Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Au găsit soluția pentru dealul care alunecă înspre autostradă: 35.000 de salcâmi

Au găsit soluția pentru dealul care alunecă înspre autostradă: 35.000 de salcâmi

Echipe îmbrăcate în portocaliu, înarmate cu cazmale și angajate de Compania națională de autostrăzi și drumuri naționale au început din această săptămână să planteze puieți de salcâm în debleul de pe autostrada dintre Sibiu și Săliște. Acolo unde valuri de pământ alunecă în mod constant către calea de rulare.

Mai mult, Direcția regională de drumuri și poduri Brașov speră ca, în aproximativ o săptămână, malul instabil al imensului ”șanț” tăiat în deal să fie acoperit cu o pădure de puieți, pe o lungime de mai bine de șapte km. „DRDP Brașov execută lucrări de împădurire pe taluzurile de debleu ale versanților de pe Autostrada Orăștie - Sibiu, LOT 3, între Km 57+100 - 64+500. Se vor planta în total 35 000 de puieți de salcâm pe o suprafață de 597 600 mp, după o schemă stabilită de specialiștii silvici. Acțiunea se va desfășura timp de aproximativ o săptămână în funcție de condițiile meteorologice“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Companiei de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR). Muncitorii aduși au început plantarea într-o altă parte decât în cea care se manifestă alunecările de teren.

plantare puieti 2

Prin dealul Bucium, vizat acum de drumari, a fost săpat un debleu (un imens șanț) în 2013 pentru a face loc căii de rulare a autostrăzii. Pentru a stabiliza malurile, italienii care au construit autostrada ar fi vrut să construiască peste calea de rulare un tunel, pe care să îl acopere din nou cu pământ. Soluția a fost respinsă deoarece nu se încadra în bugetul contractului inițial semnat. Circulația a fost deschisă, prin urmare, în noiembrie 2014 printr-un debleu care a început să alunece vizibil din 2015, după ce sistemul de drenare a apelor pluviale a început să cedeze. În acest moment, un val de pământ cu o lungime de aproape 300 de metri înaintează spre calea de rulare cu aproximativ 15 cm în fiecare lună, după cum a rezultat în urma unui experiment realizat de Turnul Sfatului. Falia de pământ care a pornit din partea de sus a dealului are, pe alocuri, o înălțime de aproape patru metri. Și pe aceste porțiuni, drumarii vor interveni cu plantarea de puieți.

plantare puieti 3

Sursa foto: Facebook / CNAIR

Fotografii  realizate de-a lungul timpului cu alunecările de teren de pe Dealul Bucium:

alunecare autostrada 1 martie (20) (Copy) alunecare autostrada 1 martie (17) (Copy) alunecare autostrada 1 martie (26) (Copy) alunecare autostrada 1 martie (21) (Copy) autostrada alunecari deal aciliu (15) autostrada alunecari deal aciliu (19) autostrada alunecari deal aciliu (1) autostrada alunecari deal aciliu (2)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ioan

Acum 6 ani

... greu , nu-i asa ?! Ce sa faci daca au ajuns sefi carnete de partid, nu oameni ... A trebuit sa treaca 5 ani ca sa isi dea seama ca TREBUIESC plantati pomi pe marginea autostrazilor : vezi Austria, Ungaria , Germania ... In RO , autostrazile sunt pe sistem Kojak ! Chele !
Raspunde

NoName

Acum 6 ani

Colegul T.Deleanu...valurile de pamant care aluneca in mod constant spre autostrada cu viteza colosala a experimentului executat cu profesionalism de catre echipa dvs de ingineri si geologi...a avansat aproximativ 10 cm cam intr-un an.Drumarii au inceput plantarea in alta zona.intrebare de baraj...te-ai interesat si unde au terminat?din ce am observat printr-o simpla trecere prin zona azi-dimineata, drumarii portocalii ajunsesera fix in zona cu probleme.Dovada de lipsa de profesionalism din partea dvs atinge cote fulminante in momentul in care...daca stati sa va ganditi...din marile articole scrise de dvs.autostrada era cazuta de mult si inghitita de valurile miscatoare de pamant de acum mai bine de un an, facand aluzii inclusiv la catastrofa #colectiv doar in incercarea de a mau castiga 2-3 cititori experti in drumuri asemenea dumneavoastra.Personal consider ca presa are dreptul la libertate maxima de exprimare, atata timp cat acestia exprima strict faptele intamplate, nu fantasmagorii in incercarea de a se vinde pe 2 bani asemenea damelor de pe Red Light District (vezi Amsterdam).Asadar,haideti sa ne vedem fiecare de meaeria noastra, expertii in drumuri si in geologia si geomorfologia solurilor sa isi exprime parerea referitor la alunecarile din zona si dvs.ca un jurnalist adevarat,sa ne aduceti la cunostiinta noua, cititorilor de rand, opiniile avizate ale acestora.Cu consideratie, un amarat de conducator auto fara nume!
Raspunde

Völkischer Beobachter

Acum 6 ani

"...în debleul de pe autostrada dintre Sibiu și Săliște. Acolo unde valuri de pământ alunecă în mod constant către calea de rulare." Traian Deleanu debleul cu pricina se află între Sălişte şi viaductul Aciliu!!! Devii ridicol! Nu mai ştii geografie???
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

cautati in arhiva !acum citva ani un inginer ROMAN, scria comentariu exact cam asa ...trebuie /trebuia/plantat...salcimi...etc
Raspunde

IQ

Acum 6 ani

Daca nu era alde psd-ist, cum sa-l bage cineva in seama?
Raspunde

idgaf

Acum 6 ani

macar or pus de o padure...ca pana acum in afara de taieri altceva nu vedeam
Raspunde

Acilean

Acum 6 ani

Au pus de o padure si pe cea de fag de langa autostrada aproape au ras-o din ordinul primarului Racuciu si a "specialistilor silvici" de la Saliste. Sunt atat de destepti cei de la primarie incat au reparat soseaua care duce in Aciliu afectata de alunecarile de teren pe o alta portiune care era buna iar locul cu probleme se darama pe zi ce trece. Nu mai dureaza mult si nu o s-a se mai poata intra in sat. Felicitari primarule!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus