Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Hip-hop-erii de dincoace de blocuri

În Sibiul pieptănat de un agitat an cultural 2007 nu a prea răsărit şi rezistat nicio trupă muzicală. Cu atât mai puţin de hip-hop, specie muzicală pe care tinerii români o asociază mai ales cu ceea ce se întâmplă în spatele blocurilor din Pantelimon. Cu toate acestea, doi tineri din Sibiu, Leonard şi Ciprian, îşi cheltuie salariile pe o lună, pentru "a trage" câte o piesă de hip-hop în studiouri profesionale. Şi, culmea, nu se consideră de după blocuri. Dimpotrivă. Împreună au clădit S.A.
Amândoi au 22 de ani. Aproape contrastant cu imaginea rea a celor care pun pe muzică "rime grele" şi alte "cuvinte adevărate, gieee", Leonard şi Ciprian sunt aproape timizi. Hainele le trădează pasiunea muzicală, dar nu într-un mod exagerat.
Şi, culmea, nu se grăbesc să devină vedete. Lucrează împreună la proiectul lor de vreo doi ani şi consideră această perioadă una de maturizare. "Nu putem spune că suntem chiar o trupă. Mai degrabă un proiect". Nu este prima tentativă de trupă hip-hop. Au şi altele păstrate în sertar şi acum se bucură că nu au încercat să le promoveze mai mult. "Dacă ne uităm acum în urmă, unele ni se par puerile".
Contrastul cu imaginea "adevăraţilor" de pe sticlele televizoarelor continuă cu felul de a fi al celor doi. Leonard Aurelian Şchiopu şi Ciprian Crăciun nu înjură. Nu îşi folosesc muzica pentru a pune pe un ritm oarecare cuvinte tabu în societatea matură şi oficioasă. "Nu trebuie să foloseşti neapărat înjurături pentru a transmite un mesaj vulgar".
Proiectul lor se extinde dincolo de muzică. Pe siteul lor susţin campanii umanitare, mişcări ecologiste, iar Aurelian se declară un naturist convins. Deocamdată, în piesele lor cântă despre prietenie şi despre vremurile de aur de la începuturi. "Deşi am crescut în cartiere, nu simţim nevoia să promovăm genul de mesaje de după blocuri. Căutăm să avem o muzică ce porneşte de la oameni pentru oameni. Important e să înţeleagă ceea ce cântăm". Caută mesaje sociale şi se feresc de a cădea în patima mesajelor (anti)politice. "Sunt şi alte probleme în jurul nostru, nu numai banii şi politica".
Iar piesele lor sună chiar bine. Deocamdată, au lansat doar două. Lansat e un pic mult spus - le-au postat pe internet şi au lăsat gura slobodă a tinerilor să comenteze. În general, doar de bine. "Nu vrem să grăbim lucrurile. Lucrăm încet şi sigur. Am dori să lansăm şi un album, dar toate la timpul lor".
Primele lor piese au dospit multă vreme în mintea celor doi tineri. Au pornit să le înregistreze într-un studio la Cluj Napoca. Nu au fost mulţumiţi de calitate şi au reluat înregistrările într-un studio profesionist din capitală. Fiecare piesă i-a costat salariul pe o lună. "Dar am lucrat cu oameni profesionişti", spun ei mulţumiţi.
Au cântat deocamdată în faţa prietenilor şi rudelor. Sibiul nu are o scenă pentru hip-hop. Ciprian e însă mulţumit de reacţia tatălui său, fan de nestrămutat al muzicii populare. "Tata a început să asculte hip-hop de când am început să cântăm".
Pe site-ul propriu, Aurelian şi Ciprian cad în păcatul englezismelor - "rhythm and poetry" este motto-ul care însoţeşte mesajul de bun venit pe site-ul lor - "you are the music, while the music lasts". Aici oricine le poate asculta piesele. Le poat eciti gândurile de tineri pasionaţi de muzică, dar şi de susţinători ai mai multor campanii umanitare şi ecologiste. Nu sunt adversarii nimănui, sunt susţinătorii muzicii. Pe care o repetă zilnic, după serviciu şi şcoală. Leonard Aurelian Şchiopu a terminat Afaceri Internaţionale, iar Ciprian Crăciun a renunţat la studii pentru a reîncepe altele. Muzica lor poate fi ascultată pe http://www.vremurivii.blogspot.com/. "Vremuri vii, imagini vii, pentru este vorba de ceea ce noi, cu toţii, trăim acum".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

eu

Acum 14 ani

nice. la fel de bun ca toate celelalte :). imi trezeste amintiri din tinerete cand eram o echipa si lucram la rondul :)
Raspunde

Danger

Acum 14 ani

Nu sunt foarte multi "hip-Hop-eri de dincoace de blocuri"(mai ales in Sibiu), dar cei care sunt... sunt cei mai apreciati, parerea mea. Rapul are multe culmi, iar voi sunt convis ca le veti cucerii. Multa sanatate! Cu tot respectul, Daniel!
Raspunde

Iulia

Acum 14 ani

Leo e un baiat minunat! Si va ajunge departe pentru ca tot ce face,face din pasiune si din dragoste pentru muzica. Good job boys!:) You are the best!
Raspunde

katie

Acum 14 ani

Love you guys! You rock!!!!!!!
Raspunde

K.O.

Acum 14 ani

Suntem foarte mandri de voi!!! Sa va impliniti toate visele! Astept sa ne revedem:D
Raspunde

Sam

Acum 14 ani

Keep going guys and Cipri we miss you all! Hope we will see you some time soon! Temerarii rocks!
Raspunde

Raluca R.

Acum 14 ani

Opinia unei simple prietene! Sunteti cei mai buni dintre cei buni! Incet si sigur. Love you guys! kiss & hug!
Raspunde

roman

Acum 14 ani

ambitie si succes
Raspunde

ionut

Acum 14 ani

sincer sa va zic hip-hop e viata mea e o parte din viata mea as renuta la tot tar la hip-hop nu pot renuta.in hip-hop totul e adevarata viata respec mul pentru cine asculta hip-hop
Raspunde

Oana Bucuresti

Acum 14 ani

You are simply the best!
Raspunde

Nimeni de nicaieri

Acum 14 ani

Rhythm And Poetry= RAP. Mesajul de langa motto inseamna: oameni fara granite lingvistice, regionale sau oricare altele. Nu e nici un "englezism" in asta, ci doar un Mesaj Simplu, pentru Toti. Multumiri la toti care au citit si dincolo de randuri!
Raspunde

SUFLETE

Acum 14 ani

AM APRINS O TIGARE.
Raspunde

paul

Acum 14 ani

Eu cind am ascultat aceste raze de lumina miau intrat in suflet si ma bucur sa va ascult tot timpul si as vrea cit mai multa lume sa inteleaga mesajul pe care doriti sa il transmiteti vam pupat si vam inbratisat cu drag
Raspunde

alexandra alma

Acum 14 ani

muzica, indiferent de forma ei de exprimare, reprezinta sufletul sensibil al unei persoane....ma bucur pentru realizarile tale......mult succes in continuare, aurelian, si asteptam un prim concert cu voi....
Raspunde

S.A.

Acum 9 ani

Stimați cititori, dorim să Vă informăm că ne-am schimbat adresa virtuală. În loc de Vremurivii.blogspot.com, ne veți putea găsi acum pe: www.Societatea.Eu Avem piese și videoclipuri. Și un album în lucru...
Raspunde

S.A.

Acum 9 ani

Pe www.Societatea.Eu veți găsi un Videoclip muzical, dedicat Sibiului! Sperăm să Vă placă mica poveste din Sibiu și chiar să Vă regăsiți în ea, ascultători de pretutindeni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus