Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Carne clonata la kilogram

Mai multe companii din Statele Unite oferă deja la vânzare carne din animale clonate. Clonarea bovinelor este de mult o practică standard în SUA, decizia miniştrilor agriculturii din ţările membre ale UE de a permite vînzarea cărnii şi laptelui de la animale clonate pe piaţa europeană stîrnind însă nemulţumiri din partea unora, scrie revista germană Der Spiegel. Criticii pretind că prin clonare apar malformaţii, iar speranţa de viaţă a animalelor este redusă. Oricine consideră creaţia drept sacră ar trebui să nu aibă nimic de discutat cu un crescător de vite în al cărui vocabular comercial se găsesc concepte precum inseminare artificială, fertilizare in‑vitro sau transfer embrionar, la care se adaugă mai nou şi un altul: clonare.
Miniştrii agriculturii din ţările membre ale UE au decis însă să permită vînzarea la supermarketurile din Europa a cărnii provenite de la vlăstarele animalelor clonate. Organizaţiile pentru protecţia mediului şi animalelor au reacţionat imediat la aceste ştiri şi au condamnat decizia, considerînd clonarea lipsită de etică şi crudă, în timp ce avertizează asupra cercetării insuficiente a riscurilor pe care le prezintă carnea de la animale clonate pentru sănătatea umană. Decizia miniştrilor era de mult aşteptată, în SUA şi America de Sud clonarea fiind o practică standard printre crescători. Experţi germani precum Heiner Niemann, de la Institutul pentru Creşterea Animalelor din cadrul Institutului Friedrich Loeffler, are aşteptări foarte mari de la această tehnică, în viitor, spune el, clonarea urmînd să fie una din tehnicile standard în creşterea vitelor.
Tehnologia este folosită deja pe scară largă în SUA, companii precum ViaGen, Cyagra sau Trans Ova Genetics oferind clone bovine la preţuri între 10.000 şi 20.000 de dolari. Beneficiile sînt evidente, dintr‑un singur taur cu însuşiri speciale putînd fi create copii multiple, în timp ce mai mulţi "supertauri" aduc pe lume desigur mai multe vlăstare decît unul singur, ceea ce înseamnă mai multă carne pentru crescători.
Cu ajutorul animalelor de elită, clonarea se poate dovedi rapid rentabilă, afirma Mark Walton de la compania ViaGen, în timp ce Karen Batra, de la Biotechnology Industry Organization, aprecia că există în SUA un număr de 600 de supervite clonate, iar carnea vlăstarelor se află deja pe rafturile supermarketurilor, nefiind nevoie de o etichetare specială. În fond, pentru crescători, clonarea nu este decît o altă tehnică de reproducere, asemănătoare fertilizării in‑vitro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus