Pe vremuri, găluştele cu prune erau o adevărată delicatesă în meniul sărăcăcios pe care ni-l permiteam în perioada comunistă. Pe lângă parizerul pane, pizza făcută din pâine înmuiată în lapte şi laptele de pasăre, găluştele cu prune sau gomboţii, cum se mai numeau ei, erau desertul ideal, în special pentru copii.
Reţeta nu este foarte complicată, însă necesită destul de mult timp, în jur de o oră pentru preparare. Ingredientele sunt: 1 kilogram de cartofi, 500 de grame de prune, pesmet, praf de scorţişoară, 500 de grame de făină şi două ouă. Cei mai potriviţi sunt cartofii roşii, pentru că leagă mai bine aluatul. Cartofii se fierb bine după care se zdrobesc, cât de fin se poate. Ideal ar fi să fie zdrobiţi în robotul de bucătărie, ca să nu rămână bucăţi mai mari. Peste cartofii pasaţi se adaugă ouăle şi, treptat, făina. Aluatul se frământă, adăugând făină, până când devine suficient de tare încât să nu se lipească de mână. În aluat puneţi şi două vârfuri de cuţit de sare. În timp ce cartofii fierb, pregătiţi şi prunele. În funcţie de cât de mari sunt, decideţi dacă folosiţi pruna întreagă sau doar jumătăţi. Oricum ar fi, scoateţi sâmburii şi presăraţi scorţişoară şi un firicel de zahăr peste prune. Adăugaţi şi un vârf de cuţit de pesmet, ca să tragă zeama pe care o vor lăsa prunele.
Simplu ar fi să întindeţi aluatul cu făcăleţul iar apoi să tăiaţi, în formă rotundă, cu un pahar mare, cât de multe bucăţi puteţi. Dacă nu, alegeţi la ochi cantitatea suficientă pentru o singură găluscă şi întindeţi aluatul în palmă. Puneţi pruna în mijloc şi rotunjiţi bine gălusca, cu atenţie să nu lăsaţi nicio gaură. O dată finisate toate găluştele, puneţi-le la fiert. În momentul în care găluştile ies la suprafaţă vă daţi seama că sunt suficient de bine fierte. În funcţie de cum doriţi să le mâncaţi, metoda de finisare a găluştelor diferă. Dacă le mâncaţi calde, cea mai simplă şi la îndemână variantă este să le puneţi într-o tavă unsă cu unt. Presăraţi şi tava şi găluştele cu pesmet şi daţi totul la cuptor până se rumeneşte pesmetul. Inconvenientul este că, o dată răcite, găluştele se fac mult mai tari dacă le-aţi ţinut la cuptor. Însă dacă le mâncaţi calde sunt delicioase. Dacă aţi făcut prea multe şi vă rămân şi pentru a doua zi, puneţi nişte pesmet la prăjit în tigaie. Rând pe rând, tăvăliţi găluştele prin pesmetul încins până se lipeşte, astfel aveţi garanţia că nu se vor întări excesiv. Poftă bună.
de Geimi Olivăr
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Geimi Olivăr
Vizualizari: 3868
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Jean
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 2 ore
Anomis
Acum 3 ore
Dth