Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

Minuni pentru centura Sibiului!

În ultima zi a săptămânii trecute, şantierul centurii ocolitoare a Sibiului a fost vizitat de o comisie ISPA, program prin care 75 la sută din costurile de construire a variantei ocolitoare sunt suportate din fonduri europene.
Reprezentanţii internaţionali din cadrul comisiei nu au zis nici "da", nici "ba" referitor la ritmul de lucru. Aproape impasibili, ei au vizitat şantierul după care şi-au văzut de drum. În ciuda ritmului alert al lucrărilor din ultima perioadă, reprezentanţii ISPA se pare că nu s-au lăsat impresionaţi în faţa lucrării pe care o finanţează şi care trebuia să fie gata din 2006.

Max Boegl şi Geiger, pentru secţiunea a doua

Cu toate acestea, veştile bune par să se abată peste ocolitoarea Sibiului. Mai întâi, însă, ca orice veste bună vine una proastă - nici până în ziua de azi contractul pentru executarea secţiunii a doua a centurii ocolitoare a Sibiului nu a fost semnat. Licitaţia din vara acestui an a desemnat drept firmă câştigătoare SC Vectra Service SRL, din Braşov, catalogată ca firmă apropiată PD-L. Atribuirea a fost contestată de asocierea MAx Boegl - Geiger, iar soluţionarea contestaţiei nu a fost, încă, făcută publică. Potrivit unor surse apropiate CNADNR, înaintea căderii Guvernului Boc existau în cadrul Ministerului Transporturilor mai multe discuţii care băteau înspre admiterea contestaţiei depuse de MAx Boegl şi Geiger, astfel încât tot aceste două societăţi să execute şi secţiunea a doua. Această discuţie ar fi urmat să prindă un contur definitiv săptămâna trecută, când la Sibiu, odată cu reprezentanţii ISPA, ar fi urmat să vină şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor. Căderea Guvernului Boc a lăsat în aer, însă, toată această poveste. Partea bună a ipotezei se menţine, deoarece asocierii Max Boegl - Geiger i s-a cerut zilele trecute prelungirea garanţiei depuse în cadrul licitaţiei. Cu toate acestea, admiterea contestaţiei depuse de Max Boegl şi Geiger ar reprezenta "o minune", spun oficialii apropiaţi lucrării.

Gata cu lucrările în 2009

Varianta Max Boegl şi Geiger şi pentru secţiunea a doua a centurii ar putea însemna, probabil, ultima soluţie pentru finalizarea la timp, adică până la finele lui 2010, a centurii ocolitoare a Sibiului. Potrivit contractului pregătit pentru secţiunea a doua (2,6 km de autostradă şi 3,6 km de reabilitat din drumul către Ocna Sibiului), termenul de execuţie a lucrărilor este de 14 luni. Or, cum nici în acest moment Vectra Service nu a primit semnătura, este puţin probabil că societatea braşoveană va reuşi să mai termine în timp util lucrările pe care nu le mai poate porni anul acesta din cauza condiţiilor meteo. Pe de altă parte, pentru cei de la Max Boegl şi Geiger, lucrurile sunt mult mai simple - în afara faptului că au la Sibiu toate utilajele necesare, iar organizarea de şantier funcţionează de mai bine de un an, actualii constructori ai centurii au şi toate gropile de împrumut, mixturile şi restul de agregate deja aprobate de CNADNR.

Todini. Fisuri de două milioane de euro

Pe 6 noiembrie, la Sibiu vor sosi reprezentaţii DAB (comisia de arbitraj între Todini şi CNADNR). Pentru aducere aminte, reprezentanţii Todini au lăsat în urma plecării lor de pe şantierul centurii şi două procese, prin care solicita 15 milioane despăgubiri de imagine şi profit şi 12 milioane de euro, plata unor lucrări efectuate, dar neplătite. Reprezentanţii părţilor române în această dispută au pregătit un dosar pentru întâlnirea din 6 noiembrie, prin care să demonstreze celor de la DAB că numai fisurile din structurile executate de Todini la poduri presupun pagube de două milioane de euro.


Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Damigeoana

Acum 12 ani

Interesele de partid primeaza intotdeauna ! Sa avem norocul sa faca MaxBoglGeiger si sectiunea 2 ! Vom afla probabil in 6 decembrie, nu, domnilor conducatori de tara neiubiti !
Raspunde

mai sunteti multi?

Acum 12 ani

188.24.246.243 = postare de la bucuresti ,aproximativ in aceeasi zona geografica !!!
Raspunde

multi, cam multi ...

Acum 12 ani

este ca papagalii astia sunt "sibieni" aflati cu treaba la bucuresti? :)
Raspunde

ioio

Acum 12 ani

...
Raspunde

iteresantu popescu du pe la valcea

Acum 12 ani

fain.no centura no liniste.sibienii e tare buni si moi da ne face bucurestenii aia hoti de bani si celelalte.
Raspunde

asfalt

Acum 12 ani

romanii au fisurat Todini de 2 mil
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus