Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Famiglia benzinarilor. Pe bani publici

Turnul Sfatului a realizat o radiografie a destinaţiei banilor cheltuiţi de instituţiile publice din judeţ pentru combustibili, în ultimul an. Cu alte cuvinte, modul în care peste 32,3 milioane de lei au mers către şase companii din domeniul distribuţiei de motorină şi benzină.
Cele peste 32 de milioane de lei au fost atribuite în ultimele luni prin 15 licitaţii publice organizate de către nouă instituţii publice din judeţ. În ordinea sumelor alocate intră Transgaz (9,9 milioane de lei), Tursib (5,48 milioane de lei), Romgaz (3,04 milioane de lei), Apă Canal (2,97 milioane de lei), Meditur (2,1 milioane de lei), Romsilva (1,88 milioane de lei) şi, mai la coadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Teatrul Naţional "Radu Stanca", care au cheltuit 249.000, respectiv 185.000 de lei, pentru motorină sau benzină în ultimele luni. Toate sumele includ şi taxa pe valoare adăugată.

Austriecii iau potul cel mare

Din cele peste 32 de milioane de lei cheltuite pe combustibili, cele mai mari sume s-au dus către Petrom, care, potrivit calculelor făcute de Turnul Sfatului, a ajuns la o cotă de 75 la sută între instituţiile publice din judeţ. Practic, restul companiilor de profil se bat pentru sfertul rămas de la ceea ce consumă compania cu acţionariat majoritar provenit din Austria. De altfel, tot Petrom beneficiază şi de cel mai mare contract atribuit în judeţul Sibiu - peste 6,8 milioane de lei, puse la bătaie de Transgaz. De la aceeaşi companie, printr-o altă licitaţie ce a avut loc în iulie anul trecut, tot cei de la Rompetrol au mai bifat un contract de aproape trei milioane de lei.
Cu motorină furnizată de Rompetrol se înghesuie pe drumurile municipiului Sibiu şi autobuzele Tursib, care a încheiat în primăvara acestui an un contract de nu mai puţin de 5,48 de milioane de lei. Suma este sensibil egală cu cea din prima parte a anul trecut, când aceeaşi conducere de la Tursib semna un contract în valoare de 5,76 milioane de lei, pentru a primi combustibili de la Petrom.
Surprinzător, fosta companie controlată de Dinu Patriciu nu a reuşit mare lucru la pompa instituţiilor publice din judeţ. Niciun un milion de lei, cifră de afaceri. Dacă nu ar fi fost contractul cu recent înfiinţata societate Apa Târnavei Mari, de la Mediaş, (contract cu o valoare de aproape 750.000 de lei), Rompetrol Downstream, pe numele întreg, ar fi stat la coada topului, cu cei 162.000 de lei de la Inspectoratul de Urgenţă din Sibiu şi "micul" contract de 54.000 de lei, cu Transgaz.

"Ai noştrii" intră în faţă

Înaintea unei companii precum Rompetrol, însă, stau benzinarii din judeţul Sibiu. Pe primul loc sunt cei de la Euroil, firmă controlată în mod egal de consilierul judeţean Dumitru Domnariu, alături de partenerul său de afaceri, Adrian Nicoară. SC Euroil SRL este pe locul doi în judeţ din prisma "abonamentelor" la banii publici, cu trei contracte. Cel mai puţin valoros, este cel semnat cu Inspectoratul de Urgenţă din Sibiu, semnat în primăvara acestui an - nici 90.000 de lei. Mult mai generoase, sunt, însă, contractele obţinute prin licitaţie publică de la SC Apă Canal, licitaţii la care benzinarii sibieni au fost singurii care au depus oferte. În ordine cronologică, 1,49 milioane de lei câştigaţi printr-o licitaţie de luna trecută, plus alţi 1,48 milioane de lei, consemnaţi în contractul din vara anului trecut.
Şi tot din categoria "ai noştri" face parte şi Ioan Ovidiu Moldovan, unicul asociat al Benz Oil SRL din Mediaş. Prin intermediul acesteia, Moldovan tocmai a semnat un contract cu Meditur, firma de transport local din oraşul de pe Târnava Mare. Singura licitaţie publică adjudecată de Benz Oil la nivel naţional are o valoare totală de aproape 950.000 de lei. Contractul prevede livrarea a 250 de tone de motorină Euro5, pe o perioadă de 12 luni.

"Ai lor" suflă în ceafă

Cele mai impresionante contracte, însă, au fost adjudecate de firme din judeţul Mureş. Pe numele lor MBO SRL şi Via Oil Petroleum. Probabil, nimic rezonant pentru sibianul de rând. Pentru angajaţii de la Romgaz, însă, numele acestor firme se traduce prin furnizorii de motorină şi benzină pentru următorii patru ani. Un megacontract atribuit de Romgaz la valoarea la care a fost estimat înainte de licitaţie: 16,66 milioane de lei. Din această sumă, primul contract subsecvent celui "mare" poartă numărul 119, are o valoare de 3,04 milioane de lei, şi implică furnizarea de combustibil pe perioada 21 noiembrie 2008 - 21 noiembrie 2009.
Pentru sibienii care nu au auzit de cele două firme, merită menţionat că ambele sunt din localitatea Cristeşti, judeţul Mureş. MBO (Muri Benz Oil SRL) este patronată de Mircea Mureşan. Mircea Mureşan a fost asociat, în trecut, cu actualul director general al Romgaz, Marcel Piteiu, în cadrul firmei SC Matep SRL. Societatea şi-a suspendat activitatea de la 1 iunie anul acesta, iar Marcel Piteiu a ieşit din cadrul asociaţilor firmei.
În ceea ce priveşte cealaltă societate, Via Oil Petroleum, aceasta are drept asociaţi Nicoară Nicolae (fiul) şi Nicoară Dumitru Nicolae (tatăl), firmă cu sediul tot în Cristeşti, judeţul Mureş. Cifra de afaceri a firmei înfiinţată de cei doi în 2002 a fost de 8,37 de milioane de lei pe anul trecut. Adică jumătate din contractul câştigat pe patru ani la Romgaz.
Cei doi au pornit în afaceri în 1995, când au înfiinţat Rominsta, firmă de construcţii. În ultimul an şi jumătate, Rominsta a câştigat nu mai puţin de 25 de licitaţii organizate de instituţiile publice. 23 dintre acestea prevăd lucrări comandate de Romgaz. Valoarea totală este de peste şase milioane de lei.
Ruşii n-au vlagă

Singura instituţie la care Lukoil a avut succes în licitaţii de furnizare a carburanţilor este Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. În două rânduri, cei de la Lukoil au reuşit să vândă actorilor sibieni combustibili în valoare totală de 185.000 de lei.Cât au câştigat benzinarii?

Petrom            24.144.498 lei
Euroil            3.066.998 lei
MBO SRL şi Via Oil 3.046.423 lei
Rompetrol        966.598 lei
Benz Oil        949.917 lei
Lukoil            185.960 lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

teo

Acum 14 ani

Esti varza, baiatule!Ia d-aci:"De la aceeaşi companie, printr-o altă licitaţie ce a avut loc în iulie anul trecut, tot cei de la Rompetrol au mai bifat un contract de aproape trei milioane de lei." Mai, nea, mai sus vorbeai de Petrom, nu de Rompetrol!!!!Si despre Euroil, care este proprietatea lui Domnaru, consilier judetean de la PDL,fiind pe locul doi la incasari de bani publici, nica, nica...? Hi,hi,hi, ziaristi de fasole ce sunteti!!!
Raspunde

x

Acum 14 ani

asa devreme? e doar luni
Raspunde

de

Acum 14 ani

Ti-am spus ca esti jalnic,stai in birou ,soliciti informatii de la institutii si scrii.......ce .....nu stiu, ca numai articol de presa nu este.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus