15.000 de oameni din Avrig și împrejurimi. Oricum nu sunt prea multe locuri de muncă create acolo, sunt doar în jur de 30. Rugăm să avem parte de înțelegere și respect!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus