Joi,
10.10.2024
Ceata
Acum
10°C

Arhitectura in Turnul Sfatului!

Privind arhitectura ca pe o înregistrare solidificată a societăţii vom regăsi toate tendinţele unei perioade istorice reflectate în construcţiile vremii. "Omul nou" socialist şi oraşul său, modul de viaţă colectiv, eficient ca folosire a spaţiului oraşului, cu spaţii exterioare şi dotări comune, toate acestea le regăsim în ansamblurile de blocuri de locuinţe ale anilor `70 ai secolului 20. Poate cel mai clar exemplu sibian pentru ilustrarea pozitivă a ideologiei socialiste a "omului nou" este ansamblul de locuinţe colective de pe bulevardul Mihai Viteazul. Mărturia pe care o aduce un astfel de ansamblu este şi cea asupra condiţiilor în care a luat naştere; în acest caz, regimul socialist-comunist în care proprietatea colectivă primează asupra celei individuale, un regim cu un caracter totalitar în care configurarea spaţiului de viaţă al "omului nou" este impusă prin forţa regimului de guvernare. Aplicând acest mod de a privi tuturor perioadelor temporale vom descoperi semnele specifice anilor respectivi într-un film solidificat de cauze şi efecte, film în continuă producţie prin apariţia de noi construcţii.

Expoziţia Bienalei de arhitectură românească în Turnul Sfatului

Cele mai bune proiecte ale arhitecţilor români sunt expuse până în data de 31 august în Turnul Sfatului din Sibiu. In mod cert, expoziţia Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2008, nu oglindeşte starea societăţii româneşti din acest moment, cât mai degrabă exemple de excepţie şi extra-ordinare ale unor realizări arhitecturale româneşti. Construcţiile şi implicit arhitectura înseamnă bani, iar expoziţia relevă acest fapt. Arhitectura înseamnă şi inteligenţă practică şi raţionalitate; acest lucru este evidenţiat poate mai mult decât în ediţiile precedente ale Bienalei în proiectele nominalizate şi în cele medaliate la fiecare secţiune.

Proiecte sibiene medaliate la BAB 2008

Medalia la Secţiunea 5 „Restaurarea monumentelor de arhitectură şi reabilitarea clădirilor” a fost acordată unei echipe sibiene pentru lucrarea “Restaurare, amenajare restaurant, strada Ocnei nr. 22, Sibiu”. Autori: Mihai Ţucă, Teodora Capotă, Alexandra Popa, Philipp Brand (Arhimus). Lucrarea a fost apreciată pentru minuţiozitatea şi corectiudinea restaurării monumentului istoric, precum şi pentru calitatea intervenţiilor contemporane, în ansamblu casa fiind rezultatul combinat al inteligenţei şi capacităţii unui investitor pentru punerea în valoare a unui potenţial istoric existent. Medalia la secţiunea Secţiunea 3, “Urbanism şi amenajarea spaţiilor urbane” a revenit echipei Planwerk Cluj pentru proiectul sibian “Erlebnisraum Altstadt“. Autori: Michael Buck, Adrian Borda, Benjamin Kohl, Oana Stăncioiu, Eugen Pănescu (Planwerk). Erlebnisraum Altstadt (în limba germană aproximativ "spaţiu de trăire - oraşul vechi") constă din 10 proiecte punctuale de intervenţie în centrul istoric al Sibiului. Proiectul identifică zone de intervenţie şi propune acţiuni de punere în valoare a unor puncte de belvedere, crearea unor zone de odihnă, delimitarea unor zone pietonale şi de acces auto. Proiectul, prin care s-au urmărit intervenţii punctiforme cu un buget minim într-un ţesut urban existent (oraşul istoric Sibiu), a fost apreciat pentru discreţia soluţiilor, raţionalitatea practică a intervenţiilor şi valoarea de concept a studiului.

Filmul arhitecţilor?

Arhitecţii pot da, în măsura capacităţilor lor, imboldul pentru un spaţiu de viaţă mai coerent, mai eficient economic, energetic, ecologic sau mai estetic. Recepţionarea şi utilizarea acestui imbold revine celui care vrea să construiască. Filmul arhitectului este alcătuit din vârfuri ca cele prezentate în cadrul unei Bienale de Arhitectură. Filmul construit care ne înconjoară este rezultatul participării arhitectului la modelarea mediului culturii noastre în ansamblu din care (din fericire? din păcate?) face parte şi el.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 6 - 31 august 2009 la Turnul Sfatului din Piaţa Mare, Sibiu (program de vizitare: luni-duminică 10.00-20.00).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus