Ce să-i faci? Pe toţi ne ajunge criza, mai devreme sau mai târziu. Prin restaurante bate vântul, e trist să mânânci singur şi să te uiţi la chelnerii plictisiţi pentru că nu mai au obiectul muncii. Iar ca să ai pe cineva la masă, lângă tine, ai face orice. Inclusiv de mâncare.
Că tot sunt la modă restaurantele chinezeşti, nu e de musai să aruncaţi milionul pe fereastră pentru o masă în doi. La jumătate, poate chiar sfert de preţ, puteţi găti acasă chinezeşte şi absolut delicios. Başca faptul că ştiţi exact ce e în tigaie. Nu vă treziţi cu pui de baltă sau te miri ce alte ciudăţenii din meniurile asiatice. Unul dintre cele mai căutate feluri de mâncare în restaurantele chinezeşti e porcul Gong Bao. Servit în nenumărate variante, porcul Gong Bao este, în principiu, o mâncare condimentată, fără să fie nemaipomenit de iute. Asta cel puţin în restaurantele noastre, că probabil niciun chinez n-ar recunoaşte ce-are în farfurie dacă ar mânca la restaurantele româneşti.
Cu gustul porcului de restaurant, ne-am pus pe treabă. Aveţi nevoie de jumătate de kilogram de şniţel de porc, trei morcovi medii, cinci căţei de usturoi, o ceapă mare, trei ardei, 500 de grame de ciuperci, pastă de ardei iute, alune şi condimente după gust. Găsiţi la Kaufland condimente chinezeşti, un amestec gata preparat din mai multe feluri de plante aromate, numai bun pentru o asemenea reţetă. Ceapa se taie fideluţe, morcovii rondele iar ardeii în bucăţi ceva mai mari, ca să nu apuce să se înmoaie. La fel, şniţelele de porc în felii subţiri şi scurte, ca să fie bine pătruns la final. Indicat ar fi să folosiţi un wok.
Ceapa se căleşte cam două minute, după care se stropeşte cu un vârf de linguriţă de boia. Peste ceapă se pun feliuţele de carne şi se dă focul ceva mai tare, ca să le prindă bine, chiar să se afume un pic. Cam după cinci minute, în care carnea a prins deja o fină crustă, stropiţi întreg amestecul cu două linguriţe de sos de soia şi una sau două linguriţe de pastă de ardei iute, în funcţie de cât de condimentată vă place să fie mâncarea. Adăugaţi apoi morcovii şi alunele. Este foarte important ca legumele să nu devină prea moi, aşa că gustaţi din când în când ca să aveţi siguranţa pasului următor. Cum ardeii şi ciupercile se fac repede, când simţiţi primul semn de moliciune al morcovilor, puneţi şi restul ingredientelor. Pentru impresia artistică, puneţi ardei de culori diferite, roşu, verde şi portocaliu. Trei, maxim cinci minute, şi apoi opriţi focul.
Ca mâncarea chinezească să fie chinezească, e musai să avem şi o garnitură pe măsură, iar aici orezul e la putere. Fierbeţi două mâini de orez. Între timp, puneţi cam 200 de grame de porumb, la conservă sau la pungă într-o tigaie cu puţin ulei, doi-trei stropi de sos de soia. În momentul în care se înmoaie, puneţi o lingură de zahăr şi amestecaţi permanent până porumbul se caramelizează. Atunci puneţi şi orezul fiert şi prăjiţi totul cinci-şapte minute. După care chemaţi un chinez la masă şi întrebaţi-l ce părere are.
de Geimi Olivăr
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Geimi Olivăr , Gong Bao
Vizualizari: 2757
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
ANDREI NICULAE
Acum 4 ore
Friki Riki
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 7 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 7 ore
Ger