O garanţie depusă de cel care vrea să conteste rezultatul unei licitaţii publice ar fi o soluţie bună pentru înlăturarea blocajelor, susţin o parte din actorii implicaţi în dansul achiziţiilor publice. Potrivit lui Mircea Bulboacă, preşedintele grupului Con-a, posibilitatea de a pierde garanţia, în cazul în care contestaţia nu se rezolvă în favoarea celui care a depus-o, ar face pe mulţi să se gândească de două ori înainte de a bloca rezultatul unei licitaţii. "Dacă, spre exemplu, la o licitaţie pentru un contract de 10 milioane de euro ar trebui să depui o garanţie de 500.000 de euro, te-ai gândi mult mai bine dacă să depui contestaţia sau nu. Sunt convins că dacă firmele ar fi obligate să depună această garanţie, s-ar reduce cu mult numărul contestaţiilor. Oricum, noi am depus, de când este firma, trei contestaţii, numai atunci când am avut semne foarte clare că rezultatul nu a fost în regulă", spune preşedintele Con-a. Iar motive pentru introducerea unei asemenea măsuri ar fi destule. Din dragoste pentru lege şi corectitudine şi din prea mult respect pentru banul public, constructori sau firme de consultanţă au început să se faulteze intens, în ultimul an, prin depunerea de contestaţii, fapt care întârzie începerea lucrărilor cu luni bune. În cele din urmă, guvernul a văzut ce se întâmplă şi a şi decis să schimbe regulile jocului. A introdus o "taxe de timbru" de circa 2 la sută din valoarea contractului de achiziţie publică. Taxa ar trebui depusă, însă, doar de cei care atacă în instanţă deciziile luate de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), primul organism către care merg plângerile celor care participă la licitaţii. Măsura luată de guvern, prin modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 34 din 2006, nu a fost însă agreată de Bruxelles. Comisia Europeană a trimis guvernului român o "recomandare", de fapt un ordin, în această vară, apreciind că taxa de timbru cu pricina îngrădeşte accesul la justiţie şi că ar trebui eliminată.
Contestaţii, cu limită
O limitare în depunerea contestaţiilor cere şi primarul din Agnita, Marius Curcean, cel care se pregăteşte să lanseze contracte de achiziţii publice în valoare de circa 6 milioane de euro, ca urmare a câştigării finanţării pentru un proiect european. Potrivit lui Marius Curcean, o firmă care depune două sau trei contestaţii la CNSC ar trebui să nu mai aibă voie să depună o altă contestaţie pentru o anumită perioadă. Astfel, cei care obişnuiesc să conteste licitaţii nu ar irosi puţinele "cărţi" din mână pe orice licitaţii. "Eu vă înreb altceva. Să zicem că avem parte de o licitaţie publică importantă, unde documentaţiile care trebuie depuse sunt de ordinul miilor de pagini. Bucureştiul nu are decât câţiva oameni care se ocupă cu cercetarea şi evaluarea acestor documentaţii, lucru care poate dura, să zicem, şase luni. Cât de relevant este răspunsul dat în două săptămâni, pentru o contestaţie, când prima evaluare a durat şase luni? Tocmai de aceea, cred că ar fi indicat ca cineva să aibă voie să depună doar, să zicem, trei contestaţii, după care să nu mai aibă voie să facă aşa ceva o perioadă", spune Marius Curcean. Primarul este deja resemnat în ceea ce priveşte următoarele licitaţii publice pe care le pregăteşte şi spune că ştie că va trebuie să aştepte soluţionarea contestaţiilor şi deciziile instanţelor. Agnita a obţinut finanţare de circa şase milioane de euro pentru modernizarea arterei principale a oraşului. Proiectul este deja în derulare, fiind organizată o licitaţie din cele patru premergătoare desemnării executantului lucrărilor. "Vreau să organizăm licitaţia până la finele acestui an, ca, prin primăvară, să putem începe lucrările", spune primarul, care precizează că Primăria Agnita a câştigat de fiecare dată când rezultatul unei licitaţii publice a fost contestat oficial de unul din participanţi.
Foame de bani
"Foamea de bani" şi răzbunarea ar fi cei doi factori care finanţzează sportul contestaţiilor în judeţul Sibiu, consideră "sportivii". "Probabil că dacă nu era criză economică acum, nu era un număr atât de mare de contestaţii depuse. Probabil foamea de bani îi împinge pe mulţi să conteste rezultatul şi să spere până în ultima clipă că vor obţine banii", crede şeful Con-a Mircea Bulboacă. De altfel, Con-a a jucat într-un astfel de film care s-a terminat, din păcate pentru ei, prost. Filmul a fost turnat la Tălmaciu, unde autorităţile locale se străduie de mai bine de un an să dea drumul la lucrările de amenajare a canalizării oraşului. Anunţul licitaţiei a fost publicat în primăvara acestuia an. Decizia venit în termen, iar câştigător a fost desemnată firma Con-a, care a venit cu preţul cel mai mic. Dar, lucrurile nu s-au oprit aici. Energie Termică SA, care a participat la licitaţie într-o asociaţie, alături de Construcţii SA şi SC Universal Business SA, nu a fost de acord cu rezultatul şi a depus contestaţia. A obţinut reevaluarea, precum şi contractul, în valoare de 7,4 milioane lei. Nici de această dată, însă, lucrurile nu s-au lămurit, iar la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor a fost depusă o altă reclamaţie, din partea firmei Flowtex, care a participat la licitaţie alături de Dafora. În cel din urmă însă, fără explicaţii, Flowtex a retras contestaţia de la CNSC. Iar, lucrările de construcţie pornesc acum, în prag de iarnă.
Contestată a fost şi licitaţia din Ocna Sibiului, privind amenajarea parcului balnear şi a salinelor. În cele din urmă, contractul, în valoare de 6,8 milioane lei, a revenit firmei Terra Construct SRL, din Sibiu. Întârzieri sunt şi în cazul licitaţiilor organizate de Consiliul Judeţean pentru drumurile care leagă Agnita de Cârţa şi de Roşia. Îngrijorată, Direcţia de Finanţe nu poate face altceva decât să constate situaţia. "Sunt multe licitaţii publice importante blocate sau întârziate în judeţ, din cauza acestor contestaţii. Sigur, este dreptul fiecăruia să conteste rezultatul, atunci când consideră că au fost nereguli", spune Grigore Popescu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, care, însă, nu poate face decât un apel la responsabilitatea celor care depun contestaţii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Primăria Agnita , Ocna Sibiului , Universal Business , Comisia Europeană , Consiliul Județean , Mircea Bulboacă , Energie Termică , Consiliul Național , Finanțelor Publice Sibiu , Direcţiei Generale , Terra Construct , Grigore Popescu , Marius Curcean
Vizualizari: 442
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Pintilie
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Xxx
Acum 7 ore
Nobody
Acum 7 ore
Claudiu