Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

A avea sau a fi (partea I)

Trăim într-o determinare universală binară (apă-pământ, zi-noapte, lumină-întuneric, cald-rece) şi sub condiţionarea civilizaţiei terestre de cei doi aştri, care şi-au delimitat, tot binar, efectele cardinale asupra vieţii de pe pământ, soarele şi luna. In plan socio-cultural, universul umanităţii a fost zămislit, de-a lungul mileniilor de existenţă, un destin damnat de aceeaşi condiţionare dihotomică: bine şi rău, iubire şi ură, cooperare şi dezbinare, toleranţă şi intoleranţă, pace şi război. Balansăm întreaga noastră viaţă între cele două stări volatile sau afective conştiente sau inconştiente, adevăr şi sub semnul unei predestinări sau fatalităţi, dar cel mai adesea prin autodeterminare, echilibrul este fragil, condiţionat de starea materială a noastră, a familiei, a societăţii, dar şi de nivelul educaţiei. Ea face diferenţa dintre animal şi om pe scara evoluţiei speciilor. In toate situaţiile de radicale transformări sociale (inclusiv politice) şi economice (cum este şi aceasta dureroasă şi prelungă) tulbure şi indecisă tranziţie, din istoria României, procesele se radicalizează în sens negativ, acumulându-se în societate o energie negativă, la limita exploziei sociale. Trăim de 20 de ani tot mai convulsiv, tot mai conflictual, între cele două lumi: cea muribundă a comunismului (care tot moare dar nu se predă) şi cea a capitalismului al cărui travaliu nascând se prelungeşte nefiresc de mult. Căutând, ca deobicei în istoria noastră bicisnică, în care s-au amestecat adeseori decisiv mereu „alţii” – căi „originale”, au produs germenii unui capitalism „exotic” cu o polarizare extremă a bogăţiei şi sărăciei şi cu dezechilibre sociale ameninţătoare pentru viitorul, pe termen scurt, al ţării.
Milioane de semeni au devenit „asistaţi social”, şi trăiesc, de fapt, la limita subzistenţei. Milioane de români au ales, precum străbunicii lor, la începutul secolului trecut, calea emigraţiei efemere, pentru a trimite acasă modestele lor economii, tot pentru subzistenţa familie. In afara unei minime morale sociale şi a generalizării corupţiei în toate mediile şi la toate nivelele (cele din domeniile justiţiei şi Poliţiei ne şochează zi de zi), tinerii au ales calea apade mici, căutându-şi viitorul aiurea. Noi, cei rămaşi acasă, trăim tot mai acut, instabil şi incert (cu spectrul şomajului desenat zilnic, de cei ce ne guvernează) într-o lume fără dezbinare, de ură şi de intoleranţă, care ne consumă toate energiile. Suntem în plin război, unul de guerillă cotidiană: al românilor contra românilor.
In aceste condiţii, valorile sunt primele condamnate la ostracizare, la excludere iar mediocrităţile ocupă sfidativ şi omnipotent puntea de comandă a navei în derivă, condusă de comandanţi nepricepuţi, spre nicăieri. Am meditat, îndelung, şi activ (în lunile de după revoluţia decembristă şi apoi ca senator în anii 1990-2000), dar mai ales ca „spectator” la tot ce se întâmplă în viaţa noastră şi am căutat să pătrund înţelesul lucrărilor şi chiar să aflu cauzele care le generează. Cred că una dintre acestea, poate cea mai importantă, este epidemia lui „a avea”, foamea de îmbogăţire, voinţa dominantă şi devoratoare pentru un popor care a trăit o jumătate de veac într-o sărăcie exasperantă şi umilitoare şi o limitare socială extremă, indusă de comunism. Invidia tradiţională a fost convertită patologic la manifestări antropofage: nu mai dorim moartea caprei vecinului cât dorim moartea vecinului ca să îi luăm capra (neoproverb de circulaţie naţională).
Continuare în numărul viitor

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 970

Comentarii

1 comentarii

ovidiu pop

Acum 13 ani

Totdeauna, D-ul Bucur, a scris cu mult sarm. Tineti de dansul ,daca l-ati prins. Peste tot ,este apreciat la adevarata lui valoare. Si aici in California, am fost intrebat, anul trecut: Tot pe D-nul Bucur il aveti la muzeu ? Am aflat de ceva timp ca nu mai este. Pacat. Oricum imaginea dansului nu se poate separa de muzeu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus