Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
0°C

Johannis accepta nominalizarea

După negocierile purtate cu reprezentanţii noii majorităţi din Parlamentul României, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a decis să accepte nominalizarea la funcţia de premier al României. „Am avut o discuţie foarte bună cu reprezentanţii PNL, PSD, UDMR, PC şi a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Aceste formaţiuni au hotărât să îmi propună o posibilă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru al României. Propunerea a fost unanimă şi am acceptat-o. În acest moment sunt candidatul promovat de PNL, PSD, UDMR, PC şi grupul minorităţilor naţionale. Scrisoarea care conţine aceste chestiuni a fost înaintată preşedintelui României. Aceste formaţiuni sunt hotărâte să îmi acorde sprijinul parlamentar, evident, în cazul în care voi fi desemnat. S-a discutat chestiunea poziţiei mele actuale. Nu am finalizat discuţia, însă cred că acest lucru poate fi lămurit dacă voi fi nominalizat. Deocamdată sunt candidatul unei majorităţi parlamentare, nu sunt desemnat”, a spus Johannis.
Negocierile au vizat şi o eventuală continuitate a Guvernului Johannis şi după alegeri. „Nu am făcut din continuitate o condiţie. Este vorba de un candidat independent, dar în niciun caz apolitic. Eu sunt independent faţă de partide dar nu sunt apolitic. În politică se pot face înţelegeri dar sunt situaţii în care înţelegerile nu ar fi cea mai bună soluţie. Ne-am înţeles ca în situaţia în care voi fi desemnat şi voi deveni prim-ministru să avem o discuţie în aceeaşi formaţiune după ce se va cunoaşte cine va fi preşedinte în urma alegerilor. Am convenit ca să am un mandat până după prezidenţiale, după care performanţa unui posibil guvern va fi evaluată, va fi evaluată situaţia şi atunci se va lua o hotărâre”, mai spune primarul Sibiului.
Cât despre relaţia sa cu sibienii şi despre faptul că Sibiul se va pregăti de alegeri, Johannis a mai spus că „sibienii m-au ales de trei ori şi este clar că au făcut acest lucru pentru a avea un primar nu pentru a avea o persoană care pleacă. Câteodată există raţiuni dincolo de dorinţa unei comunităţi. Îi asigur pe sibieni că această chestiune va fi analizată până se găseşte o soluţie realmente echitabilă”. Johannis vede un Guvern cu mai puţine ministere decât cel condus de Emil Boc însă nu a oferit detalii despre schimbările pe care le gândeşte. „Primul ministru desemnează miniştri, însă nu am de gând să fac nominalizări fără consultarea formaţiunilor care doresc să mă sprijine. Eu voi face propunerile pentru miniştri. Considerăm optimal un guvern de tehnocraţi dar e dificil să denumeşti un astfel de tehnocrat pentru că oricine are o afinitate politică. Nu doresc să se formeze un guvern nominalizat pe criterii de apartenenţă la o formaţiune politică. Dacă persoanele vor fi membrii într-un partid sau altul, vom vedea atunci”, a adăugat Johannis.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

rusi

Acum 12 ani

Fugi boule dupa ce ai indastorat sibiul pentru 20 de ani.
Raspunde

oare

Acum 12 ani

in sfarsit a decis sa fie prim ministru? pai mai calule vrei ovaz? parc-as vrea parca-n-as vrea... hai sa fim seriosi... asta e coapta si deja a inceput sa puta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus