Miercuri,
09.10.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Adevaratele privilegii

PD-L susţine că este singurul partid care se luptă pentru eliminarea privilegiilor din sistem. „Preşedintele Băsescu şi PDL au avut curajul să abordeze această temă şi să facă paşi concreţi în această direcţie”, a spus deputatul Raluca Turcan la sfârşitul săptămânii la Sibiu, reclamând că celelalte partide politice se opun reformelor iniţiate de democrat-liberali. O acţiune lăudabilă a PD-L, dacă nu ar fi fost aruncată, la fel ca celelalte promisiuni ale tuturor partidelor, într-o campanie electorală. Şi atât. PD-L vrea reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la sistemul unicameral.
Democrat-liberalii, la fel ca şi celelalte partide uită însă să spună ce înseamnă de fapt un partid politic. Pentru a le împrospăta memoria, Turnul Sfatului le readuce aminte care sunt adevăratele privilegii. Şi pentru că tot este vorba de PD-L, atunci nu ne întoarcem în timp decât până în anul de graţie 2006, când Alianţa D.A. era la putere, iar adevăraţii bani şi adevăratele privilegii se aflau pe masa Minsterului Administraţiei, condus atunci de Vasile Blaga.
Adresa 10/08.02.2006 a Organizaţiei Judeţene a PD Sibiu, către Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat a fost atunci dovada prin care s-a demonstrat cum erau împărţiţi banii de la buget pentru investiţii. Prin această adresă, fiecare organizaţie judeţeană era invitată să completeze un tabel cu banii care sunt necesari pentru investiţiile din teritoriu. Au fost întocmite rapoarte doar pentru primăriile conduse de primari PD, dar şi pentru cele conduse de social-democraţi, care ulterior au plecat de la democraţi. Liberalii şi conservatorii nu au primit nimic. În total, era vorba de peste 20 de milioane de euro.
Tot atunci, privilegiul de a fi membru de partid era răsplătit de Romtelecom, fostă companie de stat, cu un discount de 30 de procente. Romtelecom oferea membrilor PD servicii de Internet la preţuri reduse, prin intermediul unei oferte destinate doar membrilor PD şi transmisă doar în reţeaua democraţilor. Oferta era valabilă doar dacă cel care cerea abonamentul prezenta carnetul de membri al Partidului Democrat. Un privilegiu? Nu, un tribut adus partidului aflat la guvernare. Şi exemplele pot continua.


Cheltuielile unui senator în luna iulie

Materiale de întreţinere – 5.036 lei
Chirii utilităţi – 188 lei
Salarii personal birou senatorial – 5.845 lei
Indemnizaţie (brut) – 7080 lei
Diurnă teritoriu – 979 lei
Cazare în Bucureşti 9027 lei
Cheltuieli telefon – 99 lei

Total: 28.254 lei – 6.500 euro


Cheltuielile unui deputat în luna iulie

Indemnizaţie brută – 6994 lei
Diurnă deplasare în Bucureşti - 420 lei
Diurnă deplasare în teritoriu – 1400 lei
Cazare în Bucureşti – 9027 lei
Transport în ţară – 288 lei
Cheltuieli mobil – 66 lei
Material de întreţinere – 4.628 lei
Salarii personal cabinet parlamentar – 5.731 lei

Total: 28.554 lei – 6.600 euro

Sibiul are trei senatori şi şapte deputaţi, numărându-l aici şi pe reprezentantul minorităţii germane, Ovidiu Ganţ. Într-o lună, cei zece cheltuind peste 65.000 de euro. România are 469 de parlamentari, iar costul lunar al acestora se ridică la peste 3 milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus