Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Sefii ADS, „dati afara” dupa schimbul cu Carabulea

În urma articolelor publicate de Turnul Sfatului despre schimbul de terenuri între Agenția Domeniilor Statului și Ilie și Mariana Carabulea, Ministerul Agriculturii, în subordinea căruia funcționează ADS, a derulat un amplu control. Recomandările: președintele, vicepreşedintele şi consiliul de administraţie al ADS să fie daţi afară, alte multe ilegalități fiind descoperite. De recomandări s-a ales însă praful. În cele din urmă, a fost sesizat DNA, instituţie care nu dă deocamdată detalii despre dosar.

Turnul Sfatului a relatat încă din primăvara anului trecut despre schimbul de terenuri între ADS și familia magnatului sibian Ilie Carabulea. Acesta din urmă a primit de la ADS o suprafață de peste 96 de hectare, situată într-un singur loc între târgul Obor și centura ocolitoare a Sibiului, oferind la schimb terenuri împărțite pe 180 de numere topo în suprafață de 160 de hectare și situate în localități precum Slimnic, Ocna Sibiului, Șura Mare. Între terenurile oferite la schimb, doar zece hectare se aflau pe teritoriul municipiului Sibiu. Potrivit agenţilor imobiliari consultaţi de Turnul Sfatului, în urma schimbului, magnatul sibian a primit un teren cu cel puţin opt milioane de euro mai valoros decât terenurile oferite la schimb.

Ce a urmat controlului

Anchetele Turnul Sfatului au fost preluate ulterior și de presa centrală. Conducerea din acea vreme a Ministerului Agriculturii a ordonat un control amplu, control ale cărui rezultate au fost trasmise recent ziarului Turnul Sfatului. ”Prin nota de control au fost dispuse următoarele măsuri: revocarea membrilor Consiliului de Administație al ADS; revocarea domnului Nicolae Giugea din funcția de președinte ADS (...) pentru management defectuos (...); revocarea domnului Adrian Didă din funcția de vicepreședinte ADS (...). La data schimbului de terenuri dintre ADS și persoanele fizice Carabulea Ilie și Mariana, domnul Adrian Didă (candidat la Camera Deputaților din partea PD-L – n.r.) îndeplinea funcția de președinte al ADS”, se arată în informarea transmisă de Corpul de control al Ministerului Agriculturii către Turnul Sfatului.
Doar că, după controlul dispus de ministrul Dumitru Mihail, acesta a demisionat înaintea remanierii. Sub noul ministeriat al lui Valeriu Tabără, Adrian Didă este în continuare vicepreşedinte al ADS. Nicolae Giugea a fost dat afară şi repus în funcţie a doua zi. Acum nu mai e, însă, preşedinte, fiind numit în mai noul prefect de Dolj. În locul lui, pe postul de preşedinte al ADS a fost adus Radu Mihai Cristescu, membru tot PD-L, fostul şef de cabinet al lui Giugea pe când acesta era secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Presa din Iaşi a relatat despre nenumărate afaceri dubioase în care este implicat Cristescu.

Dosarul 147/P/2010 – confidenţial, deocamdată

“Un exemplar din nota de control va fi înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie, care face verificări specifice în dosarul 147/P/2010, pentru ca prin cercetările ce se vor efectua să se stabilească dacă aspectele constatate pot fi apreciate ca infracţiuni”, mai arată reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Turnul Sfatului a cerut şi celor de la DNA informaţii despre mersul lucrurilor în dosarul amintit. Nu despre persoane cu nume şi prenume, ci despre stadiul acestui dosar. “Informaţiile solicitate nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”, au răspuns sec procurorii anticorupţie. Pasajul din lege invocat de DNA spune că “se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor următoarele informaţii: (…) e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare; f) informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”.

Alte nereguli

Potrivit Corpului de control al Ministerului Agriculturii, verificările efectuate pe parcursul mai multor luni la ADS au scos la iveală un lung şir de fapte ce exced limitele legale. De la acte adiţionale încheiate cu diferite firme, acte adiţionale care „exced cadrului legal”, la detaşări la ADS ale unor persoane de la diverse societăţi comerciale şi până la incompatibilităţi ale unor persoane aflate în consiliul de administraţie al Agenţiei. Peste toate, niciun reprezentant al conducerii executive al ADS „nu a acordat sprijin consilierilor corpului de control în actul de control”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

onu

Acum 12 ani

........... e stapinu.Nu misca nimeni in front.
Raspunde

sibianul

Acum 12 ani

Pe cand un proces penal impotriva celor care au pagubit statul
Raspunde

bulă

Acum 12 ani

onule......să-l pupi in dos
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus