Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Un virus mai puternic decat gripa

Rădeam când îmi povestea un vechi ziarist despre episodul numirii prefectului de Sibiu în vremea PSD... sau PDSR, cum se numea pe atunci. Cum, la fiecare nume propus, se găsea câte un coleg "binevoitor" care scotea mucalit pe masă câte un mic dosărel, o povestioară, o măslină despre cel propus. Râsul mi-a cam pierit, zilele acestea, când am văzut că practica şedinţelor de partid în care sunt propuse nume pentru a fi şefi nu s-a schimbat deloc. Mai mult, în multe cazuri şedinţele sunt de fapt întâlniri la un şpriţ, întâlniri pregătite de cu mult timp în urmă prin întărirea unor relaţii personale, iscate din acelaşi etern interes comun: banul.
De fapt, aşa a fost întotdeauna şi sunt eu naiv. Să cred că mai există cinste şi onoare. Să mai cred că în toată vânzoleala asta din care se nasc noi directori şi şefi există timp şi interes pentru studierea unor CV-uri, a trecutului profesional, a aptitudinilor, bla bla bla. Sunt un naiv să mai cred că în vreun moment, măcar în cel electoral, problemele reale ale acestui oraş şi ale locuitorilor lui sunt importante pentru cei care sunt şi vor fi şefi. Cel mult colateral. Adică ceva de genul "hai, te cunosc, te ajut acum, poate îmi vei returna cândva serviciul făcut".
Curg gârlă informaţii "din interior" despre ce face x şi y, cutare şi cutărescu fiind luaţi în calcul pentru cine ştie ce funcţii de conducere. Şi chiar dacă acei x şi y au "dosărele" scoase pe masă, chiar dacă cei aflaţi la şedinţa de partid vorbesc despre schelete în dulap, nimic nu poate împiedica ascensiunea acestora în interesul şefilor de partid. În interesul celor care susţin financiar şefii de partid şi campaniile acestora. Aşa este peste tot, veţi spune, dar la noi vorbim de protejarea unor afaceri cu un amar gust penal. De amnistia unor fapte la fel de penale, de oferirea de imunitate pentru demararea altor noi şi noi afaceri în care statul pierde şi cei puţini câştigă.
Toţi sunt interconectaţi, toţi ştiu despre scheletele celorlalţi, corb la corb nu scoate ochii. Suntem într-o cloacă din ce în ce mai extinsă, încât nici gripa porcină nu se mai poate lăuda cu un efect de contaminare atât de ridicat precum virusul corupţiei mioritice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 344

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cisnadianu' Turmentat

Acum 14 ani

No' ashe! Dito! Le-ai zaso'...Bun shi?! Sunt deja prea multi "corupti mioritici" si prea multi ziaristi care "latra la luna" - semnaleaza generalitati, ei trag semnale de alarma- vezi tu doamne, dar nimic concret. Pai cu x si y domnule ziarist esti doar un alt ziarist care vrea sa fie in asentimentul cititorilor. Stim si noi cum se fac afacerile politice dar vrem sa stim nume si fapte concrete sa-i putem arde la vot (bot) iar autoritatile sa se poata sesiza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus