Luni,
21.09.2020
Innorat
Acum
7°C

Guvernul majoreaza taxele si impozitele pentru anul viitor

25 Septembrie 2009 12:17

Din 2010, administraţiile locale vor băga şi mai adânc mâna în buzunarele noastre. Guvernul a decis să majoreze, de anul viitor, taxele şi impozitele locale. Majorarea va fi de 20%. Astfel, valoarea de impozitare pentru clădirile racordate la utilităţi va creşte de la 669 lei pe metrul pătrat la 806 lei. Majorarea a fost stabilită în august iar hotărârea de Guvern a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, potrivit Mediafax. Impozitul pe clădiri se calculează de autorităţile locale, cuantumul plătit de contribuabil urmând să fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilită prin lege. La această valoare, autoritatea locală poate adăuga până la 20%.
Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinaţia de spaţiu de construcţie creşte şi el, de la 7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, în condiţiile în care localitatea în care se află este, conform clasificării oficiale, una de rang 0, iar zona în care terenul este amplasat este "A". Creşte şi impozitul pe mijloace de transport, cea mai recentă HG instituind o taxă anuală în funcţie de cilindreea motorului maşinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, românii vor plăti câte opt lei pentru fiecare 200 de centimetri pătraţi ai propulsorului maşinii lor. Pentru cele cu motoare între 1.601 şi 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxaţi cu 18 lei. Între 2.001 şi 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi va fi taxat cu 72 de lei anual. Aceeaşi hotărâre de guvern stabileşte şi cuantumul taxelor percepute de administraţiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizaţii sau certificate. Astfel, dacă până acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafaţa de până la 150 de metri pătraţi se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsă între 4 şi 5 lei.
Pentru eliberarea sau preschimbarea cărţilor de identitate (inclusiv a celor provizorii) şi a buletinelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea carnetelor de identitate sau prelungirea valabilităţii legitimaţiilor provizorii pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie, taxa va urca de la 1 leu la 4 lei. Pentru obţinerea permisului de conducere la autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 şi B+E va fi plătită o taxă unică, de 5 lei. Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotărâre a guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an.

Vizualizari: 150

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus