Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
16°C

Cladirea sefilor

Strada Dorului, numărul 20. Locul în care în mai puţin de un an a fost construită o clădire cu cinci niveluri, înghiţind practic cel puţin două case aflate la câteva zeci de centimetri. Ce să mai vorbim de soare în curţile celor două familii? Dincolo de hidoşenia urbanistică, interesante sunt numele care se ascund în spatele clădirii de pe strada Dorului, de la numărul 20 - Ilie Carabulea, Nicolae Nan, Cristian Bicher şi Grigore Popescu. Acestea sunt numele cunoscute, alături de care mai apar şi altele, mai puţin răsunătoare urechii publice.

Cele două cuburi de beton ridicate pe strada Dorului îşi iţesc începuturile în obţinerea unui plan urbanistic zonal, în chiar ultima şedinţă a Consiliului Local din 2007. Zi importantă, în care locul de viceprimar al lui Eugen Mitea era ocupat de Virgil Popa, zi în care consilierii locali aprobau decernarea a cinci de cetăţean de onoare al Sibiului. Ce mai, cu un final grandios de Capitală culturală europeană, consilierii locali chiar nu au băgat de seamă, probabil, ce votează - un PUZ prin care aleşii locali permiteau ridicarea pe terenul de 3.169 de mp a unei clădiri cu patru etaje şi a uneia cu regimul de înălţime P+4E+etaj retras. Beneficiarii planului erau două societăţi, Grandor şi Pandor Sib, care deţineau teren în zona respectivă.
PUZ-ul aprobat la finele lui 2007 s-a transformat în cinci luni într-o autorizaţie de construcţie emisă, însă, pentru şase societăţi comerciale beneficiare: Grandor, Pandor Sib, Standard Construct, Intermedia, Proact şi Intermedia Imobiliare. Traducerea acestor nume de societăţi sună astfel: Teodor şi Irina Ciufudean (Grandor), Ionel Marin, Niculae Bunea, Florian Frăţilă, Manu Marcu, Pavel Mituţ (Pandor Sib), Marius Suciu (Standard Construct) şi, cu voia dumneavoastră, Cristian Bicher, Ilie Carabulea, Nicolae Nan, Pompei Sava, Răzvan Biriş, Vasile Popescu (Intermedia), Grigore Popescu (Proact) şi, din nou, Cristian Bicher (Intermedia Imobiliare).
Pentru cei care nu au rezonat la numele acestea, amintim că Nicolae Nan este vicepreşedinte al PD-L Sibiu (fost deputat şi preşedinte al CJ), Cristian Bicher este fostul preşedinte al PD-L la municipiu, Grigore Popescu este directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu. Iar Ilie Carabulea este patronul Holdingului Atlassib.
Toţi cei enumeraţi mai sus sunt beneficiarii clădirii de birouri cu o suprafaţă utilă de 5.710 metri pătraţi, cu o valoare iniţială declarată de 1,3 milioane de lei.

Proteste degeaba

Vecinii care s-au trezit asaltaţi de un bloc în coasta caselor lor au luat calea autorităţilor. De la Primărie la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi câte şi mai câte. Au strâns liste de semnături şi au protestat iar. Evident, nimic nu a stat în calea construcţiei - are la bază un PUZ aprobat de CL, autorizaţia de construcţie respectă acest PUZ, pa şi la revedere. Cu toate acestea, bunul simţ l-a determinat până şi pe colegul de partid al lui Bicher şi Nan să semneze împotriva acestei clădiri - este vorba de Ion Ariton, preşedintele PD-L şi, acum senator. Cum mai toate din autorităţile au răspuns protestelor vecinilor din birouri, evident, construcţia a mers mai departe.
Abia în toamna anului trecut, când trei dintre cele patru etaje ale celor două clădiri erau ridicate, o comisie de consilieri locali s-a deplasat la faţa locului. Cu Hans Klein, preşedintele Comisiei de urbanism, în frunte, comisia a cerut ca investitorii să nu mai dezvolte şi al patrulea etaj, ci să înceapă lucrul la mansardă/şarpantă. Evident, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Vecinii au solicitat în repetate rânduri măcar un studiu de însorire sau variante de modificare a zonei, astfel încât neajunsurile pricinuite de etaje să fie alterate. Degeaba.
Construcţia a fost finalizată conform autorizaţiei de construcţie, cu o mică schimbare. Iniţial, la subsolul uneia dintre clădiri urma amenajată o parcare subterană pentru 11 autoturisme. Între timp, soluţia a fost schimbată, investitorii au renunţat la parcarea subterană şi au decis să mai amenajeze în curte locuri suplimentare de parcare.

Acarul Păun şi liniştea de la Prefectură

Cum din partea autorităţilor locale, nicio soluţie, nicio intervenţie, să se ridice blocul şefilor, vecinii au primit un nesperat control de la reprezentanţii bucureşteni au Inspectoratului de Stat în Construcţii. Fără tată şi fără mamă la nivel local, aceştia au încheiat un proces verbal de constatare în care au găsit vinovatul - Nicolae Olaru, funcţionar public în cadrul Primăriei Sibiu, Serviciul urbanism. Căruia i-au aplicat amendă contravenţională. Mai interesant este, însă, că Inspectoratul în Construcţii Centru a sesizat în 15 aprilie 2009 şi Instituţia Prefectului din Sibiu, "în vederea solicitării de anulării de către instanţa de contencios administrativ a autorizaţiei de construire nr. 5353 din 13.05.2008". Cu alte cuvinte, invita prefectul Constantin Trihenea să ceară anularea autorizaţiei de construcţie emisă pentru unii dintre foştii săi colegi de partid. După cum oricine poate constata, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Contactat telefonic la sfârşitul săptămânii trecute, Constantin Trihenea nu a avut timp pentru lămuriri. "Sunt la Alba Iulia, într-un punct public, nu pot vorbi acum", s-a scuzat prefectul.
Unul din beneficiarii clădirii şi printre cei mai implicaţi în ridicarea acesteia este Ionel Marin, asociatul principal (99,92%). Evident, invocă legalitatea tuturor actelor, lucru de necontestat. "Cred că este una din cele mai controlate clădiri din Sibiu. Toţi care au venit în control nu au avut ce să ne găsească. În ceea ce priveşte locurile de parcare, cred că va fi clădirea cu cea mai generoasă curte. Prin demolarea unei rampe, vom asigura 42 de locuri de parcare, cu zece mai multe decât cele prevăzute în PUZ. De aceea nu am mai făcut parcările subterane", spune Ionel Marin.
Investitorii vor să amenajeze şi câteva locuri de parcare pe stradă. În total, aproximativ 50 de locuri de parcare pentru peste 5.700 de metri pătraţi utili.Primii chiriaşi - Registrul Comerţului

Din 2 noiembrie, în clădirea de pe strada Dorului se vor muta şi reprezentanţii Oficiului Registrului Comerţului. "Este un spaţiu mai propice activităţii noastre. Cei care vor apela la serviciile noastre vor vedea că este vorba de un spaţiu generos. Noi am închiriat o parte din spaţiul de acolo", spune Alexandru Tomaşevschi, directorul ORC Sibiu. Mutarea va fi făcută la sfârşitul de săptămână care precedă ziua de 2 noiembrie.


Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

MB

Acum 12 ani

Mi se pare mie sau asta este inca o contructie realizata "pe trotuar" si autorizata cu nonsalanta de autoritati?!?! Rusine
Raspunde

radu

Acum 12 ani

in loc sa va ganditi ca acei oameni ofera locuri de munca, voi ascultati versiunea unui vecin care vrea bani
Raspunde

george

Acum 12 ani

invidia cred ca il macina mai mult pe un vecin....un mare ''om politic''reportaj comandat,vorba unuia priviti si partea plina a paharului,daca dragoste nu e atunci sa fie ura si invidie!
Raspunde

dorian

Acum 12 ani

Pot sa spun ca locuiesc in zona si ma bucur ca in loc de halele vechi ale fabricii de paine, va fi acest spatiu nou, curat si amenat. Ce ar trebui sa ramana fabrica veche pe vecie doar fiindca lumea oricum o sa comenteze, indiferent ce s-ar fi ridicat acolo.
Raspunde

dorian

Acum 12 ani

Si apropo, MB care ai scris primul comentariu, ti se pare ca e o constructie pe trotar, e in curtea vechii fabricii de paine, cu locuri de parcare si suficient spatiu pentru a nu aglomera zona
Raspunde

Andreea

Acum 12 ani

hidosenie urbanistica?!?asa se numesc mai nou inovatia, schimbarea si progresul? in afara de primele 4 randuri ale articolului care se refera strict la "problemele vecinilor" privati de soare (soare pe care nu-l aveau nici inainte...fiind o zona de blocuri), restul articolului este doar o lista de nume, oameni, care au indraznit sa schimbe ceva. un articol foarte interesant pentru o persoana apolitica! apropo... a inceput campania electorala si eu nu stiu?!?
Raspunde

Sibian

Acum 12 ani

Domnule Deleanu,in primul rand invata sa scri!Iar daca o sa recitesti ce ai scris o sa intelegi de ce spun asta.In al doilea rand,nu am auzit nici un cuvant cand s-a dat avizul pentru hotelul de pe Saguna,si asta e in centrul orasului.In al treilea rand se pare ca nu avem noroc sa scapam de Iohannis,sa mai salvam ce se poate salva din oras!
Raspunde

foaie verde fier beton...

Acum 12 ani

...moare bebe ariton (de ciuda)! ha, ha, ha
Raspunde

un tigan roman

Acum 12 ani

D.le Deleanu te-ai agatat de porci, ai grije !!Porcii amintiti au comanda in Germania iar in Sibiu primarul iohANNUS si senatorul PDL Ariton cei doi eroi ai Romaniei, decret semnat de Basescu iar patronul ziarului la care scrii este membru PDL candidat PDL la senat. Sa traiti bine sibieni, tradatgori de neam si tara.
Raspunde

acelasi

Acum 12 ani

In tara asta nu ma mai mira nimic. Oare cine e patronul acestui ziarvorba aia "corect si echilibrat"
Raspunde

pentru progresisti

Acum 12 ani

mergeti pe strada Dorului sa vedeti "zona de blocuri" si veti intelege la ce se refera articolul. Sa construiesti un bloc 5 etaje acolo unde ai case cu 2 etaje si sa mai si muti Registrul Comertului acolo este un semn de scleroza la nivelul administratiei locale. Urbansimul in Romania e pentru fraieri!
Raspunde

asterix

Acum 12 ani

iar pompei sava este fiul doamnei consilier local pd-l livia sava!!! Voila lupii moralisti !!
Raspunde

Marian

Acum 12 ani

Vai amaratul de POPESCU, de cand este mare scula in bascula la Finanate continua sa faca afaceri cu altii precum si cu MAREA DOAMNA SOMANDRA /sotia marelui judecator SOMANDRA. O E... DNA SESIZATI/VA!
Raspunde

Monica

Acum 12 ani

Ar fi chiar indicat sa se autosesizeze DNA precum si alte organe abilitate! VA ROG LA TREABA!
Raspunde

un cetatean

Acum 12 ani

pentru cei ce citesc comentarile , luati in calcul ca unele din acestea ar putea fi scrise chiar de cei amintiti in articol
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

Daca locatarii din zona care n-au unde-si parca masinile cand vin acasa si si la gasesc zgariate sau stropite cu vopsea cand pleaca dimineatza la serviciu n-au stiut pana acuma cui sa multzumeasca pot afla din articol. Asa fac baietii destepti din staff-ul local al PDL-ului bani frumosi, cu complicitatea unora de prin Primarie si Consiliul Local. Felicitari domnule Deleanu!
Raspunde

Cristi

Acum 12 ani

Cladirea asta portocalie n-are nici o valoare arhitecturala. Cine a proiectat-o sigur nu are viziuni estetice, e un sculer-matritzer de renume mondial, arhitect de "veceuri" publice.
Raspunde

alin

Acum 12 ani

nu stiu cum sa zic dar in aceeasi zona la 2 pasi se afla si cladirea mediului, si Inspectoratul de constructii...care e faza de se ataca asa multa lume? doar acolo a fost o fabrica inainte, nu a aparut asa din senin o cladirea si vezi doamne se aglomereaza zona. Parcarile sunt amenajate in curte, care oricum era spatiu nefolosit. Doamne cum ii roade invidia pe unii...Exista cetateni care sunt mereu pusi pe cearta si gata sa se ia de toata lumea. Ar trebui sa se analizeze pe dansii mai intai fiindca sunt convins ca nu sunt usa de biserica
Raspunde

Mihail Medrea

Acum 12 ani

Sibiu - capitala... coltoral-cortorara
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus