Să presupunem că îţi vine soacra în vizită. Şi aşa nu te priveşte cu ochi buni, că tocmai ce i-ai răpit fata din casă şi ai dus-o pe vecie. Ai nevoie să faci rapid impresie bună. Iar şniţelele cu cartofi prăjiţi n-ar fi tocmai cea mai bună idee.
Fructele de mare, oricum ar fi gătite, impresionează de fiecare dată, pentru că se găsesc rar în bucătăria românească. Noroc cu infuzia de capitalism, că de ceva ani se găsesc şi prin supermarketurile noastre. Dar pregătiţi-vă cu ceva bănuţi în plus faţă de cumpărăturile obişnuite pentru că fineţurile costă
Pentru aperitiv, creveţii sunt ideali. Aveţi nevoie de 300 de grame de creveţi decorticaţi mari, 3 linguri de ulei de măsline, 1 lingură muştar Dijon, 1 lingură ketchup, 1 lingură smântână, 1 linguriţă miere, aproape o legătură de pătrunjel, sare şi piper. Sosul se face în felul următor: muştarul vine amestecat cu uleiul de măsline pus cu încetişorul, ca şi cum aţi face o maioneză. În momentul în care muştarul şi uleiul s-au legat bine, adăugaţi lingura de ketchup şi apoi lingura de smântână. Amestecaţi-le bine, până devine omogen. După care, condimentaţi cu sare şi piper şi adăugaţi şi linguriţa de miere. Pătrunjelul se pune la final, mărunţit cu atenţie. Creveţii se fierb simplu, cu apă cu sare după care se aranjează frumos, pe marginea bolului cu sos. Combinaţia este foarte reuşită.
Apoi, pentru felul principal, calamari cu usturoi. Inelele congelate, care se găsesc în supermarket, sunt foarte potrivite, pentru că vă scutesc de curăţat calamarul proaspăt, treabă nu prea plăcută. Înainte de a fi puse în tigaie, spălaţi-le bine de tot. Pentru prăjit, tăiaţi şi o ceapă medie în bucăţele cât mai mici.
Apoi, într-un vas separat, se face un sos. Pentru început, zdrobiţi 8 căţei de usturoi, care vin frecaţi cu o jumătate de linguriţă de sare până încep să lase zeamă. Apoi, puneţi o mână bună de pătrunjel tocat. Într-o cană, puneţi o linguriţă de făină şi apă până în vârf, amestecaţi să nu facă cocoloaşe şi turnaţi peste. Deasupra, două linguriţe de oţet balsamic şi sare şi piper. Ceapa se căleşte până devine străvezie, după care se adaugă şi calamarii, care se prăjesc 5-6 minute, până încep să se rumenească. Întreg sosul vine pus peste, împreună cu un pahar de vin. Vă daţi seama că sunt gata în momentul în care sosul se îngroaşă şi nu mai este apos. Ca şi garnitură, încercaţi pâine prăjită frecată cu usturoi şi unt sau orez cu porumb.
de Geimi Olivăr
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Geimi Olivăr
Vizualizari: 2601
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Z
Acum 1 oră
Mda, ipocritii continua cu minciunile
Acum 3 ore
Gen
Acum 4 ore
Eu
Acum 4 ore
Lecx