Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Balusa

Băluşa ştie puţine lucruri despre lumea modernă în care trăieşte. Nu ştie ce-i ăla laptop, nu are telefon mobil, nu are maşină, nici măcar bicicletă. Nu a auzit de energie atomică, de design interior, de parchet laminat, de DVD, de ipod sau cremă de corp. Are una bucată casă, una bucată vacă, una bucată cal, trei bucăţi câini (Haiduc, Ursache şi Mura) şi un cocoş. Până ieri avea şi o găină, însă taman aseară i-a mâncat-o vulpea. Vecini îi sunt în spate codrul, iar în faţă pârâul. După ei, munţii. Şi în faţă şi în spate. O dată pe lună merge la târg. Se îmbracă în hainele lui de oraş (un trening-foiţă) alb cu roşu şi albastru, îşi înhamă calul la căruţă şi o ia agale spre oraş. Stă două, trei zile, în funcţie de cine va găsi disponibil să-i mulgă vaca şi să-i dea de mâncare la câinele care stă în lanţ (e vorba de Haiduc). In rest, ce-o vrea Dumnezeu. Ce să-i fure hoţii? Necazurile? Nu are femeie, dar se laudă că nici nu-i trebuie. La târg îşi face şi hatârul trupesc. Aţi râs de Băluşa? Aflaţi că o duce mult mai bine decât mulţi dintre noi, tehnologizaţii. Il doare în fund de centură, de trafic, de poluare, de factorii de protecţie solară, de criză, de bani, de copii, de concediu, de politicieni, de fotbal, de lume în general. Are televizor, care îi merge pe Taraf TV şi Etno. Pentru el asta e tot ce i-a dat mai bun tehnologia. Nu ştie cine e preşedintele României. Nu ştie cine e primar la oraş. Nu ştie cine face guvernul şi nici nu a auzit de Senat şi Camera Deputaţilor. Tot e bine, pentru că nici ei nu au auzit de Băluşa. Nimeni nu a ajuns la el în campania electorală. Nici el nu s-a dus la vreun miting de-al lor. Sunt în două lumi paralele, în care nici una nu ştie de existenţa celeilalte. Băluşa nu are nevoie de măsuri economice. Nu are pensie, salariu, carte de muncă. Nici nu are pretenţia să se apuce acum la bătrâneţe de treburi dintr-acestea lumeşti. Işi trăieşte viaţa aşa cum şi-a trăit-o bunul său. In legea lor. Am râs şi eu ironic de Băluşa şi de lipsa lui de cunoaştere. Dar mi-am dat seama că suntem cu toţii nişte Băluşa, doar ceva mai ignoranţi. Avem pretenţia că le ştim pe toate, că suntem implicaţi în toate, că putem anticipa lucruri, că putem schimba evenimente. Pe naiba! Aşa cum nici Băluşa nu poate schimba ziua de târg, tot aşa nici noi nu putem schimba nimic. Diferenţa este că lui Băluşa nici prin cap nu-i trece să schimbe ceva. El şi-a ales singur universul în care e stăpân doar el şi natura. Noi suntem stăpâni într-o lume în care nu putem domina nici apa caldă. Dacă vedeţi vreun căruţaş în trening alb cu roşu şi albastru, să duceţi mâna la cap în semn de salut. Cu siguranţă vă va răspunde. Incercaţi să faceţi acelaşi lucru în dreptul geamurilor fumurii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 954

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

mika

Acum 13 ani

uite sa sti ca ai dreptate ! eu unul mereu i-am invidiat pe genul asta de oameni ! nu tu criza , nu tu sefi , nu tu sotie ( mai ales sotie !) ! cerul lor are mereu aceeasi culoare ... hm...nu tu calculator nu tu virusi...ei traiesc mult sunt feriti de bolil astea cardiace si mai stiu eu ce alte boli ale omului MODERN !
Raspunde

cetatean

Acum 13 ani

frumos articol.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus