Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
10°C

Caderea Mecanica netezeste drumul Avrigului spre zona industriala

"Căderea" Mecanicii SA nu aduce Mârşa în situaţia Copşei Mici, însă pune într-o situaţie grea sute de oameni. Principalele lor alternative rămân naveta în Sibiul cu rată a şomajului în creştere şi speranţa că primarul din Avrig va crea în circa doi ani o zonă industrială, cu multe locuri de muncă. Mecanica Mârşa, o fabrică veche de 70 de ani, cu 10.000 de angajaţi, pe vremuri, a cedat luna trecută, când a intrat în procedură de insolvenţă. Ce se va întâmpla cu cei circa 240 de angajaţi pe care fabrica îi mai are acum nu ştie nimeni, deocamdată. Consiliul vechi de administraţie, care şi-a încetat activitatea luna aceasta, nu a luat o decizie în acest sens. Mecanica va trece printr-o reorganizare judiciară dureroasă. Cert este că oamenii nu îşi fac mari speranţă că fabrica va continua să funcţioneze, atâta timp cât industria de profil este încă blocată. De altfel, autorităţile locale sunt conştiente de problema socială iminentă şi încearcă să dea asigurări că există soluţii, însă nu pe moment. Primarul din Avrig, Arnold Klingeis, cere răbdare locuitorilor din Mârşa ameninţaţi cu pierderea locurilor de muncă şi crede că speranţa stă în zona industrială pe care vrea să o creeze. Potrivit lui, cea mai apropiată alternativă pentru cei care îşi pierd locul de muncă, va veni în primăvara anului viitor, când primarul speră să pornească lucrările de construcţie la primele unităţi de producţie din noua zonă industrială a Avrigului. "într-un an şi jumătate, doi ani, când zona industrială va deveni funcţională, în Avrig se vor crea multe locuri de muncă. Dar, dacă luăm în considerare şi faptul că  pentru construcţia unităţilor de producţie este nevoie de forţă de muncă, putem spune că din primăvară va exista o alternativă, o soluţie", spune primarul. Planul Urbanistic Zonal privind amenajarea zonei industriale ar trebui să fie supus dezbaterii consilierilor locali la următoarea şedinţă. Primarul din Avrig mai spune că el înţelege situaţia mai dificilă a foştilor şi actualilor angajaţi Mecanica şi dă asigurări că încearcă, indirect, să îi ajute, făcând lobby pentru găsirea de comenzi pentru fabrică. Cu toate acestea, Klingeis crede că profilul fabricii este unul fără viitor.
în afară de Mecanica SA, în Avrig mai activează câţiva mari angajatori, care, însă, nu par dispuşi să îşi mărească prea devreme efectivul de muncitori. Con-a, spre exemplu, care deţine o unitate de prefabricate la Mârşa, are perspective bune de dezvoltare, însă, în cazul în care se va pune problema lărgirii numărului de angajaţi de la această unitate, potrivit preşedintelui grupului, Mircea Bulboacă, prioritate vor avea foştii angajaţi, la care firma a renunţat pe timp de vară din cauza crizei economice.

Mecanica, datorii de 15,2 milioane lei

La vechea întreprindere Mecanica SA din Mârşa lucrau, în vremurile "de glorie", circa 10.000 de persoane. Potrivit raportului pe prima jumătate de an, firma, al cărui obiect actual de activitatea este producerea de caroserii, remorci şi semiremorci, avea la finele lunii iulie 238 de angajaţi. "Vom face tot posibilul ca fabrica să nu intre în faliment", spunea în urm cu circa o lună Constantin Cotora, omul de numele căruia se leagă o bună parte din istoria recentă a Mecanica SA. între timp, Mecanica SA are un administrator special, Ioan Laufceac, numit în funcţie în urma adunării acţionarilor din 10 august.
Mecanica Mârşa avea la finele lui iulie 2009 datorii totale de 15,2 milioane de lei. Din acestea, datoriile care trebuie plătite într-o perioadă mai mică de un an sunt de 14,5 milioane de lei, adică peste 95 la sută. Casa şi conturile la bănci erau în valoare de 50.000 lei, la finele primului semestru, iar creanţele treceau cu puţin de 2,3 milioane lei.
Fabrica a încheiat activitatea de exploatare din primele şase luni din acest an cu o pierdere de 4,9 milioane lei.

Numărul şomerilor din Avrig este în continuă creştere în ultimele luni. La mijlocul anului, 845 de locuitori ai Avrigului erau înregistraţi ca şomeri în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu 40 mai mulţi decât în luna mai.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus