Miercuri,
12.08.2020
Partial Noros
Acum
26°C

1001 povesti din campanie

23 August 2009 22:36

Au bătut judeţul în lung şi lat. S-au proclamat salvatori ai viitorului şi ocrotitori ai traiului îndestulat pentru alegători. In urma lor, după aproape un an de mandat, a rămas un singur rezultat, zero.Cornel Ştirbeţ, deputat, Colegiul 1. Politica din campanie a democrat-liberalului a fost aceea de a le spune oamenilor că va face legi, pentru a le schimba viaţa. "Prioritatea mea este aceea de a adopta o lege organică pentru distribuţia banilor de la bugetul de stat la cel pe judeţe în proporţie cu contribuţia fiecărui judeţ. Prin modificarea acestei legi vom avea în Sibiu străzi şi parcări şi locuri de joacă", spunea Ştirbeţ. Obiectivele legislative propuse de Ştirbeţ în campania electorală: modificarea legii achiziţiilor publice prin care să se evite corupţia şi furtul din banul public, modificarea exproprierii în interes public, astfel încât o construcţie precum centura ocolitoare să se desfăşoare în termenul prevăzut, precum şi modificarea actualei împărţiri administrativ-teritoriale a României, şi posibilitatea ca Sibiul să devină capitală regională. Pentru justitie, Ştirbeţ şi-a propus înlăturarea îngrădirilor prin care procurorii şi judecătorii nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba. In domeniul învăţământului, a susţinut că va propune ca parlamentarii, miniştrii sau înalţii funcţionari publici să nu mai aibă dreptul de a fi şi profesori şi să se reacrediteze universităţile.

Raluca Turcan, deputat, Colegiul 2. Deputatul PD-L a promis în campania electorală că va milita pentru introducerea Parlamentului unicameral şi pentru combaterea taxei auto. Demnitate pentru pensionari, a cerut Raluca Turcan. Pentru asta a proimis că va realiza, împreuna cu colegii săi din PD-L, legislaţia necesară pentru introducerea pensiei sociale minime în România, la nivelul de 350 lei lunar. A propus Pactul pentru centura ocolitoare a Sibiului, în care să angreneze reprezentanţii administraţiei municipale, judeţene şi naţionale, indiferent de culoare politică. A susţinut ideea că Sibiul merită un nou spital judeţean, bani pentru dotarea din spitale, bani pentru personalul din sănătate şi a promis că va milita pentru înfiinţarea Oficiului pentru Protectia Drepturilor Pacientilor. Prin programul Biserica din cartierul tău, Raluca Turcan a promis că va Parteneriatul Stat – Biserică. „Voi susţine realizarea picturilor pentru bisericile din strada Constituţiei, Calea Guşteriţei şi din cartierul Vasile Aron, precum şi finalizarea bisericilor aflate în construcţie pe strada Rusciorului, pe strada Onceşti, precum şi in cartierul Ţiglari”, a promis Raluca Turcan. Totodată, a promis că va obţine sprijinul viitorului guvern PD-L pentru construirea a cel puţin o creşă şi o grădiniţă în cartierele: Terezian-Ţiglari, Lupeni-Reşiţa, Lazaret, Vasile Aron şi Trei Stejari. „De asemenea, mă voi lupta pentru alocarea de bani destinaţi modernizării tuturor şcolilor din Sibiu, pe parcursul următorilor 4 ani de zile”, a mai spus Turcan.

Gheorghe Roman, deputat, Colegiul 3. La câteva zile după ce a ajuns deputat, Gheorghe Roman a realizat că una din promisiunile sale din campanie, închiderea accesuzlui auto în centrul Mediaşului, nu o poate realiza. Motivul: nu are pârghiile necesare. Ar fi trebuit să candidedze la locale, pentru postul de primar. O altă prioritate, Centura ocolitoare a Mediaşului s-a dovedit un alt eşec. „Centura Mediaşului este o prioritate pentru mandatul meu de parlamentar, motiv pentru care am avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în urma cărora am primit asigurări că lucrările la centura Mediaşului vor demara anul viitor", a spus Roman. Intre timp, lucrările nu au început. Roman apromis că se vor repara drumurile din Mediaş şi împrejurimi, că va fi curăţenie în cartiere şi va aduce liniştea publică. Atribuţii ce nu au nicio legătură cu statutul de parlamentar.

Ioan Cindrea, deputat Colegiul 4. Pensionarii, şomerii şi agricultorii au fost ţintele lui Cindrea din campania electorală. Salarii mai bune pentru cei cu un venit sub medie, salariul minim corelat dupa coşul de consum, introducerea celei de-a XIII-e pensie, marirea numărului de bilete pentru tratament, mărirea subvenţiilor din agricultură, drumuri rapide Sibiu Dumbrăveni şi Sibiu - Mediaş, finalizarea în doi ani a centurii Sibiului au fost promisiunile candidatului Cindrea din campania electorală. Marea majoritate nu au fost duse la îndeplinire. Scuza: criza economică şi partenerul de la guvernare. Mircea Silvestru Lup, deputat, colegiul 5. Salarii mai bune, dublarea biletelor de tratament, subvenţii mai mari în agricultură, sprijin pentru şcoli, biserici şi spitale şi locuinţe ANL pentru tineri au fost parte din promisiunile electorale ale deputatului PSD, Mircea Silvestru Lup. In plus, a promis că se va implica în problema legată de întabularea terenurilor. "Ştiu că mulţi dintre alegători sunt neîncrezători şi s-au săturat de politicieni. Nu ştiu dacă voi câştiga, dar cu siguranţă voi aduce voturi multe pentru partid". A câştigat. Niciun rezultat.

Mircea Cazan, deputat Colegiul 6. A declarat că nu va fi un "nevorbitor”. Şi deoacamdată nu are nicio declaraţie politică şi o singură interpelare. A promis locuri de muncă acasă – „Cred că tinerii noştri pot rămâne acasă dacă le oferim locuri de muncă decente”. Agricultura rentabilă – „Vom scrie împreună proiecte europene, astfel încât să avem o agricultură rentabilă. Voi avea grijă ca subvenţiile să fie date la timp”. Terenurile revin proprietarilor- „Pământurile vor fi din nou ale dumneavoastră. Cadastrul unitar se poate face pe cheltuiala statului”. Păstrarea tradiţiilor – „Tradiţiile noastre trebuie păstrate. Ele pot dezvolta Sibiul şi ne pot asigura o viaţă mai bună”. Educaţie bună – „Copiii noştri au dreptul la cea mai bună educaţie. Ei se pot dezvolta cel mai bine acasă”. Sănătate la îndemână – „Voi milita pentru înfiinţarea şi reabilitarea dispensarelor”. Bătrânii nostri trebuie să beneficieze de îngrijire. E datoria noastră să-i ajutăm”. Drumuri moderne – „Vom scrie proiecte europene şi pentru drumuri mai bune. E important să ajungeţi repede acasă”. Fără comentarii.

Ion Ariton, senator PD-L, Colegiul 1. A declarat în campania electorală că a găsit cheia crizei financiare pentru cei care nu vor mai putea să plătească ratele la creditele ipotecare. Susţinea crearea unui fond la o bancă, eventual CEC, care să preia creditul pe o perioadă mai lungă, astfel încât rata să poată fi suportată. Nicio vorbă despre acest subiect după ce a ajuns senator.

Viorel Arcaş, senator PSD, Colegiul 2. Şi-a început mandatul cu o declaraţie şoc: „îmi cer scuze că unele promisiuni din timpul campaniei electorale nu pot fi puse în practică”. Pentru o astfel de declaraţie nici nu merită să ne amintim de ce a promis în timpul campaniei electorale.

Minerva Boitan, senator PNL, Colegiul 3. A prezentat în timpul campaniei electorale „legile Boitan”. Acestea erau grupate pe 5 zone de interes, asistenţă medicală în zonele rurale - "mic-urban", economie-ecologie, educaţie, administraţie şi social. A promis că va urmări asigurarea fiecărei localităţi cu cel puţin un asistent medical, crearea unor centre medicale la Miercurea Sibiului, Sălişte, Avrig sau Ocna Sibiului şi facilităţi locale pentru medicii din mediul rural. Totodată, va susţine scutirea de impozitul de profit pentru investiţiile realizate în vederea producerii şi valorificării produselor ecologice şi încurajarea primei investiţii făcută de persoane care nu au depăşit 35 de ani, prin acordarea unor facilităţi fiscale şi financiare pe o durată cuprinsă între 3 şi 5 ani, în funcţie de amploarea investiţiei. Doreşte o descentralizare reală, în sensul trecerii la consiliile locale a prerogativelor direcţiilor agricole, sanitar-veterinare, cadastru, agenţia domeniilor statului. Nimeni nu a mai auzit de atunci de legile Boitan.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

vasile

Acum 10 ani

Vorbe de campanie....Dupa ce se ajung.....uita si de unde au plecat....din nefericire,astia suntem...si se poate si mai rau...
Raspunde

lol

Acum 10 ani

Ar trebui facuta o lista si cu ce s-a promis in campania pentru primarie din 2000. De exemplu, daca nu ma inseala memoria era si un punct legat de tramvaie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus