Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Robii

Poate vă mai amintiți de liderii de sindicat de prin anii 1990-2000. Spaima oricărui prefect, primar, director, premier, ei erau oamenii care puteau numi sau da afară orice ministru. Adevărații generali ai țării, cu armate de zeci de mii de oameni, ei erau cei care decideau multe într-o țară năucită de democrație. Cu mersul pe călcâie, ca de ministru, dar cu haine second-hand, liderii de sindicat au dispărut rând pe rând.
 
Au fost dați dispăruți mai întâi cei  din industrie, inclusiv cei din marile fabrici sibiene, apoi cei din minerit, textile. S-au dus apoi și cei din sănătate și învățământ. Dacă mai există vreunul, nimeni nu mai știe nimic de el.
 
În locul lor, au rămas robii. Nu vorbesc aici de cei care își permit să-și facă abonament la RCS-RDS, marțea, la nouă dimineața. Vorbesc de cei care chiar habar nu au că nu e nevoie să stai la program zece ore. Sau de cei care merg la muncă sâmbăta conștienți că asta nu înseamnă niciun leu în plus la salariu. Sunt cei învinși de capitalism. Cei care știu că locul de muncă înseamnă totul și acceptă orice. 
 
Majoritatea dintre ei au așteptat revoluția pentru a urma modelul celor din vest. Să-și facă ceva cumpărături la supermarket, să bea o bere, să privească la televizor, să plece într-un concediu pe an. Exact așa cum au văzut la rudele plecate în Germania. Acum se văd cuprinși într-o vâltoare din care nu mai pot ieși. Au peste 50 de ani, mai au câțiva ani până la pensie și merg ca pe sârmă în relația cu angajatorul. Sunt cei care știu încă ce înseamnă schimbul unu, schimbul doi și schimbul trei. Cei care știu ce-i aia normă și pontare. 
 
Așteptați cu lacrimi în ochi, investitorii s-au dovedit a fi în cele mai multe cazuri niște manuale din care nu poți scăpa o literă. Vrei să lucrezi sau nu. E atât de simplu. Condițiile sunt impuse de o singură parte, și dacă nu vrei tu, vor găsi alții la poarta fabricii. Sau dacă nu, îi vor aduce cu autobuzul din alte județe. 
Șomajul în Sibiu e mic, dar nu din cauza generozității firmelor din Zona Vest sau a marilor angajatori. Ci din cauza temerii față de ziua de mâine. Sindicate? Ce glumă. Există o singură regulă. Vrei să lucrezi după cum îți dictăm noi, dacă nu: afară. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Zona Vest

Vizualizari: 679

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

he he

Acum 9 ani

bai aline, au si sclavii rolul lor in societate. sa stea in pozitia ghiocel si in pozitia capra .
Raspunde

@@@@

Acum 9 ani

Bun și realist articol Aline,realitatea din piața muncii la așa zișii patroni sau investitori străini e pt mulți sibieni f crudă...din păcate.
Raspunde

altu

Acum 9 ani

asta este o problema nationala ,nu stiu ce virsta ai avut in 89 ,dar atunci era caeru si aveai relati recioroce cu tarile comuniste ,acum esti concurenta cu marile forte economice cine nea oprit s-a vindem dacii ,tractoare ,autocamioane etc nu tot ctipto -comunisti au inchis tot ce a fost intreprinderi ,bucurate ca vine astia care au umplut zona vest si nu numai ,ca la 90 la suta din alte judete e jale mare ,s-au nu vezi ca neau ivadat sudisti populatia sibiului daca faci acum un recesansamint este dubla ,lasa ca aduce nea nelu [cindrea ] locuri de munca de alea platite de la 1000 la 2500 de euro ,atunci s-a vezi invazie ,bai traiti in realitate si nu mai visati ,s-au averi impresia ca daca mai traia nea nicu curgea lapye si miere ,ce se intimpla acum sunt consecintele comunismului industrie de dragu de a spune ca avem industrie si asta nu este totul ,asa ca tineti de locurile de munca ia dute la un patran si spunei dupa ce iti ofera un salariu de 800 de roni ca nu vrei numai daca iti da 100o de euro s-a vezi ce raspuns primesti ,ba mai si ginditi ,daca esrte afacerea si creez locuri de munca cine dicteaza pe bani mei ,legile sunt facute ticalos de astia care ne conduc de 25 de ani ,devenu\\iti peste noapte propietari pe terenurile fabricilor facute varza si nema productie ,ba ii mai punem si senatori dupa jaful facut ,pai daca a falimentat o intreprindere la ce ii mai trimitem in parlament sa-si faca legii pentru mediul lor de praduitori la banii publici ii recompensam pentru ca nea lasat fara servici si pe johannis ca a creat vreo 40 000 il injuram pe net asta da masochism
Raspunde

...

Acum 9 ani

Prietenii tai din Germania sunt, poate, rentieri sau investitori. Ai mei sunt oameni cu servici si asta este principala lor grija, sa aiba servici. Crezi ca pune vreunul conditii angajatorului? Legile sunt putin mai \"legi\" dar nu datorita lor si nici patronilor. Criza la ei s-a datorat in buna parte sindicatelor, din cauza lor s-au relocat afaceri si s-au pierdut locuri de munca, pentru ca munca devenise foarte scumpa. Fata de acum patru ani mai auzi ceva de sindicate ca IG Metall? Au inteles ca daca o mai tin langa cu greve, drepturi si facilitati o sa vorbeasca singuri.
Raspunde

sibian 100%

Acum 9 ani

Citesc foarte multe comentarii care nu au nici o legatura cu limba romana,adesea ma zapacesc de cap.Fara virgula ,fara semne de punctuatie ,nu am inteles nimic di comentariul de la pct. 3
Raspunde

intelegatoru

Acum 9 ani

Nu-ntelegi,sau te faci ca nu-ntelegi, cu \" interesele\" de rigoare
Raspunde

pt.5

Acum 9 ani

După cum grămăticeşti, eşti solidar cu ăi criticaţi.
Raspunde

aiurea

Acum 9 ani

Articol de smecheras, de om \"inteligent\" care crede ca invins sistemul. O sa treaca anii, pomana Turnul Sfatului o sa treaca si cand o sa ajunga la 50 de ani o sa-si dea seama ca nu are nicio meserie iar timpul in care capusa sistemul a trecut. NUmai ca atunci o sa taca in batista, nu mai are unde-si scuipa ideile.
Raspunde

si una sa mori de ciuda

Acum 9 ani

Miliardarul mexican Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om al lumii, potrivit clasamentului revistei Forbes, a recomandat introducerea săptămânii de lucru de trei zile. Acuma ce te faci, chemi sindicatele ?
Raspunde

Carlos

Acum 9 ani

Daca ai ramane fair pana la capat, ai cita corect. Carlos Slim a spus intr-adevar ca ar trebui redus programul saptamanal la trei zile, dar a conditionat: pensionarea sa fie undeva la 75 de ani, iar programul sa ajunga pana la 11 ore pe zi, in cele trei zile. Chemi sindicatul, ori ba? Crezi ca cel mai bogat om al lumii a ajuns acolo facand acte de caritate?
Raspunde

Villard

Acum 9 ani

... Ești inteligent de mori. Articolele tale m-a grăbesc la wc . Apoi când îți vad mutra m-a constip brusc.... Sa ne trăiești formatorule.....
Raspunde

Villard

Acum 9 ani

... Ești inteligent de mori. Articolele tale ma grăbesc la wc . Apoi când îți vad mutra ma constip brusc.... Sa ne trăiești formatorule.....
Raspunde

Villard

Acum 9 ani

... Ești inteligent de mori. Articolele tale ma grăbesc la wc . Apoi când îți vad mutra ma constip brusc.... Sa ne trăiești formatorule.....
Raspunde

secera

Acum 9 ani

ati vrut capitalism si ati crezut ca e pt toata lumea? nu ba , voi trageti la saiba si altii huzuresc! cand trageti linie v-a trecut viata si ce ati realizat? nimic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus