Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

A avea sau a fi (partea II)

(continuare din numărul trecut) Am abolit, imens majoritar, idealul devenirii noastre individuale prin eforturi durabile, prin acumulări consistente, de experienţe şi de cunoaştere, prin profesionalism şi performanţă, toate rezumate de verbul „a fi”. Preferăm să trişăm în chiar pregătirea şi formarea noastră pentru viaţă, să ne cumpărăm diplomele de liceu, de facultate şi de doctorat, promovând impostura la nivel de virtute, uzurpând cu sârg temeliile societăţii româneşti, tot mai discreditată în plan naţional şi internaţional.
Iar deasupra societăţii, ca o pată de ulei poluatoare se întinde, tot mai nocivă şi ameninţătoare pentru viitorul ţării, tagma îmbogăţiţilor din afaceri cu statul, prin delapidări, furturi şi tunuri imobiliare, jafuri bancare „la drumul mare”, toate, la ordinea zilei.
Noii capitalişti acaparează „totul”, nelimitându-se la averile colosale (acumulate în ţările capitaliste cu tradiţii, în sute de ani şi nu doar în două decenii), şi aspirând să devină (pe alocuri au şi devenit) noua oligarhie (oligo-puţini, arho-putere). Prin coruperea administraţiei centrale şi a celor locale (a celor ce dispun de resursele ţării sau de resursele locale), ei sunt cei care dictează, inclusiv în treburile publice, „republica” devenind, tot mai mult o societate pe acţiuni, în care, într-o devălmăşie tulbură de interese, afaceriştii, interlopii, oamenii de „stat” şi politicienii îşi împart atribuţiile, sferele de influenţă şi beneficiile. Averile lor sunt mai mult decât elocvente, în acest sens. Iar noi participăm inerţi, sideraţi de această realitate, mormăind, cel mult, la tot acest spectacol grotesc, de violare a interesului naţional şi de neoînfeudare a economiei naţionale şi implicit a societăţii. Cotizăm la ridicarea altor şi altor biserici şi mânăstiri, nădăjduind disperaţi în judecarea Divinităţii. Şi dacă nu, în mântuirea noastră pe lumea cealaltă.
Dar cel mai grav lucru este că renunţăm la singurul lucru care ne-a mai rămas, la demnitate. înfricoşaţi de ce au păţit semenii noştri, sancţiuni, demiteri, calomnii în presa cumpărată sau plătită tot de ei, exproprieri, falimentarea firmelor de tot felul, inclusiv cu moartea – o declar pe baze celor trăite de mine - părăsim timoraţi reduta socială, cu umilinţă, ascultând de cei mai laşi decât noi, defetişti cu vocaţie („păi ce, te pui cu sistemul?”) şi ignorând cu totul  demersul în justiţie.
Uităm, cu nonşalanţă, de toţi cei ce s-au jertfit în anii comunismului, în temniţele morţii, nicidecum pentru interese pasionale ci pentru un viitor mai bun al acestei ţări, pentru libertate şi democraţie. Admitem, cu laşitate, că acestea nu sunt „bunuri de import”, fiecare popor îl are şi va avea viitorul pe care îl merită, obţinut prin luptă şi nu prin lamentaţie. Iar acesta se construieşte prin fiecare cetăţean al ţării, în fiecare zi, aşezând interesul nostru şi al comunităţii locale, mai presus de interesul propriu şi conjugând, din nou, cu preemţiune, verbul „a fi” şi nu pe acela de „a avea”. Acesta din urmă are valoare doar conjugat la plural - colectiv, în interes naţional.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1617

Comentarii

6 comentarii

Qreste

Acum 14 ani

Nimic nou in discursul d-lui Bucur. Acelasi suflu demagogic. Acelasi metecanis de vorbe goale. Citesti aceleasi grohotisuri verbale. E adevarat ca in spatele lor se ascunde o poveste prea cunoscuta ca sa mai poata misca pe cineva. Postura de analist nu-l prinde, lipsindu-i ionstrumentele necesare. E pacat, fiindca spatiul ar putea fi folosit mai cu folos. De un condei mai iscusit, mai luminat, si de un spirit mai rafinat, temeinic filtrat intelectual.
Raspunde

Simplu cititor

Acum 14 ani

Nu stiu cine e acest domn Bucur..insa ''suflul demagogic, grohotisurile verbale sunt lucruri pe care le regasim rar in presa..ne multumim cu ele..noi oamenii de rand..Domnule Qreste, poate ai dumneata un condei mai luminat, rafinat, iscusit. Rasfatati-ne! E loc suficient si pentru condeiul domniei voastre. Cel putin din punctul meu de vedere..Eu v-as citi cu placere..
Raspunde

Corbus

Acum 14 ani

Articolul este profund, chiar daca repeta unele lucruri cunoscute de multa lume. Dl. Bucur spune lucrurile clar si apasat. Pe cine poate supara? Pe hoti si mafioti, grupati in numeroasele clici care domina viata social-economica, politica si culturala din Romania. Ei sunt cei interesati sa inchida gura putinelor personalitati autentice care nu s-au aliniat modelelor oferite de "sistemul ticalosit".
Raspunde

ad

Acum 14 ani

poate ne povesteste de majoritatea doctoranzilor dansului... "promovând impostura la nivel de virtute, uzurpând cu sârg temeliile societăţii româneşti, tot mai discreditată în plan naţional şi internaţional." sic
Raspunde

un ins

Acum 14 ani

cine sa gasit sa vorbeasca de DEMNITATE, omul *(daca ii pot spune asa) care calaca in picioare pe orcine ca sa isi atinga scopul.Ideal articol intradevar dar sa nu vorbeasca el de demnitate, pentru ca nu o are.
Raspunde

callas

Acum 14 ani

altruismul, modestia, binele societatii, cinstea, democratia, dreptatea, grija fata de semenii tai mai slabi, etc. nu au ce cauta intr-un sistem turbo-capitalist de dictatura a banului. Ele sunt principii nobile cu iz comunist, dispretuite oficial in Romania . Egoismul, lacomia, trecerea peste cadavre, fudulia, dispretul fata de semeni, instinctele josnice, inselatoria, santajul, astea sunt instrumentele cu care se fac averi in Romania si atata timp cat banul dicteaza legea nu se va schimba nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus