Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Jurnal de ardelean. Sibiu-en-Provence

Nu m-am simţit niciodată altceva decât un provincial. Îmi asum condiţia asta şi recunosc că găsesc o oarecare linişte în ea. Spunând asta, nu pot să nu mă gândesc la Cioran (absolvent al Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu), care îşi asuma şi el acest „incurabil” provincialism, chiar şi atunci când era rezident într-o cu-adevărat capitală culturală a lumii – Paris. Ba mai mult, spunea că nu-i nevoie nici măcar să fii contemporan.
Dacă a te situa în centru înseamnă, geografic vorbind, a trăi într-o capitală şi, istoric vorbind, a trăi exclusiv în lumea contemporană, cu „trend”-urile, modele şi etichetele ei, atunci aleg să fiu un provincial necontemporan. Să nu fiu înţeles greşit. Nu mi se pare de dorit atitudinea celor care refuză în bloc modernitatea şi actualitatea, fără ca măcar să ştie despre ce-i vorba, fără a face un mic efort pentru a o înţelege. Legitim mi se pare să vrei să cunoşti şi ce se află „în centru”, şi ce se află „la periferie” şi de-abia după asta să te raportezi la ele şi să adopţi o anumită atitudine.
Oricât l-aş iubi, Sibiu de România se află destul de departe de ideea de capitală. Nici în 2007, nici în 2009, nici în 2099 nu cred că va fi o capitală, indiferent la ce domeniu ne referim. Cu câţiva turişti, relaţii şi câteva investiţii străine nu se face primăvară. Desigur, ele sunt de dorit, dar să fim realişti. Nu sunt şi nici nu vor fi prea curând la nivel de capitală. Dacă ne vom uita un pic în istorie, vom vedea că dezvoltarea economică are un rol important în dezvoltarea culturii. În afară de latura economică, ar mai fi nevoie de ceva care, în acest moment şi în acest loc, cam lipseşte: interes pentru cultură din partea oamenilor cu bani. Şi asta depinde de educaţia fiecăruia. Problema-i că noi nu prea avem oameni cu bani care să fie şi educaţi – asta ca s-o spun delicat.
Cine crede încă în ideea de capitală culturală sibiană ar trebui să se aplece un pic asupra unei Florenţe renascentiste, a unui Paris interbelic sau, dacă nu, măcar asupra Bucureştiului anilor ’30.
O altă problemă ar fi cea legată de valoarea în sine a actelor culturale. Evident, dacă undeva există creştere economică şi bunăvoinţă pentru cultură, oamenii talentaţi şi înzestraţi se vor strânge în acel loc. Deşi există aici unele cazuri de migraţie şi adopţie a artiştilor din alte oraşe sau ţări, deocamdată nu putem nici pe departe vorbi despre un exod al valorilor către Sibiu. Nici măcar atât cât se întâmplă la Bucureşti. Unde mai punem că tinerii pleacă din ţară şi unde mai punem că România, la drept vorbind, nu-i altceva decât o provincie din marginea Europei...
Cu astfel de condiţii, ce public pentru actele culturale poate exista în Sibiu şi cât poate fi el de educat? Desigur, există multe alte oraşe româneşti în care situaţia-i mult mai proastă. Totuşi, văd că sibienii aplaudă la orice aiureală care-şi zice „spectacol”. Stau şi mă uit în jur la feţele celor care aplaudă şi încerc să-mi dau seama ce se află în minţile lor. Cred că, de fapt, există o mare doză de snobism. Pe de altă parte, mai cred că lumea aplaudă aşa, ca la circ, pentru că se distrează. Că doar pâine şi circ vrem, nu?
Revenind oarecum la Cioran, spun că oricât de provinciali am fi în structură, asta nu poate fi, cred, o problemă reală. Însă a fi periferici în gândire şi în educaţia pe care o avem, n-ar trebui să ne permitem.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 426

Comentarii

7 comentarii

heptagon

Acum 14 ani

Sibiul, oricat mi-ar fi de drag nu are ( slava D-nului) calitati de capitala, iar pentru a deveni un centru de emulatie culturala ii lipseste foarte mult. Nici nu cred ca e rau daca ramane ca este: un oras pitoresc, civilizat, cu imprejurimi turistice valoroase. Virtualele comparatii cu Florenta si Paris pe langa ca sunt iesite din scara, ignora lipsa unei calitati primordiale: creativitatea, curentii de arta presupun o interactivitate a creatorilor, ori la Sibiu se imita cu mai mult sau mai putin succes niste lucruri in strainatate deja rasuflate iar oamenii de arta sunt sau pseudo, sau mercantili, sau pecati, sau dezbinati.
Raspunde

delirikon

Acum 14 ani

Cam multe frustrari, domnule! cred ca cei mai multi snobi se aduna la manifestarile organizate de Biblioteca ASTRA. e cam aiurea sa comentezi cand te afli tu insuti implicat in fenomenul cultural. Suna cam asa: aduc oameni la sibiu, dar nu sunt de calitate, deci Sibiul e de rahat. Se baga o gramada de bani in biblioteca, nu aveti de facut decat sa-i cheltuiti cu cap si sa organizati evenimente de calitate. Succes asadar!
Raspunde

nicu

Acum 14 ani

Autorul, care vrea sa dea impresia de om cultivat, rafinat si cu un cap deasupra celorlalti muritori de rand care isi permit luxul sa aplaude ceva ce de fapt nu inteleg, pur si simplu nu intelege motivul pentru care Sibiul a fost o capitala culturala a Europei. Pentru a intelege nu este suficient sa-ti tragi un chip de intelectual si sa participi la cercuri literare sau alte chestii din astea, ci sa cunosti istoria locului. A compara Bucurestiul (sau Iasul, cum s-a vorbit o vreme) cu Sibiul este o insulta. Sibiul se poate compara cu oricare alt oras din Europa, exista argumente in acest sens dar spatiul este prea mic. Trebuie doar sa intelegi esenta lucrurilor, lucru greu de realizat pentru unii tineri plini de ifose care scriu la ziar doar sa se afle in treaba. Cam multi dau lectii de snobism in acest ziar in ultima vreme, uitand de fapt se se uite in oglinda.
Raspunde

xxx

Acum 14 ani

Parisul interbelic? Florenta renascentista? Nu mai reprezinta nimic acum din punct de vedere cultural? Sau au fost invocate doar asa, de amorul artei? Autorul articolului are noroc cu Sibiul, numai aici el este cat de cat bagat in seama
Raspunde

Simplu cititor

Acum 14 ani

Ei domnule Mihai! Nu fii dezamagit, cauta, invata, esti norocos ca ai primesti atat de frumoase comentarii..Insa te rog un lucru..nu subestima publicul sibian..sa zicem numa ca e cald si bine crescut apreciind pe cei ce probabil isi dau sufletul sa ii distreze..buni rai nu conteaza.. ce costa aplauzele?!invata sa citesti sufletele domnule, nu cata numa fetele..Si chiar daca nu sunt educati la Oxford ori Paris, nu pune in discutie puterea lor de intelegere..e uimitoare!
Raspunde

...

Acum 14 ani

citesc articolul, citesc comentariile, iar citesc articolul si nu vad legatura. in afara de cel de la nr. 1.
Raspunde

una

Acum 14 ani

"Oricât l-aş iubi, Sibiu de Romania se afla destul de departe de ...." Lipseste un...mic articol hotarat enclitic. Un alt mic fleac ar fi ca Cioran traia in Cartierul Latin din Paris, comparatia cu el nu se poate face decat in plan ultraideatic, riscand frivolul, asa ca-i mai indicat un titlu de genu Sibiu-sur-Provence. Demersul autorului de a invita o anumita categorie de oameni instariti sa acceada la cultura este laudabil, cu atat mai mult cu cat inteleg ca li se ofera o cheie chiar saptamana asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus