Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Restaurant: Spre Casablanca via Shanghai

În februarie, restaurantul chinezesc Taiji de pe Bulevardul Victoriei a pierdut un meci într-o singură rundă cu un incendiu izbucnit la mansardă. Și nu vă ascund că tare, tare rău mi-a părut. Pentru că restaurantul ăsta este (sau no, era) unul dintre cele mai bune restaurante chinezești din țară și, cu siguranță unul dintre cele mai frumos și cu bun gust amenajate. Ce mai, Taiji-ul mă ungea la suflet și n-am ezitat să îl recomand tuturor celor care căutau un loc unde să se mânânce foarte bine. Am stat pe tușă aproape șase luni de zile când aud zvonul că s-a redeschis Taiji. Dar că îl cheamă Casablanca. Pe moment m-am panicat, m-am suit în mașină și am tăiat-o spre vechiul meu restaurant preferat. De afară nu se vedeau prea multe schimbări. Aceeași curte pavată cu pietre, aceeași terasă din lemn. Deschid ușa, dau nas în nas cu Humphrey Bogart. Mă întorc, Ingrid Bergman mă privește languros. Intru în cealaltă încăpere, play it again, Sam, mângâia clapele în vechiul restaurant marocan. Rick`s American Cafe peste tot. Îmi încerc ultima șansă, poate poate totuși mai fac și mâncare chinezească. Meniurile m-au bulversat de tot. Meniul Casablanca e o combinație între fițoșenia supremă și un restaurant vânătoresc. Meniul Taiji reloaded e același dinaintea incendiului. Un pic mai scumpuț, dar același. Întrebarea mea e, însă, în ce mniezo de restaurant sunt?
În fine, contează mai puțin cum se numește. Ideea e că nu a dispărut. De tot. Pentru că la cum a fost renovat (foarte frumos și cu bun gust dar nu pentru un restaurant chinezesc) Casablanca Taiji e o struțo-cămilă deloc interesantă pentru fanii restaurantelor chinezești. În plus, mâncarea nu mai are același gust. Am mâncat de cel puțin 50 de ori porc cu alune Gong Bao de la Taiji și aproape de fiecare dată a avut alt gust. Doar că până acum era aproape perfect. Acum a fost bun, dar atât. Servirea a mai adăugat un motiv de dezamăgire la cele existente. Cu cinci clienți în restaurant, cei doi chelneri cred că jucau bridge în spate, atât de încet se mișcau. Probabil că stați pe tușă șase luni, oamenii și-au cam ieșit din mână. Apa minerală a venit plată, iar bețigașele n-au mai venit deloc. Am mâncat blasfemic cu furculița și cuțitul. C-așa-i la Casablanca. La 98 de lei fileul de urs pe piatră încinsă nu mai merge să înfuleci cu bețigașele aruncând boabe de orez în stânga și dreapta. Una peste alta, mâncarea e acceptabilă către bună. Dacă nu te deranjează decorul cu bun gust, dar obsesiv, complet nepotrivit cu profilul restaurantului, alternanța de operă, muzică asiatică și nițel house, atunci Casablanca (ex. Taiji dar actual Taiji Reloaded) merge încercat. Poate își intră curând în mână și se întorc pe calea cea bună. Barem să facă porcul cu alune ca înainte, că restul nu mă interesează.

Ingrid Tubergman

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus