Marţi,
21.01.2025
Ceata
Acum
-2°C

Strada Orezului

Continuăm prezentarea străzilor structurale ale cetăţii medievale sibiene. Strada Orezului, aşa fiind denumită strada Avram Iancu, este atestată pentru prima oară în secolul al XIV-lea. Este una dintre cele patru străzi ce sfârşesc în Piaţa Mare într-un capăt. Celălalt capăt duce spre una dintre porţiile intermediare ale cetăţii. Mai precis spus, poarta era una dintre porţile celei de a treia incinte de fortificaţie (localizată în dreptul absidei bisericii Ursuline, demolată fiind în secolul al XIX-lea). Această stradă, până la construirea celei de a patra incinte de fortificare ducea spre mânăstirea dominicanilor şi spre drumul ce lega cetatea Sibiului de localităţile săseşti de pe valea Hârtibaciului, acest drum fiind cel care lega Sibiul de Braşov. Rolul acestui drum va fi preluat actuala stradă 9 Mai şi de Poarta Elisabeta, odată cu integrarea oraşului de Jos în complexul fortificat sibian. Strada Avram Iancu nu excelează prin monumente impresionante, dar prin elementele ce o punctează ne putem da seama de importanţa ei. Casele, în secolul al XIV-lea, din piatră erau construite în stilul gotic aşa cum mai putem observa pe faţada casei Bobel (numele îi vine de la maestrul brutar Johann Bobel, realizatorul renumitelor picturi ale Sibiului din prima jumătate a secolului al XIX-lea). În spatele străzii se vor construi fortificaţiile celei de a treia incinte, urme ale turnurilor putând fi şi astăzi observate în structura caselor de la numărul 7 şi 9, frumoase case construite în perioada renascentistă, dar şi în structura casei de la numărul 11. Perioada baroc este şi ea reprezentată, cel mai bun exemplu fiind Casa Karl şi Michael Brukenthal, fostă judecătorie a oraşului. Majoritatea caselor provin din perioada clasicismului arhitectural şi al Jugendstill-ului. Există şi clădiri construite în perioada interbelică. Strada lega Oraşul de Sus cu oraşul de Jos. Strada era conectată de Piaţa Mică prin actualul Pasaj al Pielarilor, în acel moment o stradă descoperită. Era conectată de strada Magheru printr-o străduţă ce astăzi se regăseşte prin curţile interioare ale caselor. Prin Pasajul Şcolii strada se îndrepta spre Oraşul de Jos, dar cea mai importantă legătură era vechiul drum medieval ce lega platforma Oraşului de Sus de Oraşul de Jos, trecând prin spatele caselor din Piaţa Mică şi prin Piaţa Aurarilor. Urme ale acestei uliţe există şi astăzi. Răzvan Pop, istoric

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus