Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Sibiul interzice plasticul. Farfuriile de unică folosință nu vor mai fi permise la evenimente

Sibiul interzice plasticul. Farfuriile de unică folosință nu vor mai fi permise la evenimente

În cadrul acțiunilor de protocol sau la evenimentele organizate de Consiliul Județean Sibiu vor fi interzise obiectele  de unică folosință din plastic. Un proiect de hotărâre, propus spre adoptare pentru ședința CJ Sibiu de la sfârșitul acestei luni, prevede și ca instituțiile din subordine să nu mai folosească obiecte din palstic de unică folosință, iar din 2020 - acestea să fie interzise în tot județul.

Propunerea vine după un raport de specialitate, realizat de Serviciul juridic și contencios administrativ din cadrul CJ Sibiu și are la bază „strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară” din decembrie 2015. Printre măsurile menționate ulterior în planul de acțiuni al Comisiei Europene se numără „favorizarea materialelor plastice reciclate și reutilizabile în achizițiile publice”. Raportul a fost elaborat după o expunere de motive a președintelui CJ, Daniela Câmpean, inițiatoarea acestui proiect de hotărâre.

„Având în vedere derularea de CJ Sibiu, alături de celelalte autorități și instituții implicate, a programului „Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019”, prilej cu care vor fi organizate o multitudine de evenimente culinare în cadrul cărora se vor folosi diverse produse de unică folosință, precum și organizarea unor acțiuni de protocol ocazionate de acțiunile proprii ale autorității județene, apreciem implementarea, în limita competențelor legal statuate, a unor măsuri de reducere a utilizării produselor de unică folosință din plastic, ca fiind oportună și chiar necesară”, a argumentat Câmpean.
Secretarul și consilierul juridic al judeului i-au dat dreptate președintelui CJ Sibiu: „Cu referire la problema supusă analizei, arătăm că legislația națională stabilește, în acord cu politicile europene în domeniu, măsurile necesare pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea și gestionarea deșeurilor, așezând prevenirea șiș reciclarea la un rang de principii prioritare în cadrul legislației naționale și politicii de prevenire a generării și de gestionare a deșeurilor”, se menționează în raportul de specialitate.

Astfel, în ședința de pe 30 mai a CJ Sibiu, dacă nu vor exista consilieri care să se opună acestui proiect de hotărâre, se va vota pentru interzicerea obiectelor de unică folosință din plastic în cadrul acțiunilor de protocol și a altor evenimente organizate de instituție, inclusiv de cele din subordine. Acestea urmează „să achiziționeze și să utilizeze exclusiv produse precum ambalaje, recipiente, veselă, tacâmuri și alte asemenea obiecte și accesorii de unică folosință, după caz, confecționate din materiale reciclabile”.

Totodată, documentul mai prevede ca începând cu anul 2020 acestea să fie interzise complet în cadrul tuturor evenimentelor, programelor, proiectelor și acțiunilor finanțate sau cofinanțate din bugetul local al județului Sibiu.

Precizăm că la începutul acestui an, când Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, oaspeții evenimentului organizat în curtea Academiei Forțelor Terestre au mâncat din farfurii comestibile, produse din tărâțe.

Amintim că săptămâna trecută Consiliul UE a adoptat o directivă care introduce noi restricţii pentru anumite materiale plastice de unică folosinţă. Astfel, până în 2021 vor fi interzise în UE farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Gelu Soferu

Acum 4 ani

A treia veste buna pe ziua de azi!
Raspunde

Leonard RADU

Acum 4 ani

Paharele din carton (plastic) pentru cafea pot fi inlocuite cu CESTI COMESTIBILE pentru CAFEA. In Romania este un IMPORTATOR UNIC (CORTEX LTD srl Constanta, 0722 258 261).
Raspunde

Veronica Szabo

Acum 4 ani

Aduceti Sticlaria Inapoi la Medias
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus